Címlapsztori: Győzni jöttünk Szerbiába! – Adama Traoré

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.11.30. 07:46
null
Adama Traoré is arra vágyik, hogy a Csukaricski ellen lendületes és gólerős legyen a játéka (Fotó: Szabó Miklós)
A Ferencvárosnak csütörtök este az egykori textilipari fellegvárban, a „kis Manchesterként” emlegetett dél-szerbiai Leszkovacban kell helytállnia – az FK Csukaricski ellen kötelező a győzelem.

A grillsütés fővárosa Leszkovac. A hatvanezres város ugyanis a hamisítatlanul balkáni hangulatú a grillfesztiváljáról híres, a rendezvény néhány év alatt olyan népszerűvé vált, hogy már most képtelenség szállást találni a környéken a következő évi esemény idejére. A csevapról, a pljeszkavicáról, a roston és nyárson sült bárányról és malacról, a balkáni „turbófolkzenéről” és a töméntelen mennyiségű alkoholról elhíresült esemény nagy vonzerőt jelent, amit a helyiek már csak azért sem bánnak, mert a város és környéke finoman fogalmazva sem számít turistacélpontnak. Műemlékek alig vannak, a Görögországba nyaralni induló magyarok is rendre elszáguldanak a város melletti Belgrád–Nis–Szkopje autópályán. Ez nem is csoda, Leszkovac valahogy itt maradt a szocializmusból, szürke képet nyújtó ipari település. Pedig híres szülöttje is van, a hajdani NDK-s indiánfilmekből ismert Gojko Mitics itt látta meg a napvilágot, és mi, magyarok is találhatunk némi kapcsolatot: helyi adatok szerint tizenhat honfitársunk lakik a városban.

Mindössze negyven perc volt a repülőút

A Ferencváros azonban nem a csevapcsicsa vagy éppen a roston sült bárány miatt érkezett Leszkovacba. A zöld-fehéreknek fontos állomás (lehet) a város futballarénája, hiszen csütörtökön a Csukaricski ideiglenes otthonául szolgáló Dubocsica Stadionban nagy lépést tehetnek a tavaszi kupafolytatás felé. A klubnál mindenki tisztában van azzal, egyáltalán nem ígérkezik könnyűnek a belgrádi együttes legyűrése, a győzelem mondhatni kötelező, így a csapat az utolsó fordulóban úgy fogadhatná a Fiorentinát, hogy sorsa a saját kezében van.

Dejan Sztankovics a szokásoknak megfelelően ezúttal is a Népligetben tartotta meg a mérkőzés előtti utolsó edzést, és a csapat csak a közös ebédet követően indult a repülőtérre. Igaz, hosszú utazással ezúttal nem kellett számolni, az FTC az elmúlt évek nemzetközi menetelése során megjárta többek között a „világ másik végén” fekvő kazahsztáni Tobolt vagy éppen Feröert, a szerb túra ezekhez képest villanásnyinak tűnt, a mindössze 515 kilométeres távolságot negyven perc alatt tette meg a repülőgép (a teljes út 550 kilométer volt).

A játékosok ilyenkor sorozatokat néznek, könyvet olvasnak, telefont nyomkodnak, Adama Traoré pedig általában zenét hallgat.

„Nem rajongok a repülésért, de nincs is vele gondom – mondta lapunknak a Ferencváros mali válogatott támadója. – Szerbiába is felkészülten érkeztünk, tiszteljük a Csukaricskit, s bár ellenfelünk nem szerzett pontot a csoportban, ettől még nem tartjuk gyenge csapatnak. Kemény négyes a miénk, már a sorsolást követően tudni lehetett, hogy a továbbjutás a csoportkör utolsó két fordulójában dől el. Noha az előző néhány mérkőzésünk nem úgy sikerült, ahogy elterveztük, az önbizalmunk a helyén van, győzni jöttünk Szerbiába!”

A támadónak a góllövés hiányzik – de az nagyon

Adama Traoré nehéz időszakon van túl. Szeptemberben a Dél-Szudán elleni válogatott mérkőzésen le kellett cserélni, néhány nappal később kiderült, a baj nagyobb, mint elsőre tűnt. A támadónak nyolc hetet kellett kihagynia, kiválása azért is érintette különösen érzékenyen a csapatot, mert előtte bomba formában futballozott, a nemzetközi porondon a Shamrock Rovers és a Hamrun Spartans ellen is a kapuba talált, a Zalgiris Vilnius elleni két mérkőzésen egyaránt duplázott. Az NB I-ben is kiválóan kezdett, az első négy mérkőzésén négy gólt szerzett, szóval a sérülése a legrosszabbkor jött. November elején tért vissza a pályára, és mostanra úgy érzi, kezdi visszanyerni a formáját.

„Úgy érzem, egyre inkább elkapom a fonalat – folytatta Adama Traoré, akinek piaci értékét a Transfermarkt internetes oldal 4.5 millió euróra becsüli, amivel ott van a magyar élvonal öt legértékesebb futballistája között. – A kihagyás alatt volt időm gondolkodni, néha nehéz volt, de labdára éhesen, nagyon motiváltan tértem vissza. Az edzéseken keményen dolgozom, a meccseken próbálom a lehető legjobb teljesítményt nyújtani. Már csak a gól hiányzik, de az nagyon... Jó lenne a Csukaricski kapujába találni, de a lényeg a győzelem, ha az megvan, az utolsó fordulónak úgy futhatnánk neki, hogy a Fiorentina ellen a közönségünk előtt saját kezünkben lesz a döntés.”

A mali légiós családja is megszerette Budapestet

A 28 éves afrikai támadót 2022 májusában szerződtette a Ferencváros, és pillanatok alatt kiderült, rendkívül jó vásárt csinált vele a klub. Pályafutását a mali főváros egyik klubjában, az CO Bamakóban kezdte, innen a kongói TP Mazembe, majd 2018-ban a francia Metz csapatába igazolt. A lotaringiai klub többször kölcsönadta, 2019 januárjában az US Orléans, 2020 telén pedig a szaúdi Al-Adalah csapatához került, az FTC a moldovai She­rifftől szerezte meg. A Ferencvárosban villámrajtot vett, a bemutatkozása után rugdosta a gólokat, és bár saját elmondása szerint nehezen beilleszkedő típus, az FTC-nél ezzel nem volt gondja, ráadásul a családja is hamar megszokta, megszerette Budapestet.

„Szeretünk Budapesten élni, nagyszerű hely, az emberek nagyon barátságosak, ha elmegyünk sétálni, a szurkolók gyakran felismernek és odajönnek egy-egy közös fotóra. A feleségem és a gyerekeink is jól érzik magukat, ha nincs edzés, szeretek otthon lenni velük, esténként pedig – amikor elalszanak a srácok –, filmeket, sorozatokat nézünk.”

Nos, jó lenne, ha csütörtök este a Ferencváros kupasorozata sem szakadna meg, és a Csukaricski legyőzésével továbbra is veretlen maradna az Európa-konferencialiga csoportkörében.
A másik mérkőzésen a Fiorentina a belga Genket fogadja, ha a házigazda győz, az utolsó fordulóban, december 14-én hazai pályán az FTC-nek a döntetlen is elég lenne a firenzeiek ellen.

 

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, CSOPORTKÖR
5. FORDULÓ
F-CSOPORT – a csütörtöki program
21.00:
Csukaricski (szerb)–FTC, Leszkovac (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00:Fiorentina (olasz)–Genk (belga)

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Fiorentina42211– 4 +78
2. FERENCVÁROS413 6– 4 +26
3. Genk413 5– 3 +26
4. Csukaricski44 1–12–110

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik