Továbbra sincs pontszerzés, kétgólos FTC-vereség a sevillai esőben

BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló), CSELŐTEI MÁRK (percről percre)BORSOS LÁSZLÓ (összefoglaló), CSELŐTEI MÁRK (percről percre)
Vágólapra másolva!
2021.11.25. 18:29
A Ferencváros 2–0-ra kikapott Sevillában a Real Betistől a labdarúgó Európa-liga G-csoportjának ötödik fordulójában, így továbbra is pont nélkül áll a kvartettben.
Hector Bellerín és Ryan Mmaee a sevillai esőben (Fotó: Szabó Miklós)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Hector Bellerín és Ryan Mmaee a sevillai esőben (Fotó: Szabó Miklós) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
G-CSOPORT

Real Betis (spanyol)–Ferencváros 2–0 (1–0)
Sevilla,
Benito Villamarín Stadion, 30 132 néző. Vezette: Buquet (francia)
Betis
: Bravo (R. Silva, 72.) – Bellerín, Bartra, E. González, Miranda – G. Rodríguez, Canales – Joaquín (Lainez, 72.), Rober (Guardado, 67.), Tello – Iglesias. Vezetőedző: Manuel Pellegrini
Ferencváros: Dibusz – Botka (Wingo, 79.), Blazic, S. Mmaee, Kovacevic, Cabraja – Vécsei (Laidouni, 71.), Loncar – Zachariassen (Gavrics, 88.), Nguen (Szánthó, 88.), R. Mmaee (Mak, 79.). Vezetőedző: Peter Stöger
Gólszerző: Tello (5.), Canales (52.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, KEZDŐCSAPATOK, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

Kellemes, tavaszias időben tehette meg délelőtti sétáját a Ferencváros küldöttsége Sevilla lenyűgözően szép és rendezett óvárosában. A magyar rekordbajnok játékosai a Guadalquivir folyó partján felhőtlenül andalogva még aligha sejtették, hogy délután, a mérkőzés kezdetét megelőző órákban olyan időjárás köszönt be Andalúzia fővárosába, mint amilyennel legutóbb Glasgow-ban, a Celtic elleni Európa-liga-csoportmeccsükön szembesültek. Sőt leszakadt az ég, ráadásul épp amikor a csapat terepszemlét tartott a Benito Villamarín Stadion távolról szemlélve kifogástalannak tetsző gyepszőnyegén. Nem is tartott sokáig a nézelődés, a játékosok rövid idő elteltével az öltözőbe vonultak.

Nem csak a nagy eső hátráltatta a jó játékot: a Ferencváros ezen az összecsapáson nem számíthatott a legutóbb november 4-én, a Celtic elleni hazai találkozón pályára lépő Somáliára, valamint a klubbal Sevillába tartó, ám harcképtelen Eldar Civicre sem a szintén sérült Myrto Uzuni és Olekszandr Zubkov mellett. Szűkös cseresort nevezett Peter Stöger vezetőedző a mérkőzésre, két kapus mellett öt mezőnyjátékost ültetett le a kispadra. Az osztrák tréner a Betis elleni hazai összecsapáshoz hasonlóan ezúttal is három belső védős hadrendben küldte pályára csapatát – nem a levegőbe beszélt, amikor azt mondta, elégedett volt együttese teljesítményével azon a csoportmeccsen.

Valóban, a Ferencváros nem játszott alárendelt szerepet a korábbi találkozón, csak a végjátékban jött ki a két együttes közötti elvitathatatlan különbség a spanyolok javára. S ha már őket említjük! A túloldalon is volt hiányzó szép számmal, Manuel Pellegrini sérülés miatt nem számíthatott hét labdarúgójára, ahogy a Leverkusen ellen piros lapot érően szabálytalankodó, világbajnok Nabil Fekirre sem, akit három nemzetközi mérkőzéstől tiltott el a szövetség. A chilei szakvezető a legjobbjait pihentette, nem jelölte a kezdőbe a La Liga idényének leghatékonyabb csatárduóját: Willian José és Juanmi is csere volt, a ferencvárosiak némi megkönnyebbülésére.

A valamelyest tartalékos csapatok meccsén így sem várt könnyű feladat a vendégekre, mégiscsak a spanyol első osztályban ötödik helyen álló otthonában kellett megküzdeniük a pontszerzésért az Európa-ligában. Noha a már biztosan csoportja utolsó helyén végző magyar együttes teher nélkül léphetett pályára, már az első percekben nehéz helyzetbe hozta magát: egy védelmi megingás következtében védelme bal oldala mögé került Héctor Bellerín, a hátvéd középre gurított labdájára a teketóriázó vendégek gyűrűjében Cristian Tello csapott le, és a kapuba emelt. Bár megvolt az esély a gyors egyenlítésre, a lövőhelyzetbe kerülő Ryan Mmaeénak nem maradt ereje a befejezésre, Claudio Bravo hárított. Ezt látva eszünkbe jutottak Stöger meccs előtti szavai, hogy ebben a sorozatban nagy árat kell fizetni a megingásokért és a kihagyott helyzetekért.

A Fradinak kellett némi idő, mire felocsúdott a kapott gól jelentette sokkból. Amint megnyugodtak a játékosok, olykor hidegvérű gurigázással hozták ki a labdát, az viszont bosszantó volt, hogy a labdaszerzésekkel nem tudtak mit kezdeni, pedig nemegyszer előfordult, hogy az egyébként labdabiztos ellenfél is elszórta a labdát a csúszós talajon, s voltak bejátszható területek a gyors ellentámadáshoz. Ezért is lett volna dühítő, ha a Ferencváros kirúgás után kap gólt, ami a hátvédsor könnyelműsége miatt majdnem megtörtént, ám Borja Iglesias kissé nyegle volt, Dibusz Dénes pedig nagyot védett.

Nem volt eget rengető a két csapat közötti különbség. Noha az első félidőben a Ferencváros lényegesen kevesebbet, 38 százalékban birtokolta a labdát, ellenfele több mint kétszer annyi sikeres passzt hajtott végre, s a vendégcsapat játékosai csak elvétve tudtak betörni a Betis tizenhatosán belülre. Mégis az lehetett az érzésünk, hogy ha a magyar csapat rá tud tenni egy lapáttal, még bármi kisülhet a hátralévő negyvenöt percből. Azt vártuk, hogy Peter Stöger futballistái nagyobb elánnal, bátrabban futnak ki a második félidőre, ehhez képest a fordulás után az első játékrész kezdetét láthattuk megelevenedni: kevesebb mint hét perc elteltével a ferencvárosi védelem bal oldalán, Marijan Cabraja átjátszása után Sergio Canales lövőhelyzetbe hozta magát, és nagyszerűen kivitelezett átlövése nyomán a labda a tehetetlen Dibusz Dénes kapujába vágódott – bár Eldar Civic sincs élete formájában, ezen az összecsapáson kiütközött a hiánya.

Ezután a Betis színezte a játékot, amennyire csak tudta, a hazaiak azt érezhették, a három pont a zsebükben van. Szurkolói magasabb hangerőre kapcsoltak, megelőlegezett győzelmi mámorban teremtettek nagyszerű hangulatot a nem kifejezetten jó akusztikájú stadionban. Alighanem „felrobbant volna” a lelátó népe, ha a 63. percben Tello megszerzi második gólját, ám a remekül futballozó Barcelona-nevelés életerős lövésénél Dibusz óriásit védett, leért a bal alsó sarokba tartó sistergős labdára. A Fradi kapusát percekkel később a másik gólszerző is megdolgoztatta, ám ő sem járt sikerrel – beszédes, hogy ezen a találkozón a 19-szeres magyar válogatott volt csapata legjobbja. Ha nem is gól miatt, de ovációban tört ki a Betis szépszámú közönsége: az idény végén minden bizonnyal visszavonuló Joaquín lecserélésekor a népszerű középpályást éltette. Sokan hajlongtak, hogy kifejezzék tiszteletüket.

A vendégek támadójátéka voltaképpen értelmezhetetlen volt, Tokmac Nguenék elvétve jutottak el ellenfelük tizenhatosának előterébe, s a helyzeten Aissa Laidouni és Róbert Mak becserélése sem változtatott. A második kapott gól után nem tudott egyetlen épkézláb támadást sem vezetni az NB I listavezetője, amely, ha nem is nagy különbségű, sima vereséget szenvedett utolsó idegenbeli El-csoportmeccsén. Győzelmével a Betis révbe ért, ugyanis a Celtic kikapott Leverkusenben, így eldőlt, melyik két csapat végez továbbjutó helyen – sajnos a versenyfutásban a sorozatban nyolcadik nemzetközi kupameccsén vereséget szenvedő Ferencvárosnak esélye sem volt, ám német vetélytársa ellen valamelyest kozmetikázhat El-szereplésén, egy esélye maradt a pontszerzésre. 2–0

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, KEZDŐCSAPATOK, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Bayer Leverkusen (német)–Celtic (skót) 3–2 (Andrich 16., 82., Diaby 87., ill. Juranovic 40. – 11-esből, Jota 56.)

AZ ÁLLÁS
1. Leverkusen 5 4 1
14–4 +10 13
2. Betis 5 3 1 1 10–9 +1 10
3. Celtic 5 2 3 10–13 –4 6
4. FERENCVÁROS5

54–12–70

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Borsos László, Szabó Miklós (fotó)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik