Bolgár–magyar: „A futballszínvonal nagyjából hasonló”

Vágólapra másolva!
2019.11.22. 14:49
null
Bulgária Csehország legyőzése előtt 13 hónappal nyert legutóbb (Fotó: AFP)
Metodi Sumanov bolgár újságíró szerint hazájában optimisták, miután a 2020-as Európa-bajnokság pótselejtezőjében Magyarországgal sorsolták össze őket, ő viszont kevésbé az, hiszen a csehek novemberi legyőzése előtt a csapat tizenhárom hónapig nem nyert mérkőzést.


Mennyire ismeri a magyar futballt, miben mérhető a bolgárhoz?
– Úgy vélem, a két ország futballjának színvonala nagyjából hasonló – mondta lapunknak a sorsolás után Metodi Sumanov szabadúszó bolgár sportújságíró, aki korábban többek között a Guardianben és a Sky Sport oldalán is publikált. – Olyan futballmúlttal rendelkeznek, amikre büszkék lehetnek, miközben a jelen kevésbé dicsőséges. Tegyük hozzá, az önök klubfutballjáról leginkább a Ludogorec és a Ferencváros összecsapásain szereztem benyomásokat, hiszen az elmúlt hónapokban többször is játszottak egymással. Vannak egyéb közös pontok is, mindkét ország miniszterelnöke rajong a futballért, Bojko Boriszov még mindig játszik az egyik helyi öregfiúk bajnokságban. Igaz, mi még mindig várunk az első igazán modern stadionunkra. No meg Lothar Matthäus mindkét ország válogatottját irányította, én voltam a tolmácsa, mikor Bulgária kispadján ült, nagyszerű fickó szerintem. A játékosaik közül elsőre Dzsudzsák Balázs és Szalai Ádám neve ugrik be.

Örül, hogy ellenünk kezdik a rájátszást?
– Általánosságban véve Bulgáriában örülnek, hogy a magyarokat kaptuk, főleg, hogy otthon játszunk velük. Én kevésbé vagyok optimista, bár az utolsó Eb-selejtezőnkön legyőztük Csehországot, előtte tizenhárom hónapig nem nyertünk és a csehek addigra már kijutottak a kontinenstornára.

– Hogy látja Bulgária selejtezős teljesítményét?
– Nagyon rossz volt. Mint említettem, a csehek előtt legutóbb Ciprust győztük le még a Nemzetek Ligájában 2018 októberében. Az angolok elleni hazai meccset kétszer is félbeszakították rasszista bekiabálások miatt, az incidensnek súlyos következményei lettek. Többek között lemondott Boriszlav Mihajlov, a szövetség elnöke, aztán a végrehajtó bizottság is távozott, illetve Krasszimir Balakov szövetségi kapitány is. Most az elnökválasztásra készülünk, hihetetlen, hogy mennyi minden történt egy hónap alatt!

– Balakov helyét Georgi Dermendzhiev vett át, róla mi tudna mondani?
– A Ludogorec edzőjeként szerzett nevet magának, kétszer is a Bajnokok Ligája-csoportkörébe vezette a csapatot. Hatvannégy esztendős, nyugodt szakember, aki úgy ismeri a bolgár ligát, mint a tenyerét. Két brazil származású játékos – Marcelinho és Wanderson – is szerepel a csapatban, velük is dolgozott korábban, kíváncsi vagyok, hogy számít-e rájuk márciusban. A csapatkapitány Ivelin Popov vasárnapi visszavonulása ellenben nagy fejfájást okozhat neki, még nem tudjuk, ki veszi át a helyét.

NEMZETEK LIGÁJA, PLAYOFF
A-LIGA
2020. március 26.

20.45: Izland–Románia
20.45: Bulgária–Magyarország
Március 31.
20.45:
Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik