Eb 2020: a portugálok célja nem változott – címvédésre készülnek

TÓTH ÁDÁMTÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2021.05.04. 08:50
null
Mutatja az utat: Fernando Santos lehet az első szövetségi kapitány, aki kétszer is megnyeri az Európa-bajnokságot (Fotó: AFP)
Fernando Santos szövetségi kapitány május 20-án hirdet végleges keretet, a szakvezető elárulta, csupán egyetlen döntését bánta meg a címvédésre hajtó válogatottnál.


Noha a Fernando Santosszal készült hétfői interjúk egyáltalán nem hasonlítottak a 2016-os Európa-bajnokság előtt publikált szókimondó cikkekhez, mégis iránymutatásként szolgálnak a portugál válogatottal kapcsolatban. Az A Bola újságírójának például elárulta a 66 éves szövetségi kapitány, hogy nem ismétli meg az öt évvel ezelőtt tett kijelentését, miszerint csapatával július 12-én utazik haza (egy nappal a döntőt követően), mert céljai változatlanok. Fernando Santos tehát címvédésre készül, és ebben az sem gátolhatja meg, hogy játékoskerete jelentősen megváltozott az előző Eb-hez képest.

Kísérletezgetésre most már nincs sok ideje, mert közeleg a június 11. és július 11. között megrendezendő kontinenstorna nevezésének határideje – Portugália a mieink mellett Németországgal és a világbajnok Franciaországgal csap össze a csoportkörben. Az Eb-címvédőt irányító szakember május 20-án hirdet keretet.

„A fejemben már körvonalazódott a végleges keret, legalábbis húsz játékosommal biztosan tervezek – nyilatkozta Fernando Santos a portugál O Jogónak. –   Néhány futballista kihagyása nehézséget jelenthet, de nem lehet mindenkinek kedvezni a döntéssel. Megértem azok csalódottságát, akik végül nem kapnak meghívót. A játékosaimmal évek óta együtt dolgozom, jól megértjük egymást. Élmény ezt a csodálatos közösséget vezetni. Csupán egyetlen döntésemet bántam meg, amikor a Sporting-futballisták 2018-as megtámadását követően lehetőséget biztosítottam a klub labdarúgóinak. A szurkolók erőszakos akciója kizökkentette az egyesület játékosait, akik az oroszországi világbajnokságon nem tudtak a tudásuknak megfelelően teljesíteni. Ha ma kellene erről határoznom, akkor nem kockáztatnám meg a szerepeltetésüket.”

Érdemes megvizsgálnunk, hogyan alakult át a 2016-os Eb óta a csoportrivális kerete. A Magyarország elleni emlékezetes 3–3-as döntetlennel végződő csoportmérkőzésem szereplők közül például sokan kikoptak. Rui Patrício kapus a válogatottat erősíti az akkori kezdőcsapatból, miként Pepe, William Carvalho, Joao Moutinho és Cristiano Ronaldo is viszonylag rendszeresen játszik. Ricardo Carvalho és Eliseu visszavonult, míg Vieirinha 2016-ban, Nani 2017-ben, André Gomes 2018-ban, Joao Mário 2019-ban kapott legutóbb meghívót. A mieink ellen pályára lépő cserék közül Renato Sanches és Danilo Pereira továbbra is Fernando Santos csapatát segíti, Ricardo Quaresma pedig legutóbb 2018. június 30-án szerepelt címeres mezben az Uruguay elleni (1–2) világbajnoki nyolcaddöntőben. Persze az előző Eb óta több remek futballista, például Bruno Fernandes, Diogo Jota vagy Joao Félix is válogatott lett, illetve beépült a csapatba Bernardo Silva is, aki 2015-ben debütált a válogatottban, de öt éve még nem volt ott az Eb-n.

„Nehéz csoportba kerültünk, de a szurkolók ezekért a kihívásokért lelkesednek – mondta a szövetségi kapitány az A Bola című portugál napilapnak.  – A közös munka során eljutottunk odáig, hogy a mentális felkészültségünknek köszönhetően bárkivel felvesszük a versenyt. Nincs kitől tartanunk, izgatottan várjuk a nyári Európa-bajnokság kezdetét.”

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG
AZ F-CSOPORT (BUDAPEST, MÜNCHEN) PROGRAMJA
Június 15., kedd, 18.00
Budapest
Magyarország–Portugália
Június 15., kedd, 21.00
München
Franciaország–Németország
Június 19., szombat, 15.00
Budapest
Magyarország–Franciaország
Június 19., szombat, 18.00
München
Portugália–Németország
Június 23., szerda, 21.00
Budapest
Portugália–Franciaország
Június 23., szerda, 21.00
München
Németország–Magyarország

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik