Csoportkör karnyújtásnyira – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.08.25. 00:22

Bogdán Ádám, a Ferencváros labdarúgócsapatának kapusa nem kertelt, amikor Dublinban az ír Shamrock Rovers elleni Európa-liga-selejtező visszavágója előtt kijelentette: „Favoritok vagyunk, ami az első mérkőzés jó játékának köszönhető.”

Tiszta sor, az odavágó 4–0-s győzelme ad alapot a kijelentésre, s borítékolható: az ír bajnok nem lep(het)i meg a Fradit. Ugyanakkor – némiképpen igazat adva a kapusnak – ne latolgassuk, az Európa-liga egyik csoportjában mely együttesek lehetnek a magyar bajnok ellenfelei. Bízzunk benne, hogy az FTC sorozatban negyedik alkalommal is ott lesz nemzetközi kupa csoportkörében.

Várhatóan sokkal rázósabb találkozó vár a Mol Fehérvárra, amely a kölni 2–1-es győzelem után várja a hazai mérkőzést, és ha sikerrel veszi az akadályt, a Konferencialiga csoportkörében szerepelhet. Ergo a nemzetközi kupasorozat csoportkörében két magyar klub is érdekelt lehet, erre még nem volt példa (nem beszélve arról az időszakról, amikor az egyenes kieséses rendszerben vettek részt).

A Fehérvár kitűnően játszott a háromszoros bajnok, négyszeres Német Kupa-győztes FC Köln ellen idegenben. Más kérdés, hogy a jelenkori Köln távol áll attól, amelyet egykoron Wolfgang Overath, Rainer Bonhof, Harald Schumacher, Thomas Hässler vagy éppen Pierre Littbarski játéka fémjelzett. A jelenlegi edző, Steffen Baumgart nemcsak azért volt feszült az első találkozón, mert Julian Chabot-t a 20. percben kiállította a játékvezető, hanem azért is, mert hiába egyenlítette ki játékban az emberhátrányt csapata, a székesfehérváriak megfordították az állást és megtartották egygólos előnyüket. A grúz Budu Zivzivadze bizonyította, hogy a hazai első osztály egyik kiemelkedő futballistája, a Herthában nevelkedő ifjabb Dárdai Pál pedig talán a legjobb játékát nyújtotta.

A Fehérvár 2018-ban megnyerte a bajnokságot, a BL-selejtező rájátszásában kiesett az AEK Athénnal szemben, viszont eljutott az El csoportkörébe, amelyben a fehérorosz BATE Boriszovval, a görög PAOK-kal és az angol Chelsea-vel találkozott, végül hét ponttal a kvartett harmadik helyén végezve nem jutott az egyenes kieséses szakaszba.

Összegezve: a Ferencvárostól elvárható a továbbjutás, a Vidiében pedig reménykedünk.
Karnyújtásnyira vannak a csoportkörtől.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik