Ekl: akár egészen szokatlan módon is továbbjuthat a Fradi

Vágólapra másolva!
2023.12.13. 14:07
null
Egészen szokatlan módon is továbbjuthat az FTC az Európa-konferencialiga csoportköréből (Fotó: Szabó Miklós)
Ha szigorúan az Európa-konferencialiga F-csoportjának állását és az utolsó forduló párosítását nézzük, akkor a Ferencváros könnyű helyzetben van a továbbjutást illetően, hiszen egy ponttal biztosíthatja tavaszi szereplését. Ugyanakkor egy vereséggel sincs minden veszve a zöld-fehérek számára. Így juthat tovább a Ferencváros a csoportkörből.

 

A helyzet viszonylag egyszerű: ha a Ferencváros csütörtök este legyőzi a Fiorentinát, úgy csoportelsőként rögtön a nyolcaddöntőbe kerül, s kihagyja az Európa-ligából érkező valamely csoportharmadik elleni rájátszást. Amennyiben döntetlent játszik az olasz csapattal csütörtökön a Groupama Arénában, akkor a csoport második helyén végezve várhatja a jövő februárban esedékes playoff december 18-i sorsolását.

Ha viszont a Ferencváros kikap csütörtökön, akkor már a csoport másik meccsének kedvező alakulására is szükség van a zöld-fehérek továbbjutásához: ha ugyanis a Genk nem győzi le a Csukaricskit, akkor az FTC szintén készülhet a sorsolásra.

Akkor sem minden esetben esik ki a Ferencváros, ha csütörtökön vereséget szenved és a Genk nyer, ugyanis még így is előfordulhat, hogy a zöld-fehérek jobban jönnek ki a belgákkal szembeni összevetésből. Ha a Ferencváros egygólos vereséget szenved, miközben a Genk szintén egy góllal nyer, de az FTC pontosan eggyel kevesebb gólt szerez a Fiorentina ellen, mint a belgák a szerbek ellen, akkor végül a csoportkörben kevesebb szerzett gólja lesz a belgáknak, mint a magyaroknak, így a Ferencváros lesz a továbbjutó. Ebben az esetben ugyanis a Ferencváros és a Genk összesített gólkülönbsége is plusz kettő lesz végül, ám több lőtt góljával a magyar csapat lesz a második.

Akad viszont egy meglehetősen ritka eset, amikor akár a csoportkörben kapott színes lapok is rangsorolhatnak Dibuszék és a Genk között. Ehhez megint az kell, hogy a Ferencváros egygólos vereséget szenvedjen, a belgák meg egy góllal nyerjenek, de úgy, hogy pontosan kettővel több gólt lőnek a szerbeknek, mint az FTC az olaszoknak. Ebben az esetben ugyanis megint csak plusz kettő lesz mindkét csapat gólkülönbsége, de a szerzett gólja is ugyanannyi lesz a belgáknak és a magyaroknak is.

Ilyenkor az UEFA szabályai szerint a a következő rangsoroló tényező az összes csoportmeccsen idegenben lőtt gólok száma, ami megint azonos: négy. A következő döntő szempont a csoportmeccsek során megnyert meccsek száma, ami mindkét brigádnál kettő lenne, majd az idegenben aratott győzelmek dönthetnének, de mindkét csapat csak a Csukaricski otthonában nyert, így ez sem dönt.

Marad tehát a hivatalos megnevezésével a fegyelmi pontok rangsora, magyarul a lapos figyelmeztetések után járó pontok, minden sárga lap után egy pont, minden kiállítás és második sárgás kiállítás után 3 pont jár, akinek kevesebb van, az a jobb. Ebben jelenleg a Ferencváros áll jobban: Dibuszék 12 sárga lapot kaptak az eddigi öt meccsen, míg a belgáknak két kiállítással együtt van összesen 18 pontjuk. Ha pedig esetleg tényleg úgy alakul, hogy az FTC mondjuk 1–0-ra kikap, a Genk pedig pont 2–1-re nyer, a zöld-fehérek akár hattal több pontot is gyűjthetnek a lapokkal a Fiorentina ellen, mint a belgák, ekkor ugyanis ez a mérőszám is egyenlő lenne közöttük, s ilyen esetben az UEFA együtthatója dönt, abban pedig a Ferencváros a jobb.

Persze annak az esélye, hogy ez valóban így történik csütörtök este, nagyjából annyi, mint amennyit a brit fogadóirodák adtak bő 20 évvel ezelőtt egy augusztusi estén arra, hogy Koplárovics Béla csereként beállva győztes gólt szerez a Manchester United ellen…

A teljes képhez tegyük hozzá, hogy ha a Ferencváros egynél több góllal kap ki, miközben a Genk nyer, a belgáknak mindenképpen jobb lesz a gólkülönbségük, így megelőzik a zöld-fehéreket.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
DECEMBER 13. CSÜTÖRTÖK
6. FORDULÓ
F-CSOPORT

18.45: FTC–Fiorentina (olasz) (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
18.45: Genk (belga)–Csukaricski (szerb)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Fiorentina53213– 5 +811
2. FERENCVÁROS523 8– 5 +3 9
3. Genk5131 6– 5 +1 6
4. Csukaricski55 2–14–12 0
A Fiorentina már továbbjutott, a Csukaricski már kiesett.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik