El: Ryan Mmaee szeme előtt egy helyett hat pont lebeg

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
2022.10.27. 08:03
null
Ryan Mmaee jó formában van, főszereplő lehet a Monaco ellen a Groupama Arénában (Fotó: Török Attila)
Ryan Mmaee, a Ferencváros marokkói válogatott csatára gólt akar szerezni az Európa-liga csoportkörében, úgy érzi, a Monaco ellen lesz is rá esélye.


Az Európa-liga-csoportkör első meccse előtt csak arra vágyott: több pontot elérni, mint az előző esztendőben. A kupasorozat legutóbbi kiírásában a Ferencváros a Bayer Leverkusen, a Real Betis és a Celtic ellen összesen három pontot szerzett, ehhez képest a jelenlegi kilenc pontja több mint álomszerű. Ryan Mmaee a Trabzonspor elleni első mérkőzés előtt úgy fogalmazott, szeretnék megnehezíteni az ellenfelek életét és versenyben lenni a végsőkig. És tessék!

Belső késztetéssel – Thury Gábor jegyzete
Nem árulhatom el a taktikát, de mindenre fel vagyunk készülve – Csercseszov
Nem véletlenül van a Ferencvárosnak kilenc pontja – Philippe Clement, a Monaco vezetőedzője

„Minden évben többre vágyom – mondta lapunknak Ryan Mmaee, a Ferencváros 24 éves marokkói válogatott támadója, aki 2021 júliusában érkezett a klubhoz. – Fontos volt, hogy az első találkozón hazai pályán legyőztük a Trabzonsport, ráadásul emberhátrányban futballozva. Az a siker nagy lendületet adott, addig is tudtuk, hogy jó csapatunk van, onnantól még inkább hittünk magunkban.”

Nem szereti a matematikát, két fordulóval a csoportkör zárása előtt nem számolgat. Noha a tavasz megéléséhez egy pont is elegendő, szerinte nem lehet úgy nekifutni egy összecsapásnak, hogy jó lesz a döntetlen is.

„Nagy hibát követnénk el, ha a Monacóval szemben az eredmény tartására törekednénk. Ilyen minőségű csapat ellen rendkívül nehéz kihúzni kilencven percet kapott gól nélkül, az elmúlt hetekben egyébként is bizonyítottuk, bátor, határozott játékkal lehet jó eredményeket elérni. A hátralévő két meccsen hat pontot lehet szerezni, ennek szellemében készülünk.”

Szeptemberben Vécsei Bálint góljával 1–0-ra nyert az FTC a Monaco ellen – idegenben (Fotó: MTI/Kovács Tamás)
Szeptemberben Vécsei Bálint góljával 1–0-ra nyert az FTC a Monaco ellen – idegenben (Fotó: MTI/Kovács Tamás)


A játékosok lelkiismerete miatt is fontos lesz, hogy ezúttal is mindent kiadjanak magukból. A hétvégi, Puskás Akadémia otthonában aratott 4–2-es siker megfelelő alap a csütörtöki összecsapásra, az iváncsai kupabúcsút követően a futballisták visszaszerezték az önbecsülésüket.

„Mindannyian sajnáltuk, hogy kiestünk a Magyar Kupából, de ezen már nem tudunk változtatni. Mostantól arra össz­pontosítunk, hogy minél jobb eredményekkel feledtessük ezt a kisiklást. A hétvégi felcsúti győzelmünk azért is volt fontos, mert a Monaco elleni ütközet előtt újabb élménnyel gazdagodtunk.”

A Monaco nincs túl jó passzban, az utóbbi három tétmérkőzésén nyeretlen. Trabzonban 4–0-ra kikapott az El-ben, majd a bajnokságban hazai pályán 1–1-et játszott a Clermont-nal, míg a hétvégén a Lille otthonában veszített 4–3-ra. Ryan Mmaee szerint ez nem tévesztheti meg a Ferencvárost, a csatár harcos, motivált Monacóra számít.

„Az utóbbi időben valóban hullámzó a francia csapat teljesítménye. Csakhogy, ha ebből indulunk ki, nem tudhatjuk, ezúttal melyik arcát mutatja. Erős a Monaco, észnél kell lennünk. Felkészültünk a játékából, Sztanyiszlav Csercseszov és stábja ezúttal is megfelelően elemezte riválisunkat.”

Jó hangulatban készültek a csütörtöki Európa-liga-mérkőzésre a Ferencváros futballistái (Fotó: Török Attila)
Jó hangulatban készültek a csütörtöki Európa-liga-mérkőzésre a Ferencváros futballistái (Fotó: Török Attila)


Ryan Mmaee az idény elején sérülésből tért vissza, nem tagadja, időre volt szüksége, mire visszanyerte régi formáját. Négy hónapig nem léphetett pályára, a keserves időszak megviselte.

„Korábban sohasem fordult elő velem, hogy ilyen sokat ki kellett hagynom. Talán ezért is viseltem nehezen a szituációt. Lassan peregtek a napok, a hetek, de a rehabilitációs szakemberekkel rengeteget dolgoztam, ami erőt adott. Hétről hétre egyre inkább visszanyertem a formámat, mostanra pedig közel vagyok a legjobbamhoz. Újra élvezem a futballt! Eleinte sok helyzetem kimaradt, kifejezetten balszerencsés voltam, hol a kapufáról pattant ki a labda, hol az utolsó pillanatban a gólvonalról vágták ki. De nem csüggedtem, nem adtam fel, tudtam, hamarosan fordul a kocka, és jönnek a gólok.”

A hétvégén fontos gólt lőtt a Puskás Akadémia kapujába, az NB I-es idényben nyolc meccsen négy gólt szerzett, az Európa-liga csoportkörében azonban még nem talált a kapuba.

„Engem ez egyáltalán nem zavar. Kilenc pontunk van, vezetjük a tabellát, jól is néznénk ki, ha azon keseregnék, a csoportkörben nem szereztem még gólt. Voltak helyzeteim, ezután is lesznek, és bízom benne, a hátralévő két meccs valamelyikén a kapuba találok.”

A tehetségét nem lehet elvitatni, ha van kedve futballozni, jószerével feltartóztathatatlan. Ám a mentalitásával időnként van probléma, az elmúlt időszakban sokszor úgy tűnt, amíg a csapattársai felszántják a pályát a győzelemért, ő túl lazán megy bele egy-egy párharcba. Testvérével, Samy Mmaeéval együtt laknak, és sokat beszélgetnek a labdarúgásról (is), ha valaki, leginkább egy évvel idősebb bátyja tud rá hatni.

„Samy mindig jól látja a helyzetemet, elmondja, szerinte miben kellene változtatnom. Hogy mi hangzik el a beszélgetéseink során, legyen a mi titkunk, mindenesetre jó tanácsokat kapok tőle.”

A testvérek most még az Európa-ligában akarnak helytállni, november 20-tól pedig – reményeik szerint – a katari világbajnokságon mutathatják meg, mire képesek. Marokkó válogatottjára Belgium, Horvátország és Kanada vár a vb csoportkörében, Ryan és Samy Mmaee izgatottan várja a közelgő kerethirdetést.

„Mind a ketten szeretnénk ott lenni Katarban. Egyikőnk sem mehet biztosra a kerethirdetésnél, bizakodunk. Szeretnék a Monaco ellen is jól futballozni, győzni akarok, de a pontszerzés a minimális elvárásom. A világbajnoksággal ráérünk később foglalkozni.”     

Csütörtök este is győzelmet ünnepelnének a Mmaee testvérek, Samy (balra) és Ryan (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)
Csütörtök este is győzelmet ünnepelnének a Mmaee testvérek, Samy (balra) és Ryan (Fotó: Magyar Nemzet/Mirkó István)

 

NYILAS Elek az 1995–1996-os idényben bajnok FTC játékosa, a BL-csoportkörben szerepelt együttes tagja
Nagyon várom a mérkőzést! A Monaco elmarad attól, amit vártak tőle, amit várt önmagától, ettől még veszélyes csapat. A Fradit persze jobban ismerem, és én nem tartottam annyira tragikusnak az iváncsai kupakudarcot, és nemcsak azért, mert ott voltam annak idején a Dunaszekcsőn vereséget szenvedő csapatban, hanem mert a futballban van ilyen. Nem figyelsz oda eléggé, az ellenfél lelkesebb, menet közben pedig nem tudsz felpörögni, és hiába van az utolsó öt percben négy ziccer, olyankor már minden kimarad… Aztán jön a felcsúti bajnoki, és rúg egy négyest a csapat, megveri a Crvena zvezdát, amikor tényleg koncentrál. Számomra nem kérdés, a Fradi nem rosszabb, mint a csoportellenfelei, de ehhez a Trabzonspor elleni, tízemberes küzdelem és a Zvezda ellen látott harcosság kell. Ha már ilyen közel a továbbjutás, annyira jó lenne elérni! A közönség ott lesz a csapat mögött, libabőrös leszek ma is, ha eszembe jut a zsúfolt stadion tombolása, az akkora erőt ad, hogy a nézők el sem tudják képzelni! A Monacónak támadnia kell, nincs más esélye, ez pedig kedvez a Fradinak, ha a szervezett, egységes védekezésből gyors kontrákat tud vezeti. Nagyon szeretem Aissa Laidouni játékát, összeköti a védősort a csatárokkal, a támadók között ragyogó futballistákat látni, a motivált Ryan Mmaee főszereplő lehet, Adama Traoré veszélyes nemzetközi szinten is, s ha Tokmac Nguennek jó napja van, mint a Trabzon ellen, húzóemberré válhat – nagyon szurkolok a csapatnak!

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
H-CSOPORT,5. FORDULÓ
Csütörtök, 21.00:Crvena zvezda (szerb)–Trabzonspor (török)– élőben az NSO-n!
Csütörtök, 21.00:Ferencváros–Monaco (francia) (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

A H-CSOPORT ÁLLÁSA
1. FERENCVÁROS4317–7 09
2. Trabzonspor4229–7+26
3. Monaco4224–6–26
4. Crvena zvezda4136–6 03

 

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek