SOMLÓVÁRI DÁVID (RÓMA) 2017.05.22 20:50 Frissítve: 2017.06.30 14:08

EYOF: már nálunk a láng, két nap múlva érkezik Győrbe

Már nálunk van. Visszük is haza. Borkai Zsolt, Győr polgármestere, az EYOF szervezőbizottságának elnöke Rómában vehette át az olimpiai lángot Giovanni Malagótól, az Olasz Olimpiai Bizottság elnökétől. Hogy aztán a tűz szerdán már a Rába parti városban lobogjon, pontosabban kettős életet élve egyik fele őrlángként üzemeljen a városháza előtt, a másik fele pedig országjáró körútra induljon. Jelezve mindenkinek az országban, hogy júliusban a városban tartják az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált.

Két nap múlva megérkezik Győrbe az olimpiai láng (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

 

Az ünnepi eseményt a római Ara Pacisban, a Béke Szentélyében tartották - ennek megfelelően régi és új MOB-elnök, Borkai Zsolt és Kulcsár Krisztián bizonyította is, hogy bár korábban egymás riválisai voltak a posztért, most mégis egy célért küzdenek.

„Győr városa és Magyarország hazánk első multisport-eseményét rendezi meg, ráadásul azt a generációt fogadjuk, amely a jövőt jelenti. Azt a generációt, akik közül sokan a jövő Európa-, világ- és olimpiai bajnokai lehetnek. A fiatalok jelentik a jövőt” – mondta Borkai.

A polgármester szavaival nehezen lehetne vitatkozni, nem is akarunk. Viszont szívmelengető érzés volt, hogy vannak sportolóink, akik nem csak a jövőt, már a jelent is képviselik - múltjuk pedig igen veretes. Jakabos Zsuzsanna, Karakas Hedvig, Görbicz Anita, valamint két olimpiai bajnokunk, Pars Krisztián és Berki Krisztián az EYOF nagyköveteként segítettek a láng „megszerzésében”, s mindenkit biztosíthatunk, hogy a hazaúton is nagyon vigyáznak majd rá. Győr tehát 61 nap múlva a kicsik európai olimpiáját rendezi meg, az új MOB-elnök azonban kijelentette, hogy a 2024-es ötkarikás játékok rendezésétől való visszalépés ellenére a cél nem változott.

„Nagy álmom, hogy egyszer Magyarország olimpiát rendezzen. A győri EYOF nagyszerű lépés afelé, hogy egyszer elérjük ezt a célt” – jelezte Kulcsár. No, meg azt is, hogy a hátralévő bő két hónapban mindenben támogatja elődjét és Győr városát a sikeres rendezés érdekében.

2017.07.30 12:59:38

EYOF 2017 R. E. B.

„A július a sportról szólt Magyarországon, és az összes esemény közül az első ötkarikás rendezvényünk volt a legkiemelkedőbb.”