B. O. B. 2021.06.14 14:10 Frissítve: 2021.06.14 14:55

Eb 2020: A portugálok nem becsülnek le minket – Halmai Miklós lisszaboni nagykövet

Halmai Miklós, Magyarország lisszaboni nagykövete szerint a portugálok nem becsülnek le minket.

A lisszaboni nagykövet szerint a portugálok nem becsülnek le minket

 

– Milyen a hangulat Portugáliában? Reménykednek a szurkolók, hogy sikerül a válogatottjuknak a címvédés?
– Tisztában vannak vele, hogy a csapatuk a favoritok közé tartozik, de az a benyomásom, hogy kellően szerényen, alázattal nyilatkoznak az esélyekről – mondta a Nemzeti Sportnak Halmai Miklós, Magyarország lisszaboni nagykövete. – Tudják, hogy nehéz csoportba kerültek, és a 2018-as világbajnokságot sem felejtették el, ahol nem jött ki a lépés. Nagyon nagy a várakozás, az ország Eb-lázban ég, számos újságíró utazott Budapestre, a csapból is a kontinenstorna folyik. És, persze, rengeteg portugál drukker is útra kelt, úgy tudom, több ezren szurkolnak majd a Puskás Arénában.

– Milyennek látja a portugál csapatot? Megváltozott a keret összetétele, de nem tűnnek gyengébbnek az öt évvel ezelőttinél.
– Ez így van. Cristiano Ronaldo talán ötven évesen hozza majd ezt a szintet, közben megjelent a színen például Bruno Fernandes, Joao Felix, vagy épen Ruben Dias. Ők mind olyan játékosok, akik 2016-ban még nem voltak válogatottak, vagy nem kaptak jelentős szerepet. Vérbeli befejező centerük továbbra sincs, ez régi probléma a portugáloknál, de a Sporting saját nevelésű ifjú tehetségeiben nagyon bíznak, a lisszaboniak 19 év után nyertek újra bajnokságot és Pedro Goncalves személyében ők adták a gólkirályt is. 

– Gyakran jár portugál bajnokikra?
– Amíg lehetett, próbáltam a lehető legtöbb meccset megnézni, akár a Benfica, akár a Sporting stadionjában.

– Valamelyiket jobban kedveli a másiknál?
– Portugáliában magyar nagykövetként ebben a témában óvatosnak kell lennem, minket, magyarokat a történelmi szálak a Benficához kötnek erősebben. Mindazonáltal, a tárgyalások hangulatát is képes befolyásolni, hogy melyik csapathoz köt a szimpátia. Ha a kedvenc helyi csapatomról kérdeznek, a Belenensest mondom, amelynek a stadionja közel van a nagykövetséghez...  

– Mi a véleménye a portugáloknak a mieinkről?
– Nem nagyon ismernek minket. Tudják, hogy a világranglistán a mi helyezésünk a leggyengébb a csoportban, de azzal is tisztában vannak, hogy több kiváló játékosunk van, a magyar válogatott pedig nem véletlenül jutott be az Eb mezőnyébe. Egyáltalán nem becsülnek le minket, nagyon készülnek ellenünk. Első mérkőzés, idegenben, 70 ezer néző egy elképesztően motivált magyar csapat ellen – tudják, hogy nem vehetik félvállról a meccset.

– Az öt évvel ezelőtti 3–3-at emlegetik?
– Még magánbeszélgetéseim során is gyakran téma. Az utóbbi hetekben többször is azzal zártunk párbeszédeket, hogy az akkori eredmény most is jó lesz mindkettőnknek - és megveregetjük egymás hátát. Sokak szerint az volt a 2016-os torna legjobb meccse.

– Itthon lesz az Európa-bajnokság ideje alatt?
– Igen, éppen most Olaszországon keresztül hazafelé tartok, és úgy tervezem, két fiammal – akik egyébként igazolt focisták – és a feleségemmel leszünk ott a keddi mérkőzésen. A srácok nagyon izgatottak. Még nem láttuk a Puskás Arénát belülről, de biztosan csodálatos, ráadásul most hetvenezer ember tölti majd meg.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).

2021.07.15 23:46:20

Foci Eb 2020 PÓR KÁROLY

Hibrid formációk, támadó védők, szögletvariációk – trendek, szakmai érdekességek.