Hat perc alatt lerendezte a Slaviát, elődöntős az Arsenal

B. A.B. A.
Vágólapra másolva!
2021.04.15. 20:50
null
Az Arsenal már az első félidőben eldöntötte a továbbjutást (Fotó: AFP)
A Londonban 1–1-re végződő első meccs után nem adott esélyt a Slavia Prahának az Arsenal, amely 4–0-ra legyőzte ellenfelét az Európa-liga negyeddöntőjének visszavágóján.

EURÓPA-LIGA
NEGYEDDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓ

SLAVIA PRAHA (cseh)–ARSENAL (angol) 0–4 (0–3)
Prága,
Eden Aréna. Vezette:Cakir (török)
SLAVIA: Kolar – Bah (Visinsky, a szünetben), Holes, Zima, Boril (Dorley, a szünetben) – Hromada (Masopust, a szünetben) – Sevcík, Stanciu (Lingr, a szünetben), Provod, Olayinka – Kuchta (Tecl, 71.). Vezetőedző: Jindrich Trpisovsky
ARSENAL: Leno – Chambers, Holding, Pablo Marí, G. Xhaka – Partey (Cédric, 79.), Ceballos – Saka (Martinelli, 79.), Smith Rowe (el-Neni, 67.), Pépé (Balogun, 88.) – Lacazette (Nketiah, 79.). Menedzser: Mikel Arteta
Gólszerző: Pépé (18.), Lacazette (21., 77. – az elsőt 11-esből), Saka (24.)

Továbbjutott: az Arsenal, 5–1-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

A bajnokságban szinte teljesen reménytelen helyzetbe került az Arsenal a következő idénybeli nemzetközi kupaszerelés kiharcolását illetően, így az Európa-ligában az utolsó szalmaszálba igyekszik kapaszkodni–az első mérkőzés nem alakult számára kedvezően a hosszabbításban kapott gól miatt.

A Pierre-Emerick Aubameyangot és Martin Ödegaardot nélkülöző angolok visszafogottan kezdték a prágai visszavágót, az első tíz perc körülményes és többnyire pontatlan játékot hozott. De aztán a folytatás...

A londoniak nagy rohama egy meg nem adott góllal indult, Bukayo Saka lövését Ondrej Kolár simította a kapufára, a kipattanót pedig hiába vágta Emile Smith Rowe a kapuba, az ünneplés után jött két perc VAR-akozás, melynek végén les címén érvénytelenítették az angol találatát.

Ez nemhogy nem szegte a vendégek kedvét, még feljebb tüzelte őket, és hat perc alatt eldöntötték a továbbjutás kérdését: előbb Smith Rowe remek cselsorozata után Nicolas Pépé szerezte meg a vezetést, majd a Sakával szembeni szabálytalanság után Alexandre Lacazette növelte az előnyt tizenegyesből, végül Saka maga is betalált, gyors kontra végén szépen kilőtte a bal alsót a tizenhatosról (0–3). Az Arsenal sorozatban a negyedik idegenbeli tétmérkőzésén vonulhatott legalább háromgólos előnnyel a szünetre, ilyen sorozata 1932 óta nem volt a gárdának (akkor öt meccsen át tartott a széria).

A Slavia Praha játékában nyoma sem volt a sorozat eddigi részében mutatott fegyelmezett, stabil futballnak, ráadásul a háromgólos hátrány könnyen lehetett volna nagyobb is: az első félidőben Rob Holdingot, a másodikban Lacazette-et kaszálták el a tizenhatoson belül, a büntető azonban mindkét esetben elmaradt. Büntető helyett jött a büntetés a francia támadótól, aki Pépé beadása után, egy cselt követően bombázott ballal a kapuba, beállítva a végeredményt.0–4

Mikel Arteta csapata hozta a kötelezőt, és készülhet az elődöntőre, amelyben az Unai Emery irányította Villarreal lesz az ellenfele.

A TÖBBI MÉRKŐZÉSEN
Villarreal (spanyol)–Dinamo Zagreb (horvát) 2–1 (Paco Alcácer 36., Gerard Moreno 43., ill. Orsic 74.)
Továbbjutott: a Villarreal, kettős győzelemmel, 3–1-es összesítéssel

Roma (olasz)–Ajax (holland) 1–1 (Dzeko 72., ill. Brobbey 49.)
Továbbjutott: a Roma, 3–2-es összesítéssel

Manchester United (angol)–Granada (spanyol) 2–0 (Cavani 6., Jesús Vallejo 90. – öngól)
Továbbjutott: a Manchester United, kettős győzelemmel, 4–0-s összesítéssel

AZ ELŐDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA
1. elődöntő: Manchester United (angol)–Ajax (holland)/Roma (olasz)
2. elődöntő: Villarreal (spanyol)–Arsenal (angol)

Játéknapok:2021. április 29.; május 6.

PERCRŐL PERCRE

MÁSODIK FÉLIDŐ

90+2. PERC: VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Egy perc a ráadás.

88. PERC: Balogun is kap néhány percet, Pépé mehet pihenni.

86. PERC: Martinelli verte meg egy az egyben a védőjét, a befejezés azonban már nem sikerült, nagy helyzetben a bal sarok mellé lőtt.

82. PERC: Martinelli csapott egyet oda az ellenfelének.

79. PERC: Hármas csere az Arsenalnál: Partey, Saka és Lacazette le, Cédric, Martinelli és Nketiah be.

77. PERC: LACAZETTE-É A NEGYEDIK! A francia támadó Pépé beadása után, egy cselt követően bombázott ballal a kapuba (0–4).

71. PERC: Kuchtának ennyi volt, Tecl a pályán.

67. PERC: Itt az első vendégcsere, Smith Rowe-t el-Neni váltotta.

63. PERC: Kisebb balhé alakult ki, az összetűzés közben Ceballos domborított egy szépet – finoman fogalmazva alaptalanul –, Olayinka azért megkapta a sárga lapját.

58. PERC: Lacazette lábát elhúzták lövés közben, a tizenegyes ismét elmaradt.

52. PERC: Beszorította ellenfelét a Slavia, de a sokpasszos játék végén nem sikerült eltalálni a kaput, jött a menetrendszerű blokk.

49. PERC: Holding akadályozta meg a hazai kontrát egy taktikai szabálytalansággal.

46. PERC: A hazaiak négyet is cseréltek a szünetben.

46. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÁSODIK FÉLIDŐ!


A többi mérkőzést élő eredménykövetőnkkel itt kísérheti figyelemmel.

ELSŐ FÉLIDŐ

45+3. PERC: VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Két perc a ráadás.

42. PERC: Lövések sora a csehektől, de mindegyik elakadt a blokkban – végül egy szöglet összejött.

37. PERC: Szép támadás végén feljegyezhettük az első hazai lövést, Olayinka sarkazása után Bah bombázott a lelátóra.

34. PERC: Saka szöglete után Holding akadályozták meg a lövés közben, de nincs tizenegyes.

Friss hír, hogy a mai mérkőzést kihagyó Pierre-Emerick Aubameyang maláriás, jelenleg kórházban ápolják. A részletekről itt olvashat!

27. PERC: Saka jó ütempasszal tette ki jobbra a labdát, Chambers beadásánál nagyot mentett Zima.

24. PERC: OTT A HARMADIK! Nem bírják a csehek tartani a vendégek tempóját, ezúttal Saka húzott befelé, s kíméletlenül kilőtte a tizenhatosról a rövid alsót (0–3).

21. PERC: GÓÓÓL! Lacazette magabiztosan a bal alsóba lőtt (0–2).

20. PERC: TIZENEGYES! Hromada szabálytalankodott Sakával szemben.

18. PERC: GÓÓÓL, EZT MÁR MEGADJÁK! Smith Rowe nagyszerűen tartotta meg a labdát több ember között, majd kiváló passzt adott Pépének, aki egy érintés után kilőtte a rövidet (0–1).

16. PERC: Nincs gól! A VAR-ral visszanézték, Smith Rowe lesen volt.

14. PERC: Lendületes kontrát vezetett az Arsenal, Saka lövését még a kapufára tolta Kolar, de a kipattanót Smith Rowe bevágta.

8. PERC: Pépé indult meg jól a bal szélen, a passza után a tizenhatos elé érkező Ceballost megelőzték.

3. PERC: A védőknek nem okozott gondot a tisztázás.

2. PERC: Pépé kapott jó indítást, a beadásba beleléptek – jöhet az első szöglet.

1. PERC: ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS! Az Arsenal indította útjára a labdát.

Piros-fehér szerelésben a hazaiak, sötétkékben a vendégek.

A többi mérkőzést élő eredménykövetőnkkel kísérheti figyelemmel.

Az első meccs 1–1-re végződött Londonban.


A mérkőzés játékvezetője a török Cüneyt Cakir.



A találkozót a Sport1 élőben közvetíti.

Köszöntjük kedves olvasóinkat a Slavia Praha–Arsenal Európa-liga-mérkőzés online tudósításában. Hamarosan kezdünk, tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

A kínai tulajdonosok érkezése óta új sikerkorszak kezdődött Prágában, a Slavia most az elődöntőt célozza meg.

Jó helyzetben várja az Arsenal elleni Európa-liga-negyeddöntő visszavágóját a Slavia Praha, miután Tomás Holes hosszabbításban szerzett góljával, 1–1-es döntetlent ért el az Emirates Stadionban. A cseh együttes az utóbbi években rendszeresen főtáblás az európai kupákban, ez részben annak is köszönhető, hogy 2015-ben kínai befektetők vették meg (majd három évvel később egy másik kínai csoportnak adták el).

Ugyan a korábbi cseh–kínai politikai feszültségek aggodalommal tölthették el a szurkolókat, és a Slaviára is hatással lehettek volna, a klub teljesítményén ez nem látszott meg, az előző négy bajnoki kiírásból hármat megnyert, és most is vezeti a tabellát. Ez jó európai kupaszerepléssel is párosult, a prágaiak a kínai szerepvállalás óta harmadik alkalommal jutottak be az Európa-ligába, a 2018–2019-es évadban negyeddöntősök voltak, míg az előző idényben a Bajnokok Ligája csoportkörében szerepeltek. Ez természetesen jelentős anyagi előnyökkel járt, miközben az elmúlt két nyáron két játékost is sikerült 10 millió eurónál nagyobb összegért értékesíteni. Bár a légiósok kiemelt szerepet kapnak az együttesben, a hazai futballistákat sem mellőzik, az Arsenal elleni negyeddöntő első felvonásán öt, az azt követő, Sparta elleni rangadón nyolc cseh játékos volt a kezdőcsapatban.

Az idegenbeli döntetlen ellenére a párharcnak még mindig az Arsenal az esélyese, de az már önmagában jelentős fegyvertény (és a klubvezetőség munkájának dicsérete), hogy a csapat három idényen belül másodszor játszik El-negyeddöntőt. Ha sikerülne továbbjutni, klubrekordot állítana be a Slavia, amely története során eddig egyszer szerepelt európai kupa elődöntőjében, az UEFA-kupa 1995–1996-os kiírásában.

J. Á.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik