Ekl: Dibusz Dénes előre elfogadta volna az Olympiakoszt

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.12.18. 16:25
null
Dibusz Dénes nagy dolgot szeretne elérni a Ferencvárossal (Fotó: Getty Images)
Lehet ízlelgetni: az Európa-konferencialiga rájátszásában a görög Olympiakosz vár a Ferencvárosra. A zöld-fehérek vezetőedzője, Dejan Sztankovics a vasárnapi, Zalaegerszeg ellen 3–0-ra megnyert utolsó őszi bajnoki mérkőzést követően hazafelé tartott Milánóba, amikor a sorsolás után lapunk rendelkezésére állt.

„Nehéz rivális vár ránk, ismerem az Olympiakoszt, nagyon bő a keretük – mondta Dejan Sztankovics. Ráadásul megvan a kellő tapasztalatuk Európában, rendre a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában szerepelnek. Úgy látszik, a Konferencialigában csak erős ellenfeleket kaphatunk, a kemény csoportkör után az Olympiakosz is komoly kihívás lesz. A holland Ajax és a spanyol Betis szintjén vannak, ezt a három csapatot tartottam a legkeményebb diónak. Ha tovább szeretnék jutni, alaposan fel kell készülnünk, és mindent ki kell majd adni magunkból. Kemény ellenfél az Olympiakosz, de nagy dolgot szeretnék elérni a Ferencvárossal, olyat, amire a szurkolók hosszú évek múlva is emlékeznek. Tovább szeretnénk jutni!”

A Ferencváros csapatkapitánya, Dibusz Dénes otthonában követte figyelemmel a hétfői sorsolást, és lapunknak is elmondta véleményét a következő ellenfelükről.

„Az Olympiakosz jó nevű klub, a lehetséges ellenfelek közül az Ajax volt hasonló patinás csapat. Nehéz párharc vár ránk, de összességében nem bánkódom, hogy a görögöket kaptuk. A sorsolás előtt nem volt kívánságom, preferenciám, de ha valaki felajánlotta volna az Olympiakoszt, azonnal elfogadtam volna. A két klubnak ráadásul közös múltja is van, hiszen a kilencvenes évek közepén emlékezetes párharcot vívott a Fradi a görög csapattal, és a Ferencváros került ki győztesen. Bízom benne, ez ezúttal is így lesz. Alaposan fel kell készülnünk a rájátszás két mérkőzésére, és biztos vagyok benne, lesz esélyünk a továbbjutásra.”

Dibusz az 1996-os UEFA-kupa-párharcra célzott, amikor a Ferencváros az Üllői úton Zavadszky Gábor, Arany László találatával és Mirza Varesanovic öngóljával 3–1-re legyőzte az Olympiakoszt, a visszavágón pedig 2–2 lett a végeredmény, a zöld-fehérek góljait akkor Miriuta László és Limperger Zsolt szerezte. A IX. kerületieknek egyszer tehát már sikerült kiejteniük a görögöket a nemzetközi kupából, jó lenne megismételni a bravúrt.

Az Olympiakosz az Európa-liga csoportkörének harmadik helyén záró nyolc csapat közül került ki – az A jelű négyesben az angol West Ham és a Sallai Rolandot is foglalkoztató német Freiburg előzte meg. Utolsó csoportmérkőzésén a Topolyát győzte le Görögországban 5–2-re, keretének legértékesebbje 15 millió euróval a portugál Daniel Podence, aki a szerb csapat ellen is duplázott.

Muhamed Besic a vasárnapi, Zalaegerszeg ellen 3–0-ra megnyert utolsó őszi bajnokit követően hazautazott Mallorcára, és a sorsolást már ott követte családja körében.

„Nem a legnehezebb ellenfelet kaptuk, de nem is a legkönnyebbet... – mondta lapunknak a Ferencváros bosnyák válogatott középpályása. – Az Ajax és a Betis kemény rivális lett volna, az Olympiakosz is remek csapat, de lesz esélyünk ellene. Klubszinten nem játszottam még ellene, a bosnyák válogatott tagjaként viszont számtalanszor a görög válogatott ellen. Erős ellenfél vár ránk, amely a támadó futballt részesíti előnyben. Az Európa-liga csoportkörébe jutásért az általunk jól ismert Csukaricski ellen játszottak, a szerbiai találkozójukat láttam is, Leskovacban rendezték a mérkőzést, ahol mi is játszottunk. Görögországban három egyre, Szerbiában három nullára nyert az Olympiakosz, ez is mutatja az erejét. Kemény párharc vár ránk, de biztos vagyok benne, hogy jó felkészülés után lesz esélyünk a legjobb tizenhat közé jutni.”

A párharcnak a Nemzeti Sport véleménye szerint is azonos eséllyel fut neki a két együttes. Az első mérkőzést február 15-én, a visszavágót egy héttel később, február 22-én rendezik meg, a Ferencváros kiemeltként a visszavágót hazai pályán játszhatja. Fontos részlet, hogy az Olympiakosz saját szurkolói előtt fogadhatja a magyar bajnokot, hiszen a drukkerek kitiltása addigra lejár.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA
RÁJÁTSZÁS A NYOLCADDÖNTŐÉRT, PÁROSÍTÁS
Sturm Graz
(osztrák)–Slovan Bratislava (szlovák)
Servette (svájci)–Ludogorec (bolgár)
Union SG (belga)–Eintracht Frankfurt (német)
Real Betis (spanyol)–Dinamo Zagreb (horvát)
Olympiakosz Pireusz (görög)–FERENCVÁROS
Ajax (holland)–Bodö/Glimt (norvég)
Molde (norvég)–Legia Warszawa (lengyel)
Maccabi Haifa (izraeli)–Gent (belga)

Az első mérkőzéseket február 15-én, a visszavágókat február 22-én rendezik.

KULCSDÁTUMOK
SORSOLÁS MÉRKŐZÉSEK
Playoff a nyolcaddöntőért
December 18.
Február 15.
Február 22.
NyolcaddöntőFebruár 23.
Március 7.
Március 14.
NegyeddöntőMárcius 15.
Április 11.
Április 18.
Elődöntő Március 15.
Május 2.
Május 9.
Döntő Május 29., Athén, Agia Sophia Stadion

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik