A „brazil” Metaliszt kiütötte a DVSC-t

Vágólapra másolva!
2010.09.16. 21:03
null
KATTINTSON A KÉPRE!
A labdarúgó Európa-liga I-csoportjának 1. fordulójában a magyar bajnok Debrecen 5–0-ra kikapott az ukrán Metaliszt Harkivtól a Puskás Ferenc Stadionban. A debreceniek Kabát Péter kiállítása miatt a 42. perctől emberhátrányban játszottak, de ekkor már két góllal vezettek a vendégek. A kvartett másik meccsén Dzsudzsák Balázs 90. percben lőtt góljával egyenlített a PSV a Sampdoria ellen (1–1). A találkozón Koman Vladimir gólpasszt adott az olasz csapatban.  

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!

Az első öt percben ismerkedtek egymással a csapatok, majd a DVSC veszélyeztetett először. Czvitkovics jó 25 méterről rásuhintott egy szabadrúgást, amely után a labda nem sokkal kerülte el a kaput. Ekkor még semmi sem utalt arra, hogy az ukránok kiütik a magyar bajnokot.

DZSUDZSÁK: GÓL, KOMAN: GÓLPASSZ
 

A PSV–Sampdoria mérkőzés első félidejében a két magyar közül inkább Dzsudzsák volt aktív, aki többször is próbálkozott, de lövései nem hozták meg a várt sikert. A 25. percben aztán Komanék szerezték meg a vezetést, ráadásul a magyar játékos adta a gólpasszt Cacciatorénak.

A második játékrészben mindent megpróbált az egyenlítés érdekében a holland csapat. A Sampdoria azonban egészen a találkozó végéig jól zárt hátul.

 

A 65. percben Dzsudzsák Balázs életerős löketet eresztett meg, de Gianluca Curci kapus a mezőnybe öklözte a labdát, nem sokkal később pedig Koman Vladimir lövése pattant egy védőről az alapvonalon túlra.

 

A folytatásban úgy tűnt, nem sikerül betalálnia a holland csapatnak, amely így a DVSC-hez hasonlóan hazai pályán, vereséggel kezdte volna meg szereplését az Európa-liga csoportkörében. Dzsudzsák azonban tett arról, hogy ne így történjen. A korábbi debreceni középpályás 22 méterről, jobbal a vendégkapu jobb alsó sarkába suhintott. A labda megállíthatatlanul tört utat magának, ami egy pontot ért a hazaiaknak.

 

Az 1–1-es végeredménnyel záruló találkozón Koman kezdőként a 81. percig volt a pályán, míg Dzsudzsák végigjátszotta a meccset.

Bátor játékot mutatott a Loki a folytatásban, néha azonban hátul túlságosan fellazult. Szerencsére a magyar csapat térfelén a Metaliszt is pontatlan volt a meccs elején, így nem került nagy helyzetbe.

Nem úgy a 24. percben, amikor Taison az oldalvonal mellett kívülről megkerülte a debreceni védelmet, majd átlőtte a labdát a hosszú sarokra. A kapu előtt elguruló labdát sem Malinauskas, sem az egész Loki-védelem nem tudta lekapcsolni, s a hosszún érkező Edmar könnyedén az üres kapuba helyezhetett. 0–1

„Az Európa-liga abban a tekintetben nem különbözik a Bajnokok Ligájától, hogy a klasszis, jól szervezett csapatok ebben a sorozatban is nagyon gyorsan megbüntetik, ha hibázol" – vélekedett a találkozó előtt Herczeg András, a DVSC klubmenedzsere. Nos, a magyar szakembernek igaza lett...

Rögtön a gól után egyenlíthetett volna a hazai csapat. Czvitkovics 18 méterről lőtt, a kapusról kipattanó labdára Kabát érkezett, de csak a bal kapufát találta el. Nagy helyzet volt, már ekkor lehetett tudni, hogy nem sok ilyen lehetőség adódik majd a DVSC előtt.

Aztán hirtelen már kettővel vezettek az ukránok! Cleiton Xavier a 34. percben remek támadás végén duplázta meg a vendégek előnyét. A brazil támadó Fininhótól kapta vissza a labdát, majd egy remek visszacsel után a hosszú sarokba lőtt. 0–2

Az első félidő végén kilátástalan helyzetbe került a DVSC, Kabát Pétert ugyanis kiállította a játékvezető...

A 42. percben a magyar támadó egy elveszett labda után vágtatott, amikor Obradovics „beállt" elé. Sajnos Kabát egy felesleges, könyökös mozdulatot tett, amellyel némileg eltalálta ellenfelét. A szerb védő természetesen eljátszotta a nagy halált, a játékvezető pedig kiállította a debreceni futballistát.

A szünetben nem lehetett könnyű dolga Herczeg Andrásnak, akinek csapata kétgólos és emberhátrányban jött ki a második etapra. A szakvezető mindenesetre cserélt: Luis Ramos és Adamo Coulibaly érkezett Kiss Zoltán és Yannick helyére.

A játékrész elején biztonsági játékot bemutató Metaliszt ellen az 54. percben megvolt az esélye a szépítésre a Lokinak. Coulibaly indította Ramost, aki betört a tizenhatoson belülre, majd az alapvonalról középre lőtt. Ott azonban négy védő és a szorításukban érkező Coulibaly előtt is elment a labda.

Aztán a Metaliszt mészárlást rendezett...

A 74. percben bal oldali szögletet követően Edmar Ibrahimovicot idéző, zseniális mozdulattal sarkazta a labdát a levegőből a debreceni kapu jobb felső sarkába. 0–3

Három perccel később Fininho is beköszönt: a brazil megtolta a labdát a tizenhatos vonalánál, majd irdatlan erővel a rövid felsőbe lőtt. A labda a kapufáról vágódott a hálóba. 0–4

A hajrában Szerhij Valjajev kapott remek indítást: az ukrán középpályás higgadt, ugyanakkor váratlan megoldást választva ütemtelenül Malinauskas kapujába gurított. 0–5

A találkozó előtt két alkalommal csapott össze ukrán csapattal magyar klub Ukrajna függetlenné válása óta az európai kupaporondon: a 2005–2006-os UEFA-kupában a Sopront 3–0, 2–1-gyel búcsúztatta a Metalurh Doneck, a Debrecent pedig 4–1, 2–0-val a Sahtar. Sajnos, a Loki nem tudott javítani a magyar mérlegen.

A MÉRKŐZÉS GÓLJAI
(A Story Tv felvétele)
PSV–SAMPDORIA 1–1
 

 

TEKINTSE MEG ONLINE KÖZVETÍTÉSÜNKET A MÉRKŐZÉSRŐL!

REAKCIÓK

Herczeg András, a Debrecen klubmenedzsere: – Úgy néz ki, nem tudunk ekkorát lépni, tavaly a BL-csoportkörben, most pedig az Európa-ligában nem tudtuk felvenni a versenyt. Az első félidő elején még pariban voltunk, talán még az első gólt követően is tartottuk volna a lépést, de nem jött össze az egyenlítés, mert a kapufán csattant a labda. Túlzottnak érzem a gólkülönbséget, de azt láttuk, hogy a Metaliszt nem véletlenül győzte le két éve kétszer is a Sampdoriát. Nagyon jó csapat.

 

Miron Markevics, Metaliszt Harkiv vezetőedzője: – Nehezen indult a mérkőzés, de az első gól után egészen megnyugodtunk. A kiállítás pedig egészen jól jött nekünk. Nem emlékszem ilyen különbségű győzelemre, a Metaliszt történelmi sikert ért el ma este.

 

Kabát Péter, a Debrecen kiállított labdarúgója: – Nem emlékszem pontosan a kiállítás előtti szituációra. Sprinteltem egy hosszú labdára, és közben talán megütöttem az ellenfelet, de semmiképpen sem szándékosan. Az eset után kezet nyújtottam, és felsegítettem a védőt, nem voltam sportszerűtlen.


EURÓPA-LIGA
 I-CSOPORT, 1. FORDULÓ

DVSC-TEVA–Metaliszt Harkiv 0–5

G: Edmar (24., 74.), C. Xavier (34.), Fininho (77.), Valjajev (89.)

PSV–Sampdoria 1–1

G: Dzsudzsák (90.), ill. Cacciatore (25.)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik