Előnyből kiesés – hazai pályán veszített a Fehérvár a Köln ellen

ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)
Vágólapra másolva!
2022.08.25. 18:44
Az Európa-konferencialiga 4. fordulójának visszavágóján a Fehérvár FC hazai pályán háromgólos vereséget szenvedett a német 1. FC Kölntől, így nem jutott be a csoportkörbe, búcsúzott a nemzetközi kupától.
Amennyire tudott, küzdött a Vidi, de végül búcsúzott (Fotó: Szabó Miklós) 
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Amennyire tudott, küzdött a Vidi, de végül búcsúzott (Fotó: Szabó Miklós) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!


EURÓPA-KONFERENCIALIGA

4. FORDULÓ, VISSZAVÁGÓK
Fehérvár FC–1. FC Köln (német) 0–3 (0–1)
Székesfehérvár,
Mol Aréna Sóstó.10 411néző.Vezeti:Ali Palabiyik (török)
Fehérvár:
Kovács D. – Nego, Larsen, Stopira, Sabanov (Lednev, 82.), Hangya (Heister, a szünetben) – Bamgboye (Kodro, 63.), Rúben Pinto (Bumba, 63.), Fiola, Dárdai – Zivzivadze.Vezetőedző:Michael Boris
Köln:Schwäbe – Schmitz (Ehizibue, 66.), Kilian, Hübers, Pedersen (Schindler, 81.) – Martel, Szkiri – Maina (Thielmann, 66.), Ljubicic (Olesen, 55.), Kainz (Hector, 66.) – Dietz.Vezetőedző:Steffen Baumgart
Gólszerző:Hübers (10.), Szkiri (46.), Schindler (90+3.)

Továbbjutott: az 1. FC Köln, 4–2-es összesítéssel.

A TALÁLKOZÓ ONLINE KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA LEHET NYOMON KÖVETNI!

ÖSSZEFOGLALÓ

Nagy volt a tét: vajon tíz év alatt harmadszor is európai kupa csoportkörébe jut a fehérvári futballklub?

Bizony, már tíz esztendeje annak, hogy a csapat 2012. augusztus 30-án története során először csoportkörös lett az Európa-ligában (a korábban UEFA-kupa néven futó sorozatot a 2009–2010-es idényben írták ki először új nevén), hogy aztán hat évvel később, 2018. augusztus 28-án kiderüljön, a Bajnokok Ligájában a rájátszást a görög AEK Athén ellen elveszítő együttes (2–1-es vereség otthon, 1–1 idegenben) másodszor méretheti meg magát a kontinens második számú kupasorozatában. Tudni érdemes, hogy magyar csapat számára manapság csakis bajnokként vezethet az út az Európa-ligába, így a Vidi még egy ideig csak két csoportkörös szereplést tud felmutatni, ugyanakkor megteremtette a maga számára az esélyt, hogy a 2021-ben életre hívott Európa-konferencialigában is legyen főtáblás szereplése. Az azeri Qabala és a moldovai Petrocub Hincesti búcsúztatása tulajdonképpen papírformának számított, azonban amikor kiderült, hogy a rájátszásban a német 1. FC Köln vár az együttesre, tízből tíz ember búcsút vizionált. A futball azonban azért is szép, mert nem mindig a többre tartott csapat győz – augusztus 18-án éppen ez volt a helyzet. Negyvennégyezer kölni fanatikus dermedten nézte, hogy a gyors hazai vezető gól ellenére a 20. perctől emberelőnyben játszó Fehérvár FC Budu Zivzivadze és Dárdai Pál találatával a maga javára fordítja a meccset, így már az első találkozó többet hozott, mint amit a párharc egészétől remélni lehetett.

A mérkőzés napján Székesfehérváron több ezer kölni fanatikus sörözve hangolt a kora esti összecsapásra. Amíg a bemelegítés zajlott, a stadion óriáskivetítőin a Videoton korábbi legendás nemzetközi meccseiből peregtek a filmkockák, hogy aztán valamivel később pazar hangulat fogadja a kezdéshez felsorakozó labdarúgókat. Amikor Fiola Attila útjára indította a labdát, addigra már Schön Szabolcs is elfoglalta helyét a lelátón, aligha véletlenül: nem lenne meglepetés, ha az FC Dallasnál mellőzött válogatott szélső a Mol Fehérvár FC-ben folytatná pályafutását.

Alig telt el öt perc az összecsapásból, amikor egy fehérvári szögletet követően villámgyors kontraakciót vezetett a Köln, és bár Florian Kainz kapu fölé bombázott, látni lehetett, a német csapat milyen sebességgel ér a hazai kapu elé. Gyorsan jött a válasz, Funsho Bamgboye beadása után Zivzivadze csak centiméterekkel maradt le a labdáról. Bár ez ígéretes akciónak tűnt, már a 10. percen elolvadt a Fehérvár előnye, és az külön is bosszantó, hogy szöglet után, amire azért fel lehet készülni. Ahogy arra számítani lehetett, a Köln irányította a játékot, és mert futballistái komoly magassági fölényben voltak, amikor valamelyik szélről középre került a labda, volt miért izgulni. Tegyük hozzá, a német együttes a vezetés megszerzése után az első félidőben már nem tudott helyzetet kialakítani, Kovács Dánielnek egyszer sem kellett védenie, igaz, a másik oldalon Marvin Schwäbénak sem.

Egy perc sem telt el a második félidőből, máris két góllal (összesítésben eggyel) vezetett az 1. FC Köln – mi másból, mint szöglet után született a gól. Abban a pillanatban már a német csapat állt továbbjutásra, egyértelmű volt, a Fehérvárnak az addig látottnál nagyobb kockázatot kell vállalnia. Feljebb is jött a hazai csapat, Rúben Pinto szabadrúgásában benne is volt a szépítés, majd a nagyszerű Dárdai-szóló után Zivzivadze közeli lövésénél Schwäbénak a meccs védését kellett bemutatnia. Küzdöttek a fehérváriak, míg a német klub játékosai többször is az időt húzták, ami azt jelezte, fölényük korántsem akkora, mint szeretnék.

Bár a Fehérvár FC mindent megtett a szépítésért (egyben a hosszabbításért), a gól nem jött össze, mi több, a hajrában a Köln dolgozott még ki lehetőségeket, és a hosszabbítás végén harmadszor is betalált Kovács Dániel kapujába… Nem kérdés, a magasabban jegyzett bajnokságban edződő, magasabb szintet képviselő csapat (amelynek edzőjét, Steffen Baumgartot a hajrában kiállította a játékvezető) jutott az Európa-konferencialiga főtáblájára, ám a Vidi megtette, amit lehetett: kölni győzelmével reményt ébresztett, és derekasan küzdött a továbbjutásért – de az álom véget ért…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik