Simán kikapott a Topolya az Olympiakosztól, kiesett

Vágólapra másolva!
2023.12.14. 21:00
null
Fotó: AFP
A labdarúgó Európa-liga A-csoportjának 6., utolsó fordulójában a Topolya 5–2-re kikapott az Olympiakosztól, így a csoportja utolsó helyén végzett.

 

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
6. FORDULÓ
A-CSOPORT

Olympiakosz (görög)–Topolyai SC (szerbiai) 5–2 (3–0)
Athén,
Jorgosz Karaiszkakisz Stadion, zárt kapuk mögött. Vezette: Krogh (dán)
Olympiakosz: Pasalakisz – Rodinei, Recosz, Ndoj, F. Ortega – Hezze (Joao Carvalho, 74.), Mady Camara (O. Richards, 86.) – Podence, Fortunisz (Alekszandropulosz, 74.), Maszurasz (Biel, 63.) – El-Kábi (El-Arabi, 63.). Vezetőedző: Carlos Carvahal
TSC:
V. Ilics – Calusic (Vlalukin, 87.), Sztojics, Krsztics – N. Petrovics (Sós, 66.), Radin (Vulics, 66.), Kuveljics, Djakovac, M. Cvetkovics – A. Csirkovics (Sztanics, 72.), U. Milovanovics (Rakonjac, 66.). Vezetőedző: Zsarko Lazetics
Gólszerző:
El-Kábi (21.), Podence (40., 42.), V. Ilics (47. – öngól), El-Arabi (68.), ill. Djakovac (48.), A. Csirkovics (60.)
Kiállítva: Kuveljics (60.)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem engedtek a görögök a negyvennyolcból, aminek az lett a vége, hogy a Topolyai Sport Club VIP-vendégei sem tekinthették meg a topolyai együttes vendégszereplését az athéni Georgiosz Karaiszkakisz stadionban. Mint ismeretes, Görögországban a múlt csütörtökön megrendezett Olympiakosz–Panathinaikosz röplabda-mérkőzés után egy rendőr életveszélyes sérüléseket szenvedett. Az incidens miatt a görög kormány úgy döntött, hogy két hónapon keresztül, vagyis február 12-ig valamennyi mérkőzését nézők nélkül kell megrendezni, igaz, ez alól két nemzetközi mérkőzés (Panathinaikosz–Maccabi Haifa és a PAOK–Helsinki) kivételt képezett, azonban a TSC vendégszereplésére kiterjesztették a tiltást.

Az Olympiakosz a meccs előtt mindössze két órával (!) szólt, hogy húsz VIP-vendéget beengednek a stadionba, de mivel a topolyai együttest mintegy hetven-nyolcvan támogatója és szimpatizánsa kísért el, így a TSC vezetősége közölte, amennyiben nem mehet be valamennyi VIP-vendég, úgy közülük senki nem megy el a találkozóra, s ehhez a döntéshez tartották is magukat, s a Hyatt szállodában nézték meg közösen a találkozót.

A sokkal erősebb kerettel rendelkező Olympiakosz mezőnyfölénnyel kezdte a találkozót, aminek előbb egy Rodinei-félhelyzet lett az eredménye a 11. percben, de akkor Veljko Ilics kapus jól lépett ki a jobb oldalról érkező beadásra. Ugyanezt már nem lehetett elmondani a 21. percben, amikor Rodinei beadására nem jött ki a TSC kapusa, s mivel Nemanja Sztojics sem volt a feladata magaslatán, így el-Kábi négy méterről a kapuba fejelte a labdát.

A 34. percben másodszor is a vendégek kapujában táncolt a labda, azonban Kosztasz Fortuisz beadása után el-Kábi hiába fejelt tizennégy méterről a kapuba, a csatár lesen tartózkodott, amit a VAR is megerősített. A 40. percben viszont már 2–0 állt a kijelzőn, miután Daniel Podence megtáncoltatta Nikola Kuveljicset, s végül tizenöt méterről a jobb felsőbe csavart. A vendégek még nem is rendezték soraikat a kapott gól után, amikor Podence két perccel az első gólja után a másodikat is megszerezte, ezúttal kissé balról, tizenhét méterről lőtte ki a jobb alsót.

A második játékrész első öt perce két gólt hozott: a 47. percben Panajotisz Recosz a szöglet után a lécre fejelte a labdát, az pedig Ilics hátáról a kapuba pattant. Három perccel később a TSC megszerezte a szépítőgólját, miután Ifet Djakovac leszerelte Ortegát, majd Recoszt is becsapta egy csellel, s végül higgadtan megvárta míg Alekszandrosz Pasalakisz elvetődik balra, ő pedig a kapu jobb oldalába gurított.

A 60. percben, pár másodperccel azután, hogy Nikola Kuveljics megkapta második sárga lapját, s így tíz emberre fogyatkozott a TSC, Alekszandar Csirkovics húzott el a bal szélen, s végül egy pazar mozdulattal átemelte a kifutó kapust. Öt perccel azután, hogy el-Arabi beállt el-Kábi helyére, a 68. percben ő is feliratkozott a góllövőlistára.

A hajrában még akadt néhány hazai helyzet, de egyikből sem született gól, így maradt a háromgólos különbség. A csoport első helyét a West Ham United szerezte meg, második lett a Freiburg, ők ketten jutottak tovább, míg a harmadik helyezett Olympiakosz a Konferencia-ligában folytathatja, a TSC számára a 2023–2024-es idényben véget ért az európai kupaporondon való szereplés.

A topolyai együttesre a 2023-as évben még két találkozó vár: hétfőn, december 18-án a Javor-Matisz, pénteken pedig a krusevaci Napredak látogat a TSC Arénába. 5–2

A csoport másik mérkőzésén
West Ham United (angol)–Freiburg (német) 2–0
(Kudus 14., Edson Álvarez 42.)

AZ A-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. West Ham United 6 5 1 10–4 +6 15
2. Freiburg 6 4 2 17–7 +10 12
3. Olympiakosz 6 2 1 3 11–14 –3 7
4. Topolyai SC 6 1 5 6–19 –13 1


PERCRŐL PERCRE

90+5. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Négy perc a ráadás.

87. perc Jovan Vlalukin be, Calusic le, védőcsere. Omar Richards meg Camarát váltja.

86. perc El-Arabi jobbal a bal alsóba lőne kissé jobbról, 17-ről, vetődve véd Ilics.

85. perc A bal sarok elől jobbal kapura lő el-Arabi, blokkol Calusic.

81. perc Rodinei jobbal a léc fölé lő kissé jobbról, tízről. Vukasin Krsztics odalépett el-Arabinak, sárga lap.

75. perc Sós Bence sárga lapot kap Rodnei ellökéséért.

73. perc Szotiris Alekszandropulosz Fortuniszt, Joao Carvalho Hezzét váltja.

72. perc Petar Sztanics be, Csirkovics le. Szélsőcsere.

71. perc Recosz nagyot rúg Sósba teljesen fölöslegesen.

70. perc El-Arabi passzát Biel az ötös jobb sarkáról jobbal a kapusba vágja.


68. PERC JUSSZEF EL-ARABI is betalál, Fortunisz lövi az ötös bal sarka elé a labdát a 16-osről, az ék jobbal a bal alsóba pörgeti lazán, okosan és nagyon pontosan, becsapva a jobbra elinduló kapust. 5–2!

63. perc Maszurasz lő a bal alsó mellé 21-ről. Jusszef el-Arabi be, el-Kábi le. Ékcsere. Pep Biel megMaszuraszt váltja. Karmestercsere.

60. PERC EZ IGEN, ALEKSZANDAR CSIRKOVICS elképesztően gyors, lefutja a bal szélen Hezzét, és az ötös bal sarkáról ballal elegánsan a kapu közepébe emeli a labdát. Djakovacé a gólpassz: 4–2!

60. perc NIKOLA KUVELJICS felrúgja hátulról Fortuniszt, második sárga lap...

Sós: 13 meccs az idényben, 260 percnyi játékkal, 0 kanadai ponttal.

58. perc SÓS-HELYZET! Rakonjac emel jobbal balról Sós elé, aki kapura fejeli a labdát az ötös előteréből, de véd jobbra vetődve a léc alatt a hazai kapus.

56. perc Hármas csere: Milos Vulics Radint, Marko Rakonjac Milovanovicsot váltja, Sós Bence pedig Petrovicsot.

50. perc Milan Radin felrúgja a meginduló Ortegát, sárga lap.

48. PERC IFET DJAKOVAC szépít, szereli Ortegát a 16-os bal sarkánál, higgadtan kicselezi befelé menet Recoszt, majd kissé jobbról, 11-ről ballal a balra eldőlő kapus mellett laposan a kapu közepébe lő. 4–1!


47. PERC ÖNGÓLLAL, Fortunisz jobb oldali szögletét kissé jobbról, 5 méterről kapura fejeli Recosz, a labda a lécre pattan, onnan a vetődő VELJKO ILICSRE, onnan meg a kapu közepébe. 4–0!

46. PERC FOLYTATJUK!

Sallait lecserélték Londonban.

Fortunisz: 21 meccs az idényben, 8 góllal és 11 gólpasszal.

56 százalékban volt a hazaiaknál a labda ma, 10-szer lőttek kapura, 8-szor a kapu felületére, a másik oldalon ez az arány3/0.

Fotó: Tőke János
Fotó: Tőke János


45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

Két perc a ráadás.

44. perc
Fortunisz egy csel után 17-ről nem sokkal véti el a jobb alsó sarkot.

Podencét 2018-ban 7 millió euróért vette az Olympiakosz, majd 19.6 millióért adta el 2020-ban a Wolverhamptonnak, 1.6 millióért kölcsönözte vissza. A komplett TSC-keret 22.4 millió eurót ér.

El-Kábi: 10 El-meccs az idényben, 5 góllal. Podence: 6 meccs, 3 gól, 1 gólpassz.


42. PERC AKKOR EZ ELDŐLT, a Fortunisz indította DANIEL PODENCE két csel után, három védő elől kissé balról, 17-ről a jobb alsóba lő. 3–0!

Kuveljics nem állt most a helyzet magaslatán.


40. PERC EZ MÁR ÉRVÉNYES GÓL, Fortunisz jobbról középre ad, DANIEL PODENCE visszafelé cselez, jobbra majd balra, 16-ról, picit jobbról ballal nagy gólt teker a jobb felső sarokba. Ilics hiába repült: 2–0!


34. perc Fortunisz balról jobbal most középre ad, el-Kábi nagy gólt fejel 14-ről a bal felsőbe, de les. A VAR szerint is az.

31. perc Fortunisz lő a jobb alsó sarok felé jobbal egy kissé balról, 23 méterről járó szabadrúgásból... Ilics vetődve fogja a labdát.

28. perc Rodinei lő jobbról, 21-ről kapura, blokkol Cvetkovics, a kipattanót Podence feladja középtávolról Ilicsnek.

30. perc Nikola Kuveljics odasóz egyet Hezzének, sárga lap.

21. PERC VEZETNEK A HAZAIAK, Rodinei jobb oldali beadását AJUB EL-KÁBI a kapust megelőzve középől, négy méterről a bal alsóba fejeli. Sztojics mellől: 1–0!

20. perc Calusic és Radin is önfeláldozóan védekezik.

60 százalékban a hazaiaknál a labda.

20. perc El-Kábi a hazaiak gólgépe (26 meccs, 14 gól, 0 gólpassz), de ma labdába is alig ért.

15. perc Kudus-góllal vezet a West Ham, megerősítette helyét a csoport élén.


11. perc Rodnei elmegy Hezze passzával a jobb oldali, a jobblábas beadásra kivetődik szépen a kapus, Ilics.

Sallai kezdett Londonban, ott sincs gól.

Sok görög újságíró van, akik előtt se laptop, se jegyzetfüzet, minden bizonnyal ők inkább szurkolni jöttek, mintsem dolgozni – jelenti Tőke János.

10. perc
Mezőnyharc, sok szabálytalansággal és sok rossz passzal.

4. perc Radin nagyot kap a felezőnél Hezzétől.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és piros nadrágban, a vendégek tiszta sötétkékben.

Fotó: Tőke János
Fotó: Tőke János

A szakvezetőtől megkérdezték, mit szól ahhoz, hogy nem lehetnek nézők a Georgiosz Karaiszkakisz Stadionban, amire így felelt: „A döntéssel a futball szenvedett vereséget… Hogy a zárt kapus mérkőzés előnyt jelent-e a nekünk, abba nem szeretnék belemenni. Lelkiismeretesen készülünk a találkozóra, amely a nézők hiánya miatt barátságos meccsre hasonlít majd, ám attól azonban mégis fényévekre van a rang és a tét miatt.”

Az athéni El-összecsapás előtti sajtótájékoztatón a Topolyai SC vezetőedzője, Zsarko Lazetics a csapat hozzáállásáról is beszélt: „Örülünk annak, hogy az utolsó kupacsatánk nem revümérkőzés lesz, hanem olyan találkozó vár ránk, amelynek van tétje, méghozzá nem is kicsi, hiszen nagy lehetőség nekünk, hogy az európai kupaporondon versenyben maradhassunk. Nagynevű ellenfél vár bennünket, de itt a kiváló alkalom a bizonyításra.”

A csoport negyedik helyén álló TSC eddig egy pontot gyűjtött, az Olympiakosznak pedig négy pontja van, azonban a topolyai győzelem azt jelentené, hogy a bácskai csapat végezne a harmadik helyen, s tavasszal az Európa-konferencialiga kieséses szakaszában folytathatná a szereplését. A csoport másik mérkőzésén a két tizenkét pontos együttes, a West Ham és a Freiburg méri össze erejét az első helyért. 

Fotó: Tőke János
Fotó: Tőke János

A hír hallatán lemondott Evangelosz Marinakisz, a görög Szuperliga elnöke: az 56 éves üzletember, aki a Ta Nea napilap és a Mega Televízió tulajdonosa is, elmondta, hogy se ideje, se kedve részt venni a liga vezetésében, amíg egyes bizottsági tagok kijelentései nincsenek köszönőviszonyban a cselekedeteikkel. S hogy igencsak kaotikus a helyzet a görög labdarúgásban, az is alátámasztja, hogy a hétvégén a játékvezetők sztrájkja miatt a teljes fordulót elhalasztották.

A mostani tiltás, döntés hátterét a bevezetőben már említett botrány adja: Görögországban egy héttel ezelőtt az athéni röplabdarangadó, az Olympiakosz és a Panathinaikosz mérkőzése után egy rendőr életveszélyes sérüléseket szenvedett, s a hatóság őrizetbe is vett egy 18 és egy 26 éves személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megsebesítették a rendfenntartót, illetve, hogy ők állnak az incidens megszervezése mögött. A történések miatt a görög kormány úgy döntött, hogy két hónapon keresztül, vagyis február 12-ig a bajnokságok valamennyi (athéni) mérkőzését nézők nélkül kell megrendezni, és most ez, a szurkolókkal kapcsolatos szigor vezetett el odáig, hogy az Olympiakosz futballmeccsére, a Topolya elleni Európa-liga-összecsapásra is kiterjesztették a tiltást: nem lehetnek fanatikusok a lelátón egyik oldalon sem.

„A hazaiaknál az új edző, a portugál Carlos Carvajal ezen a mérkőzésen mutatkozik be, s ha az elején nem sikerül a hazaiaknak gólt szerezniük, úgy inkább őket nyomja majd teher” – mondta még Palágyi Szabolcs.

 

„A görög kormány hozott egy döntést, hogy a labdarúgó-mérkőzéseken nem lehetnek nézők, viszont az UEFA szabályzatában az áll, hogy a vendéglátó klub ilyen esetekben is köteles minimális létszámban beengedni a stadionba a VIP-vendégeket és az úgynevezett I. kategóriás jegyekkel rendelkező személyeket, úgyhogy írtunk az UEFA-nak és a görög klubnak is, hogy azt a minimális létszámot engedélyezzék nekünk” – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Palágyi Szabolcs.

A TSC kemény magja, a Kék Betyárok kedd késő délután értesült a hírről, hogy a buszos túra ezúttal elmarad, a VIP-vendégek azonban a csapattal együtt szerdán fél egykor megérkeztek Athénba, de még nem tudni, hogy ők bemehetnek-e a találkozóra. Nem hivatalos információk szerint a görögök a mintegy száz személyből csak húszat szeretnének beengedni a mérkőzésre, ez azonban a TSC vezetőségének – érthető okok miatt – teljesen elfogadhatatlan. A szerb nyelvű sajtóban olyan hírek is megjelentek, hogy a TSC levelet küldött az UEFA-nak, amelyben az állt, hogy ha nem engedik meg a VIP-vendégeknek a belépést a stadionba, a csapat bojkottálja a mérkőzést, vagyis nem lép pályára. A topolyai egyesület vezetősége ezt határozottan cáfolta, s közölték, hogy valóban küldtek levelet, de nem fenyegetőztek bojkottal, csak kérték az UEFA-t, járjon közben az ­Olympiakosznál, hogy a TSC támogatói és szimpatizánsai a helyszínen nézhessék meg a mérkőzést.

A görögországi botrány miatt (az athéni röplabdarangadó után életveszélyes sérüléseket szenvedett egy rendőr) nézők nélkül rendezik meg csütörtökön 21 órától az Olympiakosz és a Topolyai SC mérkőzését az Európa-liga A-csoportjának utolsó fordulójában. A görög kormány döntése csak az Olympiakoszt és ezáltal a TSC-t sújtja, ugyanis a Panathinaikosz–Maccabi Haifa és a PAOK–Helsinki találkozóra nem érvényes a szurkolók kitiltása.

Karnyújtásnyira volt a Topolyai Sport Club attól, hogy megszerezze második pontját az Európa-liga csoportkörének A jelzésű kvartettjében, azonban a 89. percben Soucek eldöntötte a három pont sorsát, így a West Ham United 1–0-s győzelmet jegyzett a TSC Arénában.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT AZ OLYMPIAKOSZ–TSC MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik