Súlyos büntetés várhat Juhász klubjára

Vágólapra másolva!
2010.02.19. 09:41
null
Balhé volt Bilbaóban (fotó: Action Images)
Botrányos véget ért az Athletic Bilbao–Anderlecht labdarúgó Európa-liga-mérkőzés: a két csapat szurkolói ugyanis összeverekedtek a pályán, miután a belgák provokálták a baszkokat.  

 

Súlyos büntetésre számíthat Juhász Roland klubja, az Anderlecht, amelynek szurkolói viselkedésükkel botrányt okoztak a csütörtöki esti bilbaói Európa-liga-mérkőzésen. A vendégek néhány ittas híve már a meccs előtt fogdába került utcai rendbontásért, a csetepaté azonban a San Mamés Stadionban vált igazán hevessé.

Spanyol és belga beszámolók szerint az Anderlecht szurkolói közül számosan tiltott pirotechnikai eszközöket dobtak a játéktérre, továbbá a kezdéstől provokálták a helyi nézősereget, egyebek mellett a baszk öntudatot sértő „Viva, Espana!" dal többszöri eléneklésével.

A két tábor tagjai kezdetben különféle tárgyakat (feltépett székeket, üvegeket) hajigáltak egymás felé, a lefújást követően aztán – nyilván a csalódást keltő 1–1-es eredménytől is befolyásolva – az Athletic Bilbao többségben lévő hívei nekirontottak a belgáknak, akik a játéktérre menekültek, nyomukban üldözőikkel.

A rendőrség közbelépése nyomán tragédia nem történt, a jelentések egyelőre két könnyebben sérült rendőrről tudnak. Belgiumi beszámolók szerint négy Anderlecht-szurkolót vettek őrizetbe.

Mindkét csapat edzője elítélte a történteket; az Anderlechtet irányító Ariel Jacobs előbb megköszönte, hogy a brüsszeliek sok híve elutazott Bilbaóba, ugyanakkor sajnálatosnak nevezte az agresszív szurkolói mentalitást.

A PSV vereséget szenvedett Hamburgban, ez a múlt alapján még szokásosnak is mondható. Az eindhovenieknek ugyanis rettentő gyenge a statisztikájuk Németországban, és ezen a HSV ellen sem tudtak javítani: a korábbi 16 németországi kupamérkőzésükön ugyanis tizenegy vereséget szenvedtek el, négyen döntetlent játszottak, és csupán egyet tudtak megnyerni. Az egyetlen „fecske" még 1977 decemberében egy Braunschweig elleni UEFA-kupa-mérkőzés volt.

A holland együttes ennek ellenére nem várja túl rossz helyzetből a visszavágót, és Fred Rutten is úgy látja, semmi sem dőlt el.

„A játék képe alapján többet érdemeltünk volna. Semmi sem dőlt el, hazai pályán képesek vagyunk ledolgozni az egygólos hátrányt. Jól játszottunk, de az eredmény csalódás."

Rutten hozzátette, hogy nagy helyzeteik voltak, de ezeket be is kellett volna rúgniuk ahhoz, hogy bizonyítsák, ők voltak a jobb csapat.

Bruno Labbadia, a HSV mestere szerint a csütörtök esti meccs magas színvonalú volt, és elégedett az eredménnyel, főleg mert nem kaptak gólt. A korábbi válogatott futballista szerint képesek arra, hogy Eindhovenben kiharcolják a továbbjutást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik