Eb 2020: Lesz örömben is részünk a magyar meccseken – Bölöni László

VAJDA GYÖRGYVAJDA GYÖRGY
Vágólapra másolva!
2021.06.12. 10:13
null
Bölöni László szerint a franciák az esélyesek (Fotó: Szabó Miklós, 2020)
Meglepetéscsapat lehet Anglia, de az eredményes futballt Bölöni László, az NS Eb-szakértője a franciáktól várja.

 

– Mit gondol, lesz-e forradalmi taktikai újítás az Európa-bajnokságon?
– Noha a labdarúgás folyamatosan fejlődik, történetében ritkán fordultak elő jelentős újítások, változások – mondta az Európa-bajnokság idején a Nemzeti Sportot szakértőként segítő kiváló edző, Bölöni László. – Olyan persze előfordult, hogy nem három, hanem négy vagy éppen egy csatárral játszott valamelyik csapat, s olyan is megesett, hogy a védelem mögött söprögető futballozott, de ezek nem számítanak jelentős újításoknak egy-egy kontinensviadalon, ráadásul a klubcsapatokban korábban kipróbált elemeket emeltek át a szövetségi kapitányok a válogatott taktikájába. A csapat építése mindig hátulról indul, azonban ma már nem elég, ha egy védő – mondjuk – cipőorral jó nagyot rúg a labdába, továbbá magas és erős, hanem olyan játékosok szerepelnek a védelemben, akik futballozni is tudnak, akik képesek a labda kihozatalára.

– Ennek tükrében ön szerint milyen futballt láthatunk a kontinenstornán?
– A dinamikus futballistákkal játszó csapatokkal szembeni taktikai ellenszer szerintem nem más, mint a minél feljebb tolt védekezés, ám ehhez nemcsak technikai tudás, de megfelelő erő is szükségeltetik. Ugyanakkor a mostanában használatos repertoárban szerepel a zárt védekezés és a labdaszerzés utáni gyors, robbanásszerű beindulások, mondani sem kell, ezek az akciók nehézkes, lassú labdarúgókkal kivitelezhetetlenek. Ezért tehát manapság már nem elég csak erősnek, technikásnak lenni, gyorsaság is kell a modern kor labdarúgásához.

– Az Eb-szereplő csapatok szövetségi kapitányainak két meccs között milyen szakmai nehézséggel kell szembenézniük?
– Az, hogy friss és fitt maradjon a csapat, szép edzői kihívás. Az alap-állóképesség a bajnokságok befejezése után sem eshet vissza, ehhez ugyanis rövid volt az Eb-rajtig eltelt idő. A tornán a rövid, ám intenzív edzések a célravezetők, ilyenkor már vége a játékosok „kínzásának”, a ráhangolás a fontos. Az nem mindegy, mennyi időt fordíthatnak a szövetségi kapitányok a pihenésre, a regenerálódásra. Sokan azt hiszik, hogy az utazás manapság már nem gond, hiszen két óra alatt Budapestről Londonba lehet repülni, ám azt kevesen veszik figyelembe, hogy fel kell kelni, össze kell pakolni, ki kell menni a repülőtérre, tesztelni kell, majd megérkezik a csapat, becsekkol a szállodába, ez pedig szinte egész napos programot jelent.

– Jelenkori és korábbi futballistáknak, azaz szakértőknek öt kérdést tettünk fel – milyen szereplést vár a magyar válogatottól, melyik válogatott nyeri az Eb-t, melyik lesz az Eb meglepetéscsapata, ki lesz a torna legjobb játékosa, valamint a felfedezettje? –, kíváncsiak vagyunk arra, ön mit jósol.
– Noha szívből szurkolok a magyar válogatottnak, az az érzésem, az erős csoportból nem sikerül a továbbjutás, ám ettől még lesz örömben is részünk a csapat meccsein. Továbbá én vagyok a világ leggyengébb jósa, ha a papírformát nézem, akkor a most is bivalyerősnek tűnő franciák lehetnek aranyérmesek. Anglia meglepetést szerezhet, de ezt is inkább azért mondom, mert a tekintélyes válogatottban mindig benne van a nagy eredmény ígérete, és elképzelhető, hogy most nagy sorozatot produkál majd. Az Eb legjobb labdarúgója a tornagyőztes csapatból kerül majd ki. Abban is biztos vagyok, hogy azok a fiatalabb labdarúgók, akik lehetőséget kapnak az edzőktől, bizonyítják, hogy a nemzetközi futballban van keresnivalójuk, de nevekkel most még nem dobálóznék.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik