ÁRVAI KÁROLY (Fotó)
BORBOLA BENCE (Firenze)
2023.10.04 18:24 Frissítve: 2023.10.04 22:02

Ekl: Dejan Sztankovics hálás a Fradinak, hogy újra itt lehet az európai porondon

Nehéz este vár Firenzében a Ferencvárosra, de ha valaki, az Internazionaléban éveket lehúzó Dejan Sztankovics ismeri az olasz futballt. Az Európa-konferencialiga csoportkörének 2. fordulójában erős ellenfél vár a Fradira, a zöld-fehérek trénere pedig tudja, kire kell nagyon odafigyelni.

Dejan Sztankovics hálás a Fradinak (Fotó: Árvai Károly)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

A VÁROS, AMELY ÉLŐ MŰALKOTÁS. Firenze az olasz reneszánsz bölcsője, az opera szülőhazája, igazi ékszerdoboz, zsúfolásig értékes múzeumokkal, csodálatos utcákkal és terekkel, káprázatos építészeti kincsekkel. Firenzében az ember kicsit a múltban találhatja magát, az ókori rómaiak által létrehozott város a középkortól napjainkig fontos kereskedelmi és pénzügyi központnak számít, a helyi nevezetességek a világ minden tájáról mágnesként vonzzák a turistákat. A közel ezeréves Ponte Vecchio, az Öreg híd a világ egyik leghíresebb viaduktja, történelmét a mai napig megmaradt középkori műhelyek jelzik, melyekben kezdetben hentesek, cserzővargák és patkolókovácsok, majd az ezektől kevésbé zajos és bűzös aranyművesek használtak, és használnak ma is. A városban nem lehet úgy megtenni két utcasarkot, hogy ne botlanánk valamilyen szoborba, ami nem véletlen, a városhoz olyan hírességek neve köthető, mint a Medici család, Amerigo Vespucci, Sandro Botticelli, Michelangelo Buonarroti, Franco Zeffirelli, Guccio Gucci és még számos tudós, felfedező, művész – a látványosságokat nagy kihívás végigjárni.

Szívesen emlékszik az olaszországi évekre

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
F-CSOPORT
Csütörtök, 21.00:
Fiorentina (olasz)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
Csütörtök, 21.00: Csukaricski (szerb)–Genk (belga)

A Ferencváros csütörtök este egy másik hírességet, a világszerte ismert firenzei futballcsapatot, a Fiorentinát próbálja két vállra fektetni. Dejan Sztankovics számára különös érzés lehetett Olaszországban landolni, a sors nagy rendező, a szerb tréner az Európa-konferencialiga első körében a szerb Csukaricski ellen (3–1) mutatkozzon be, a második fordulóban pedig pályafutása másik jelentősebb állomáshelyére térhetett vissza – Olaszországba!

A 45 esztendős edző karrierje során megfordult a Lazióban, legszebb éveit azonban az Inter Milanban töltötte, olyan világsztárok társaságában, mint Luís Figo, Esteban Cambiasso, Zlatan Ibrahimovic, Marco Materazzi vagy éppen Hernán Crespo. Azt is tudja, milyen érzés gólt lőni a Fiorentinának: 2007 januárjában, a Giuseppe Meazza Stadionban 3–1-re megnyert meccsen ő egyenlített a firenzeiek ellen – az akkori Inter-gólfelelős, a brazil Adriano gólpasszából.

1. FORDULÓ
F-CSOPORT
Szeptember 21., csütörtök
Genk (belga)–Fiorentina (olasz) 2–2
Ferencváros–Csukaricski (szerb) 3–1

„Nagyszerű időszakot töltöttem Olaszországban, mindig szívesen emlékszem majd azokra az időkre – mondta a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón lapunk kérdésére olasz nyelven Dejan Sztankovics. – Hosszú éveket húztam le Olaszországban, ezerkilencszáz-kilencvennyolctól gyakorlatilag itt éltem, leszámítva az időszakot, amikor a Crvena zvezda vezetőedzője voltam. Korai lenne arról beszélni, edzőként mit tudok átültetni a Ferencváros játékába, de ez a kevés mérkőzés is elég volt ahhoz, hogy lássam, a klubnál remek munka folyik, és remélhetőleg szép közös jövő előtt állunk. A magam részéről megtiszteltetés, hogy ezúttal a Serie A top öt csapatának egyikével mérhetjük össze erőnket.”

(Fotó: Árvai Károly)

A mostani Fiorentina jobb, mint az elmúlt idényben

Korai a számolgatáshoz, a Ferencváros egy kör után a tabella élén áll, csakhogy csütörtök este a csoportkör alighanem (egyik) legnehezebb kilencven perce vár a magyar bajnokra. A Fiorentina szinte minden mutatóban, értékben, adatban a zöld-fehérek előtt jár, az ellenfélről Sztankovicsnak közelmúltbeli élménye is van, hiszen nem is olyan régen még a Sampdoria vezetőedzőjeként a Serie A-ban dolgozott.

„A Fiorentina is folyamatosan játssza a mérkőzéseket, jó erőben vannak játékosai – folytatta az FTC trénere, akit a Sampdoria kispadjára azért neveztek ki, hogy valamilyen csoda folytán bent tartsa a genovaiakat a legjobbak között, a küldetés azonban nem sikerült. – Nem szeretem a különböző összehasonlításokat, nem foglalkozom vele, mi történt, amikor legutóbb a Sampdoria vezetőedzőjeként öt nullás vereséget szenvedtem itt. Maradjunk annyiban, a Fiorentina komoly klub, gyors játékosokkal, egyértelműen felkészültebb, mint az elmúlt idényben. Sokat fejlődött, az új játékosai közül talán M'Bala Nzolát emelném ki. Erős, képes megtartani elöl a labdát, nehéz ellökni. Ő az a játékos, aki hiányzott a Fiorentina gépezetéből. Vele egyértelműen erősödött a firenzei csapat. És ott van Giacomo Bonaventura, aki remekül köti össze az egyes csapatrészeket. Egyre inkább összeszoknak, a keret zöme három éve együtt futballozik. De… Ne felejtsük el, a Ferencváros is nagy múltú klub, szervezettek vagyunk, megvan bennünk a kellő minőség. Fontos kilencven perc vár ránk, és ugyebár van egy mondás, miszerint a döntőket nem játszani, hanem megnyerni kell! Nem lesz könnyű dolgunk, kollégám, Vincenzo Italiano fantasztikus munkát végez Firenzében, és hát nem könnyű terep ez sem. De jó játékosokkal van körbevéve, sok a fiatal a keretben.”

Az orvoskonferencia miatt megteltek a város szállodái

A Ferencváros egyébként rendhagyó módon a mérkőzés előtti napon csupán az ebéd után indult útnak Firenzébe, a szakmai stáb délelőtt még a Népligetben tartott edzést a játékosoknak. Dibusz Dénes és társai az utolsó simítások elvégzését követően a repülőtérre buszoztak, a firenzei landolást követően pedig egyenesen az Artemio Franchi Stadionba mentek. A futballisták, ha edzésen nem is léptek az 1931-ben épült aréna gyepére, a talajjal és az atmoszférával azért így is ismerkedhettek. A vasbetonból épített létesítmény fő tartóeleme egy hetven (!) méter magas torony, amelynek alapja körül spirális lépcsők vezetnek a földszintről a toronyépület tetejére.

A Ferencvárosnál azonban a földön járnak, Sztankovics is tisztában van vele, a csütörtök esti mérkőzés esélyesei nem ők, hanem az olasz ellenfél.

„Jó mérkőzést szeretnénk játszani. Erős a csoportunk, Európa-liga-szintű, de akár Bajnokok Ligája-szintű ellenfeleink vannak. Két hónapja dolgozunk együtt, és a jelek szerint működik a kémia. Egyelőre rövid ideje vagyunk együtt, egy öltözőt és a csapat taktikáját nem lehet egyik napról a másikra megváltoztatni. Hosszú út előtt állunk. Hálás vagyok a Ferencvárosnak, hogy vezetőedzőként újra itt lehetek az európai porondon.”

A csapat az estét a stadiontól mintegy hetven kilométerre fekvő Arezzo városában töltötte, miután a firenzei szállodák mindegyikére ki lehetett akasztani a „megtelt” táblát. A városban turistákból egyébként sincs hiány, ám a héten a környéken megrendezendő orvosi világtalálkozó és konferencia miatt a megszokottnál jóval többen vannak a városban.

Ha hinni lehet a híreknek, csütörtök este az Artemio Franchi Stadionban is sokan lesznek, huszonöt-harmincezren lehetnek a lelátókon – köztük kétezer magyar drukkerrel.

MINIINTERJÚ: VÁLASZOL MOHAMED ABU FANI, a Ferencváros középpályása

– Az elmúlt idényben a Maccabi Haifa játékosaként a Juventus ellen lépett pályára. Mi a véleménye az olasz futballról?
– Valóban, a Bajnokok Ligájában volt szerencsém a Juventus ellen kétszer is játszani, hazai pályán kettő nullára legyőztük őket, idegenben három egyre kikaptunk. Az olasz futball összességében rendkívül taktikus, a játékosok okosak, tudják, az adott szituációban mit kell tenniük. A legtöbb csapat megszenved az olasz együttesek ellen.

– Remek formában van, sorra adja a gólpasszokat. Minek köszönhető ez? Duzzad az önbizalomtól, vagy a pályán lévő szabadabb pozíció miatt van?
– Valóban több kulcspasszom is volt az elmúlt időszakban, a kulcsa a jó teljesítménynek, hogy az edzéseken is keményen dolgozunk. Jól érzem magam a Ferencvárosban, örülök, hogy elfogadtam a klub ajánlatát, az pedig, hogy gólpasszokat adok, nem jelent extra teljesítményt tőlem. Ez a dolgom. Csak teszem, ami a feladatom.

– A Fiorentina a Serie A egyik topcsapata. Hová helyezi európai szinten?
– Nagy klub, jó csapat, tiszteljük. A magam részéről a Fiorentinát Olaszország top három csapata közé sorolom. De ez nem azt jelenti, hogy meg kell ijednünk tőle. A csütörtöki mérkőzésen mindent kiadunk magunkból, megvan a saját taktikánk, tudjuk, mi a dolgunk, és ennek szellemében kell kezdenünk a mérkőzést.

– Mekkora esélyt lát a Fiorentina otthonában a pontszerzése, a győzelemre?
– Számtalan mérkőzését megnéztük ellenfelünknek, tudjuk, milyen hadrendben lép pályára, mik az erősségei egyes játékosainak. Jó eredményt szeretnénk elérni Firenzében is, nem mi vagyunk a találkozó esélyesei, de megpróbáljuk felborítani a papírformát.

– Van olyan firenzei játékos, akit kiemelne?
– Hosszasan sorolhatnám a neveket. Tele jó játékosokkal, karakterekkel, számtalan veszélyes futballistával. Talán Giacomo Bonaventurát emelném ki mind közül.

 

 

2023.11.29 18:00:59

Európa-liga nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A Fiorentina, a Genk és az FTC is megérdemelné a továbbjutást.

2023.11.10 20:19:48

Európa-liga nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Daniel Munoz belépőjéért piros lap járt volna.

2023.11.09 17:11:55

Európa-liga nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Van rá alkalom, hogy újrafűzzék, kitisztítsák, kifényesítsék.

2023.11.09 20:36:14

Európa-liga nemzetisport.hu

A hajrára nagyon elfáradt a TSC, a sokkal gyorsabb hazaiak meg sem álltak öt gólig Sósék ellen.