A Dinamo Zagreb kiejtette a Tottenhamet; nyolc között az Arsenal

CS. M., H. D.CS. M., H. D.
Vágólapra másolva!
2021.03.18. 21:00
null
Harry Kane sem érti, a Dinamo Zagreb kiejtette a Tottenhamet (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-liga nyolcaddöntőjében, a párharc visszavágóján a Dinamo Zagreb hazai pályán – a triplázó Mislav Orsic vezetésével – hosszabbítás után 3–0-ra legyőzte a Tottenham Hotspurt, így továbbjutott a legjobb nyolc csapat közé. A Roma, az Ajax és a Villarreal egyaránt kettős sikerrel ment tovább, a Slavia Praha Skóciában harcolta ki a folytatás jogát, az Arsenalnak a hazai vereség is belefért, míg a Molde hiába nyert a Granada ellen a Puskás Arénában.

DINAMO ZAGREB–TOTTENHAM 3–0

A londoni együttes 2–0-ra nyert az első mérkőzésen hazai pályán, így jókora előnyre tett szert. José Mourinho ennek ellenére nem tartalékos összetételben állította ki csapatát: többek közt Harry Kane is kezdett. Az első félidőben a vendégek birtokolták jóval többet a labdát, de a horvátok jutottak el több lehetőségig.

A vezetést is a Dinamo Zagreb szerezte meg: a 62. percbenMislav Orsictekert a tizenhatos vonaláról tökéletesen a kapu bal felső sarkába (1–0). Ezt követően még jobban felpörögtek a zágrábiak, és a 83. percbenOrsicmásodik góljával már 2–0-ra vezettek – ezzel hosszabbításra mentették a párharcot.

A Spurs a kétszer 15 perc során sem tudott nagyobb nyomást gyakorolni ellenfelére, sőt a 106. percben ismét villant a mérkőzés hőse:Orsicegy szóló után nagyjából 17 méterről lőtte ki parádésan a jobb alsó sarkot, így már a Dinamo vezetett összesítésben.

A Tottenham az utolsó percekben több gólhelyzetig is eljutott, de betalálni nem tudott, így az a horvát együttes jutott be az Európa-liga negyeddöntőjébe, amely szeptemberben a Ferencvárossal szemben alulmaradt a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörében.

A mérkőzés góljai

ARSENAL–OLYMPIAKOSZ 0–1

A legjobb nyolc mezőnye
Ez a nyolc csapat várja a pénteki sorsolást: Ajax (holland), Arsenal (angol), Dinamo Zagreb (horvát), Granada (spanyol), Manchester United (angol), Roma (olasz), Slavia Praha (cseh), Villarreal (spanyol)

Az első mérkőzésen 3–1-es győzelmet aratott a londoni csapat, így kényelmes helyzetből várhatta a visszavágót hazai pályán. Az első félidőben ennek ellenére is az Arsenalnak volt több lehetősége, a görög csapat csak elvétve jutott el ellenfele tizenhatosáig.

A szünet után azonban felpörgött az Olympiakosz, és az 51. percben egy labdaszerzést követőenJusszef el-Arabivezethette rá a labdát a védelemre, majd lövése megpattant Gabrielen, így Bernd Leno már nem tudott védeni (0–1). A folytatásban a pireusziak több veszélyes lehetőségig is eljutottak és az „ágyúsoknak” is volt néhány ziccerük, de újabb gól már nem született.

A 82. percben az Olympiakosz védője, Ousseynou Ba egy percen belül két sárga lapot kapva kiállíttatta magát, ezzel végleg megpecsételve csapata sorsát. Az Arsenal 3–2-es összesítéssel jutott be a negyeddöntőbe.

A mérkőzés egyetlen gólja

SAHTAR DONECK–ROMA 1–2

Az olaszok könnyed, háromgólos sikerrel vették a hazai odavágót, így csodára lett volna szükség az ukrán csapattól a második mérkőzésen. A vezetést a Roma szerezte meg a meccs 48. percében:Borja Mayoralfejelt a kapuba (0–1).

A Sahtar ezt követően sem tudott sokkal nagyobb nyomást helyezni ellenfelére, de az 59. percbenJúnior Moraesrévén kiegyenlített (1–1), viszont a vendégek szűk negyedórával később visszavették a vezetést: Carles Pérez vezethette ziccerben a labdát, amit lepasszolt Borja Mayoralnak, aki az üres kapura nem hibázott (1–2). Az olasz együttes így 5–1-es összesítéssel ment tovább.

A mérkőzés góljai

RANGERS–SLAVIA PRAHA 0–2

A skót élvonal 2020–2021-es idényét már megnyerő Rangers az odavágón 1–1-es döntetlent játszott Prágában, így nyílt maradt a továbbjutás kérdése. Ezen a meccsen a vendégek szereztek vezetést: a 14. percbenPeter Olayinkavolt eredményes (0–1), ezt követően pedig a szünetig mindössze egy kaput eltaláló lövésük volt a skótoknak.

A mérkőzés 62. percében tovább romlott a Rangers továbbjutási esélye, miután a játékvezető kiállította Kemar Roofe-ot, aki arcon talpalta az ellenfél kapusát. Bő tíz perccel később Leon Balogun is mehetett zuhanyozni a hazaiaktól – megkapta a második sárgáját is –, az ezt követő szabadrúgást pedigNicolae Stanciuváltotta gólra, ezzel már 2–0-ra vezetett a Slavia. A hajrában a Rangers kilenc emberrel nem tudta felvenni a versenyt ellenfelével, így a prágaiak jutottak tovább.

A mérkőzés góljai

VILLARREAL–DINAMO KIJEV 2–0

A spanyol együttes 2–0-ra megnyerte az első mérkőzést Kijevben, ennek ellenére hazai pályán sem lassított. Gerard Moreno révén már a 13. percben előnybe került (1–0), majd a spanyol csatár bő húsz perccel később ismét betalált (2–0).

A szünetre összesítésben már négygólos hátrányban lévő kijeviek a második játékrészben sem tudtak csodát tenni, sőt többnyire a hazaiak jutottak el helyzetekig. Gól a továbbiakban már nem esett, könnyedén jutott be a negyeddöntőbe a Villarreal.

A mérkőzés góljai

YOUNG BOYS–AJAX 0–2

Az első mérkőzésen az Ajax az utolsó fél órában darálta be a Young Boyst, és nyert 3–0-ra. A magabiztos előny nem altatta el a holland csapatot, amely a 20. percben David Neres góljával szerzett vezetést (0–1).

A svájci együttes a folytatásban sem tudott igazán veszélyeztetni, ráadásul szinte rögtön a fordulás után Dusan Tadics tizenegyesből megduplázta a vendégek előnyét (0–2). Öt perccel később Jean-Pierre Nsame hiába talált a kapuba, a videobíró segítségével, les miatt érvénytelenítették a gólt. A folytatásban újabb találat már nem esett, így a holland csapat 5–0-s összesítéssel jutott tovább.

A mérkőzés góljai

MOLDE–GRANADA 2–1

A norvég karanténszabályok miatt Budapesten, a Puskás Arénában megrendezett mérkőzésen a Molde szerzett vezetést: a 29. percben Jesús Vallejo egy ügyetlen mozdulattal a saját kapujába juttatta a labdát (1–0). Aztán a második félidőben Roberto Soldado fejesével egyenlített az első mérkőzést 2–0-ra megnyerő spanyol együttes (1–1), majd a rendes játékidő utolsó percében Eirik Hestad tizenegyesből talált be (2–1).

A Molde így hiába győzte le a Granadát, a Bajnokok Ligája- után az El-szereplése is Budapesten ért véget. Mint ismert, a norvég bajnokot a BL-selejtezőben a Ferencváros búcsúztatta.

A mérkőzés góljai

A MILAN–MANCHESTER UNITED (0–1) MÉRKŐZÉSRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

Molde (norvég)–Granada (spanyol) 2–1 (Vallejo 29. – öngól, Hestad 90. – 11-esből, ill. R. Soldado 72.)
Továbbjutott: a Granada, 3–2-es összesítéssel

Dinamo Zagreb (horvát)–Tottenham Hotspur (angol) 3–0 (Orsic 62., 82., 106.) – hosszabbítás után
Továbbjutott: a Dinamo Zagreb, 3–2-es összesítéssel

Arsenal (angol)–Olympiakosz (görög) 0–1 (el-Arabi 51.)
Kiállítva: O. Ba (83., Olympiakosz)
Továbbjutott: az Arsenal, 3–2-es összesítéssel

Sahtar Doneck (ukrán)–Roma (olasz) 1–2 (Júnior Moraes 59., ill. Borja Mayoral 48., 72.)
Továbbjutott: a Roma, kettős győzelemmel, 5–1-es összesítéssel

Rangers (skót)–Slavia Praha (cseh) 0–2 (Olayinka 14., Stanciu 74.)
Kiállítva: Roofe (62., Rangers), L. Balogun (73., Rangers)
Továbbjutott: a Slavia Praha, 3–1-es összesítéssel

Milan (olasz)–Manchester United (angol) 0–1 (Pogba 49.)
Továbbjutott: a Manchester United, 2–1-es összesítéssel

Villarreal (spanyol)–Dinamo Kijev (ukrán) 2–0 (Gerard Moreno 13., 36.)
Továbbjutott: a Villarreal, kettős győzelemmel, 4–0-s összesítéssel

Young Boys (svájci)–Ajax (holland) 0–2 (Neres 21., Tadics 49. – 11-esből)
Továbbjutott: az Ajax, kettős győzelemmel, 5–0-s összesítéssel

A negyeddöntő sorsolását március 19-én, pénteken 13 órakor tartják meg. Az első mérkőzéseket április 8-án, a visszavágókat egy héttel később rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik