Ryan Mmaee: A Leverkusen ellen küzdeni, harcolni kell – a szerencséért is!

BORBOLA BENCE (Leverkusen)BORBOLA BENCE (Leverkusen)
Vágólapra másolva!
2023.03.09. 08:08
null
Ryan Mmaee főszereplő lehet a csütörtöki mérkőzésen – egy biztos: fontos lesz a jó helyzetkihasználás (FOTÓ: FRADI.HU)
Megérkezett Németországba a Ferencváros, az Európa-liga nyolcaddöntőjében a Bayer Leverkusen otthonában a sok hiányzó ellenére is a szoros eredmény a cél – Ryan Mmaee arról is beszélt lapunknak, van-e reális esélye a Fradinak a Bundesliga-csapat ellen.


Óriási szerencse, hogy a Leverkusen–Ferencváros Európa-liga-nyolcaddöntő első mérkőzését nem néhány nappal korábban rendezték. Kölnben és környéken a karnevál szinte mindenkinek felforgatja az életét, a város utcáit több mint egymillió ember lepi el (s persze fogy a sör is szépen!), a közeli települések lakói pedig tarka ruhákba, jelmezekbe öltözve ünnepelnek – a kölniek piros-fehérbe, a leverkuseniek sárga-kékbe. A furcsábbnál furcsább maskarákban flangáló emberek vonulása Európa egyik legnagyobb hagyományőrző ünnepélye, a karneváli menetelés közben csokoládét, cukorkát és apró ajándékokat szórnak a nézelődők közé, és állandó a hangzavar a belvárosban.

A Ferencvárost szerda ebédidőben azonban már csend, nyugalom fogadta Kölnben – és egy kis hó...
A magyar bajnokcsaptot szállító repülőgép kora délután landolt Németországban, és már felhőmagasságból is látni lehetett, odalent fehér lepel takar minden. Szép látvány volt, megadta a nap hangulatát: a játékosok és a szakmai stáb tagjai mosolygósan foglalták el szállodai szobáikat, pedig az FTC kerete erősen megritkult, sok a hiányzó, és közülük is leginkább Samy Mmaee, Tokmac Nguen és Muhamed Besic távolléte okoz(hat) problémát Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedzőnek. A támadósorban azért így is maradt variációs lehetősége a szakvezetőnek, a jó formában lévő, a ferencvárosi szurkolók által február legjobbjának megválasztott Ryan Mmaee alighanem a Leverkusen otthonában is a kezdőcsapatban kap helyet. Az idei hét bajnokin négy gólt szerző 25 esztendős csatár különös személyiség, tehetsége, technikai tudása, gólérzékenysége, kapu előtti kreativitása elvitathatatlan, motiváltságát, megalkuvás nélküli győzni akarását viszont sokszor éri kritika.

„Nálam alap, hogy a játékot élvezni kell – mondta már Kölnben lapunknak a marokkói válogatott Ryan Mmaee. – Szeretek futballozni – sőt, imádok! Gyerekkoromban is a gólszerzés, a trükközés éltetett, ha az utcán játszottam a bátyámmal, őt is mindenáron ki akartam cselezni. De... Azzal is tisztában vagyok, hogy mentálisan fejlődnöm kell, hiába a tehetség, ha néha fejben nem vagyok maximálisan ott a mérkőzésen. A koncentráció nagyon fontos a futballban, és a motivációt mindig, minden körülmények között fenn kell tartani. A kisebb csapatok elleni bajnokik is ugyanolyan fontosak, mint például a Leverkusen elleni Európa-liga-mérkőzés, amelyen úgy kell futballoznunk, hogy közben élvezzük is minden percét.”

 

A csütörtök esti – 18.45-kor kezdődő – El-nyolcaddöntő mérföldkő lehet(ne) nem csupán a Ferencváros, a magyar futball történetében is. A zöld-fehérek csoportgyőzelme ragyogó eredmény volt, s ha bravúrral sikerülne túljutni a Bayer Leverkusenen, és bejutni az Európa-liga legjobb nyolc csapata közé, az igazán visszhangos siker lenne. Az FTC a közelmúltban, az Európa-liga csoportkörében találkozott már a német együttessel, idegenben 2–1-re kikapott, a Groupama Arénában viszont – az azóta az Union Berlinhez távozó Aissa Laidouni góljával – 1–0-ra győzött.

Ryan Mmaee is emlékszik a korábbi meccsekre, idegenben kezdőként, hazai pályán a félidőben csereként beállva kapott lehetőséget.

Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző (középen) fejében már összeállt a csütörtöki csatára kijelölendő kezdőcsapat, de ő is tudja, minden játékosára nagy szükség van – a kispadról beállva is el lehet dönteni a meccset (FOTÓ: AFP)
Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző (középen) fejében már összeállt a csütörtöki csatára kijelölendő kezdőcsapat, de ő is tudja, minden játékosára nagy szükség van – a kispadról beállva is el lehet dönteni a meccset (FOTÓ: AFP)

 

„Erős, jó, sőt, nálunk jobb csapat a Leverkusen, ezt senki nem vitatja –  folytatta a csatár. – Ráadásul sok a sérültünk, alapemberek estek ki, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne esélyünk. Idegenben kezdjük a párharcot, értelemszerűen olyan eredményt akarunk elérni, hogy a budapesti visszavágóra megmaradjon az esély a továbbjutásra. A sok hiányzó ellenére küzdünk, harcolunk, hiszen bár közhelyes, de igaz: a labdarúgásban minden előfordulhat, de a szerencséért meg is kell dolgozni, tenni kell érte. Nem csupán az ellenfélnek, nekünk is remek futballistáink vannak, úgyhogy nem ijedünk meg. Jól érzem magam a bőrömben, az utóbbi időben jöttek a gólok is, jó lenne ezt az energiát, ezt a formát átmenteni az Európa-liga-meccsekre is.”

A Ferencváros szerdán 18 órától a mérkőzés helyszínén, a 30 210 szurkoló befogadására alkalmas BayArenában tréningezett; a stadion különlegessége, hogy a klub székházát és egy szállodát is kialakítottak benne, és a hotel emeleti luxusétterméből egyenesen a pályára látni. Mondani sem kell, asztalt foglalni már hetekkel a meccsek előtt képtelenség, a Ferencváros elleni találkozón is telt ház lesz, a szerencsések (és persze módosabbak) vacsorázva, pezsgőt kortyolgatva figyelhetik a pályán zajló eseményeket.

Vécsei Bálint már minden idegszálával a Bayer Leverkusen elleni El-csatára összpontosít (FOTÓ: AFP)
Vécsei Bálint már minden idegszálával a Bayer Leverkusen elleni El-csatára összpontosít (FOTÓ: AFP)

 

A németországi mérkőzést követően a visszavágót jövő csütörtökön 21 órától a Puskás Arénában rendezik. Ryan Mmaee szereti a Groupama Aréna hangulatát, de kíváncsian várja, milyen lesz a háromszor akkora nemzeti stadionban futballozni.

„A Paks ellen megnyert Magyar Kupa-döntőben játszottunk már a Puskás Arénában, akkor negyvenezren voltak a lelátókon. Bízom benne, a Leverkusen elleni meccsünkre még többen jönnek el. A családom tagjai is ott lesznek, édesanyám, édesapám és a másik testvérem is jelezte, a visszavágón szeretnének nekem, nekünk, a Fradinak a helyszínen drukkolni.”

A Ferencvárosra nehéz első mérkőzés vár, hiszen a sok hiányzó nélkül is a Bundesliga-csapat lenne ez esélyes, hát még így... A Fradinál nem véletlenül emelték ki többször is az elmúlt napokban, a Bayer Leverkusen játékoskeretének összértéke 416 millió, a Ferencvárosé ennek alig több mint a tizede, 44.5 millió euró.

A csapat a mérkőzés napján a megszokott sétával hangolódik az esti összecsapásra – alighanem nyugodt program lesz, a karneválnak vége, az utcák csendesek, majd csütörtökön este jöhet a nagy durranás…

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉSEK

18.45: Bayer Leverkusen (német)–FERENCVÁROS (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik