Ramos panenkás büntetője döntött, spanyol siker Norvégia ellen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.03.23. 20:42
null
Rodrigo és Jordi Alba hozta össze az első spanyol gólt (Fotó: AFP)
Spanyolország labdarúgó-válogatottja győzelemmel indította Európa-bajnoki selejtezőit: az F-csoport szombat esti mérkőzésén Valenciában 2–1-re múlta felül Norvégiát.

A norvég válogatott igen jó 2018-as eredményei (Lars Lagerbäck csapata csak egyszer kapott ki tíz tavalyi találkozóján) ha nem is kellett feltétlenül, hogy óvatosságra intsék a spanyolokat, de figyelmeztetőül szolgálhattak – teljes erőbedobás és koncentráció kell a selejtezők jó kezdéséhez. Luis Enrique csapata nem is tétlenkedett, már az első percekben hatalmas fölényt harcolt ki, a jobb szélen nagyon „virgonckodó” Jesús Navas sorra küldte be a labdákat, ám a befejezés mindig hibádzott.

Egészen a 16. percig, amikor a spanyolok szépen áthelyezték a támadás súlypontját a bal szélre, Jordi Alba egy kényszerítő után az alapvonalig robogott, pontosan adott középre, s Rodrigo kapásból a kapuba lőtt (1–0). Ő lett az ötödik Valencia-játékos, aki a Mestallában gólt tudott szerezni a spanyol válogatott mezében.

Az első félidő hátralevő részében a válogatottban közel ötszáz napja gólképtelen Álvaro Morata mindent megpróbált, ám nem bírt a remek teljesítményt nyújtó norvég kapussal, Rune Jarsteinnel. A spanyolok teljesen kézben tartották a mérkőzést, viszont Luis Enrique nagy bosszúságára eltékozolták lehetőségeiket – ez kis híján meg is bosszulta magát, mert a félidő egyetlen norvég kontráját ziccerig játszották a vendégek, de Tarik Elyounoussi nem tudott a kapuba találni. Pedig abban a szituációban éppenséggel ez volt a legnehezebb…

A második játékrész első felében ugyanazt láthattuk, mint addig: nagy spanyol fölény, hazai helyzetek, újabb gól nélkül – Morata és Sergio Ramos még elrontott néhány lehetőséget, Luis Enrique pedig egyre mérgesebben csapkodott. Pláne azt követően, hogy a 65. percben Joshua King gólra váltotta az Inigo Martíneznél látott szabálytalanság után megítélt tizenegyest – a semmiből egyenlített Norvégia (1–1)!

A 71. percben aztán a spanyolok is belőtték a maguk büntetőjét – egy indítással Morata lépett meg a bal szélen, Jarstein az első hibáját elkövetve messze és rossz ütemben jött ki, ráadásul becsúszva felrúgta a centert. A tizenegyest Sergio Ramos lazán középre panenkázta (2–1). A középhátvéd egymást követő ötödik válogatott mérkőzésén szerzett gólt! Ezzel Ramos döntött is, a norvégok nem tudtak egyenlíteni, sőt, igazából esélyük sem volt erre – Spanyolország 2–1-re győzött, és jól kezdte a selejtezősorozatot.

Csak az ismét gól nélkül maradt Morata lógatta kicsit a fejét. Igaz, Málta ellen, kedden megint megpróbálhatja.

A mérkőzés összefoglalója:

EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ
F-CSOPORT
Spanyolország–Norvégia 2–1 (Rodrigo 16., Sergio Ramos 71. – 11-esből, ill. J. King 65. – 11-esből)

KORÁBBAN

Svédország–Románia 2–1 (Quaison 33., Claesson 40., ill., Keserü 58.)
Málta–Feröer 2–1 (Nwoko 13., Borg 77. – 11-esből, ill. Thomsen 98.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik