Ekl: „Nem akarunk üres lelátók előtt játszani a Ferencváros ellen” – görög reakció

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.12.19. 09:47
null
Kosztasz Vernikosz (Fotó: newsit.gr)
Több cikkben foglalkozott a Ferencvárosi TC labdarúgócsapatával a görög sajtó, miután a labdarúgó Európa-konferencialiga hétfői sorsolásán a zöld-fehérek a mediterrán ország rekordbajnokát, az Olympiakosz Pireuszt kapták meg ellenfélnek a sorozat egyenes kieséses szakaszában. A pireuszi klub részéről minimális reakció érkezett a sorsolásra.

Nem lehet azzal vádolni az Olympiakoszt, hogy túllihegte volna az Európa-konferencialiga hétfői sorsolását. A klub hivatalos felületein ugyan bejelentette, hogy a Ferencvárossal csatázik a 16 közé jutásért, de ezen túl nem kommentálta a sorsolást.

A rekordbajnok együttes részéről a görög sajtónak elsőként Kosztasz Vernikosz nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgató beszélt a jövő februári párharcról.

Természetesen azt szerettük volna, hogy mind a négy görög csapat folytassa európai kupaszereplését (az AEK és a Panathinaikosz az El csoportkörében búcsúzott – a szerk.), de a PAOK és mi is megteszünk mindent azért, hogy a görög labdarúgás feljebb kerüljön az európai ranglétrán. Értelemszerűen tovább szeretnénk jutni, de az európai kupaszereplés nem egyszerű dolog, a mi esetünkben egyszerre hasznos és megtisztelő. A Ferencváros már nem az a csapat, amit korábban láttunk, de még így is a második helyen áll az NB I-ben. Nem akarunk üres lelátók előtt játszani a Ferencváros ellen, de úgy gondolom, hogy jó meccseket játszunk majd a zöld-fehérekkel. Az a kívánságom, hogy a még versenyben levő mindkét görög csapat jusson tovább, s reményeim szerint az athéni döntő legalább olyan jó lesz, mint a Karaiszkakiszban megrendezett Szuperkupa-finálé” – fogalmazott a sportal.gr-nek Kosztasz Vernikosz.

Mint ismert, a görög élvonalbeli labdarúgó-bajnokság mérkőzéseit február 12-ig zárt kapuk mögött rendezik meg az ismétlődő szurkolói rendbontások miatt. Az ország kormánya azért döntött így a múlt héten, mert az utóbbi időszakban rendszeresen súlyos rendzavarások történtek a mérkőzésen során, a huligánok számos rendőrt megsebesítettek, a játékvezetők pedig halálos fenyegetéseket kaptak. Az ellenséges táborok összecsapásain idén két szurkoló vesztette életét.

A legutóbbi eset a múlt héten, az Olympiakosz–Panathinaikosz férfi röplabdamérkőzésen történt, erről itt írtunk.

Az Olympiakosz – miután legyőzte hétfőn a Panszerraikoszt – a harmadik helyen tanyázik a görög élvonal tabelláján, holtversenyben az AEK Athénnal és a Panathinaikosszal. A három 31 pontos gárda hátránya egy pont a listavezető PAOK mögött – a pireusziaktól még októberben vont le egy pontot a görög szövetség, miután a Panathinaikosz elleni rangadó a szurkolók rendbontásai miatt félbeszakadt, s a találkozót utólag a Kleinheisler Lászlót foglalkoztató zöld-fehér együttes nyerte meg szövetségi döntés értelmében 3–0-ra.

A sorsolás után Carlos Carvalhal, a pireusziak december 5-én kinevezett vezetőedzője bizakodóan nyilatkozott a Ferencváros elleni párharcról.

A Ferencvárost jól ismerem, jó edzője és nagyon minőségi játékosai vannak. Bárki is az ellenfél, az Olimpiakosz mindenki ellen megpróbálja kiharcolni a továbbjutást. A játékosok minőségére kell koncentrálnunk, és nem az eredményeikre, mert minden meccs más. A Ferencváros egy olyan csapat, akit jól ismerek, korábban több olyan labdarúgót akartam szerződtetni, akik jelenleg a Fradiban játszanak. Nehéz feladat lesz a továbbjutás, megvan az ambíciónk, megpróbálunk győztesként kijönni, de az biztos, hogy nem könnyű ellenfelet kaptunk” – idézi a portugál szakembert a csakfoci.hu.

A sportal.gr egyébként több cikkben foglalkozott az FTC-vel. A görög portál külön cikket szentelt a Ferencvárostörténelmének, illetve a magyar csapat jelenleg is zajló európai kupaidényének. Az emlegetett szakportál továbbá külön foglalkozott a Ferencváros szurkolótáborával, kiemelve, hogy a Fradi-tábor a Rapid Wien ultrái mellett az ősi rivális Panathinaikosz híveivel is remek kapcsolatban vannak, így az FTC–Olympiakosz mérkőzéseken várhatóan bőven lesz dolga a rendőrségnek.

KUZNYECOV SZERINT NEM ESÉLYTELEN AZ FTC
„A nyáron a klubra korábban nem jellemző játékosmozgás volt tapasztalható az Olympiakosznál, ami most megmutatkozik a csapat teljesítményén, hiszen csupán a negyedik helyen áll a görög élvonalban. Támadófutball jellemzi az együttest, amelynek kispadján nagyszerű edző, Carlos Carvalhal ül. A nyári játékosmozgás ellenére a gerinc megmaradt, hiszen a csapat stílusát meghatározó futballisták közül Kosztasz Fortunisz és Jorgosz Maszurasz is a szakmai stáb rendelkezésére áll. A hatalmas tábor ott lehet majd a csapat meccsén, a szurkolók támogatása pluszerőt ad a játékosoknak. Ennek ellenére egyáltalán nem esélytelen a Ferencváros, mert sokkal érettebb, tudatosabb, összeszokottabb futballt játszó együttes a görögöknél” – mondta Kuznyecov Szergej, a DVTK vezetőedzője, aki korábban a Panathinaikosz másodedzőjeként dolgozott.

 

A Ferencváros február 15-én 18 óra 45 perckor kezd Görögországban, míg a visszavágóra egy héttel később kerül sor 21 órai kezdettel.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
RÁJÁTSZÁS A NYOLCADDÖNTŐÉRT
1. MÉRKŐZÉSEK
Február 15., csütörtök
18.45:
Sturm Graz(osztrák)–Slovan Bratislava(szlovák)
18.45: Olympiakosz Pireusz(görög)–FTC
18.45: Union SG(belga)–Eintracht Frankfurt(német)
18.45: Molde(norvég)–Legia Warszawa(lengyel)
21.00: Real Betis(spanyol)–Dinamo Zagreb(horvát)
21.00: Servette(svájci)–Ludogorec(bolgár)
21.00: Ajax(holland)–Bodö/Glimt(norvég)
21.00: Maccabi Haifa(izraeli)–Gent(belga)

VISSZAVÁGÓK
Február 21., szerda
18.00:
Gent (belga)–Maccabi Haifa (izraeli)
Február 22., csütörtök
18.45:
Ludogorec (bolgár)–Servette (svájci)
18.45: Dinamo Zagreb (horvát)–Real Betis (spanyol)
18.45: Bodö/Glimt (norvég)–Ajax (holland)
21.00: Slovan Bratislava (szlovák)–Sturm Graz (osztrák)
21.00: Eintracht Frankfurt (német)–Union SG (belga)
21.00: FTC–Olympiakosz Pireusz (görög)
21.00: Legia Warszawa (lengyel)–Molde (norvég)

TOVÁBBI KULCSDÁTUMOK
SORSOLÁS MÉRKŐZÉSEK
NyolcaddöntőFebruár 23.
Március 7.
Március 14.
NegyeddöntőMárcius 15.
Április 11.
Április 18.
Elődöntő Március 15.
Május 2.
Május 9.
Döntő Május 29., Athén, Agia Sophia Stadion

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik