JUDI ÁDÁM 2021.06.17 12:06 Frissítve: 2021.06.17 12:19

Eb 2020: Juhász Roland szerint nagy lehetőség előtt állnak a belgák

Juhász Roland szerint a dánok mellett Romelu Lukakun is nagy lelki nyomás volt az első csoportmérkőzésen, de ettől még ő lehet a torna gólkirálya.

Juhász Roland több jelenlegi belga válogatottal, köztük Romelu Lukakuval is játszott az Anderlechtben (Fotó: Szabó Miklós)

Juhász Roland úgy ismeri a belga labdarúgást, mint a tenyerét. A Mol Fehérvár FC védekezésért felelős edzője 2005 ősze és 2013 februárja között játszott az Anderlechtben, amellyel többek között ötször nyert bajnokságot.

„Hét és fél évet játszottam Belgiumban, a jelenlegi válogatott játékosok közül néhányan a csapattársaim, néhányan az ellenfeleim voltak  – nyilatkozta lapunknak a 95-szörös válogatott Juhász Roland.Testközelből láthattam ennek a generációnak a felnövését, így sok személyes emlékem van róla. A 2016-os franciaországi Európa-bajnokságon a belgák elleni mérkőzésünk után a korábbi csapattársam, Romelu Lukaku átjött az öltözőnkbe, ahol Gera Zolival és velem jó negyedórát beszélgetett. Nyilván volt közös témánk, ám ilyenkor nem csak a futball kerül szóba. A labdarúgásban kialakulnak kapcsolatok, ezeket nem tartjuk napi szinten, ám ha összefutunk, mindig van miről beszélni.”

Juhász Roland szerint a belgák
az Eb esélyesei (Fotó: Szabó Miklós)

Belgium az oroszok ellen meggyőző játékkal, 3–0-s győzelemmel kezdte az Európa-bajnokságot, ami Juhász Roland szerint nem meglepetés, még úgy sem, hogy Eden Hazard, Kevin De Bruyne és Axel Witsel sem szerepelt a szombati kezdőcsapatban. Az Anderlecht korábbi játékosa úgy véli, itt az idő, hogy jelentős trófeát nyerjen a belga válogatott.

„Hasonló nyitányra számítottam tőlük, nem lepett meg az oroszok elleni fölényes győzelmük. Hogy kulcsemberek hiányoztak a kezdőcsapatukból? Ezekkel a kifejezésekkel csínján kell bánni. Abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy az utánpótlásuk és a felnőttcsapatuk egyaránt nagyon erős. Válogatottról beszélünk, szóval az ország legjobb játékosai játszanak az együttesben, ráadásul ők igazán nagy klubokban futballoznak. Belgium esetében mondjuk, az egyik játékos világsztár, a másik »csak sztár«... Azt érzem, hogy most érett meg a társaság arra, hogy odaérjen az első helyre. Már a világbajnokságon elért harmadik hely is jó előjel volt. A franciák nagyon erősek és magabiztosak, kíváncsian várom, mire lesznek mellettük képesek a belgák. Azt gondolom, az idei Európa-bajnokság és a jövő évi világbajnokság lehet ennek az együttesnek a nagy lehetősége, utána már lesz némi változás a keretben. Nem véletlenül vezetik már jó ideje a FIFA-világranglistát, ezért a pályán rengeteget tettek. Kellemes helyzet, hogy nem a csoportból való továbbjutás a cél, hanem a trófea elhódítása. Belgiumban is azt várják, hogy most kijön a lépés ennek a generációnak.”

Juhász Roland egyébként örül Lukaku kiváló Eb-nyitányának, az Internazionale játékosa két gólt szerzett az oroszok ellen, pedig lelkileg nem volt könnyű helyzetben.

„Éppen a Nemzeti Sportnak nyilatkoztam a torna kezdete előtt, hogy szerintem Romelu Lukaku a gólkirályi cím legnagyobb várományosa, erre duplával kezdett. Jót mosolyogtam. Mintha hallotta volna a szavaimat. Azt hozzá kell tennem, hogy lelkileg nem volt egyszerű dolga Oroszország ellen, hiszen tudjuk, nem sokkal korábban mi történt klubtársával, Christian Eriksennel.”

Igazi mesterlövész Romelu Lukaku, két gólt szerzett az első csoportmérkőzésen (Fotó: Reuters)

Belgium csütörtökön Dánia ellen lép pályára a második fordulóban, ez a mérkőzés talán nem a szakmai szempontok alapján kerül fókuszba, hiszen az elmúlt napok történései, a pályán összeeső Eriksen drámája háttérbe szorította a labdarúgást.

„A történtek miatt nagyon nehéz mérkőzés vár a dánokra. A finnek elleni meccset nézve azt vártam a televízió előtt, hogy lássunk már valami biztató jelet, akár emelje fel a kezét, akár valamelyik csapattársán észleljünk bármi pozitívat. Sokkoló, ami történt. Az egészségnél nincs fontosabb, nagyon remélem, hogy minél hamarabb felépül. Nyilván, a dánok naprakészek Christian Eriksen állapotával kapcsolatban, de ki van zárva, hogy el tudjanak vonatkoztatni a történtektől. Biztos vagyok benne, ott lesz a fejükben. Emlékszem, volt egy lengyel csapattársam, aki borzalmas sérülést szenvedett, az a szituáció napokig bennem maradt. Itt lényegesen nagyobb baj történt, rettentő nehéz így pályára lépni. Le a kalappal a dán játékosok előtt. Nyilván le kell játszani a csoportmeccseket, de nagyon nehéz lesz a továbbiakban futballozniuk. Belgium már csütörtökön bebiztosítaná a továbbjutását, szerintem magabiztosan győz is.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG
CSOPORTKÖR, 2. FORDULÓ

B-CSOPORT
18.00:
Dánia–Belgium, Koppenhága (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
C-CSOPORT 
15.00:
Ukrajna–Észak-Macedónia, Bukarest (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Hollandia–Ausztria, Amszterdam (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).

2021.07.15 23:46:20

Foci Eb 2020 PÓR KÁROLY

Hibrid formációk, támadó védők, szögletvariációk – trendek, szakmai érdekességek.