Ekl-sorsolás: Joseph Paintsil visszatér az Üllői útra – az FTC ellenfelei

CS. A.CS. A.
Vágólapra másolva!
2023.09.01. 15:55
null
Joseph Paintsil a Genk játékosaként visszatér az Üllői útra (Fotó: Getty Images)
Mint megírtuk, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a monacói Grimaldi Forumban elkészítette az Európa-konferencialiga 2023–2024-es idényének csoportbeosztását, melynek értelmében a magyar bajnok Ferencváros az olasz Fiorentinával, a belga Genkkel és a szerb Csukaricskivel került össze. A legfontosabb tudnivalók a zöld-fehérek ellenfeleiről.

MAJD' SZÁZMILLIÓ EURÓT ÉR AZ OLASZOK KERETE

A Fiorentina az egyik legpatinásabb klub Olaszországban, amely a Rapid Wien elleni párharcban jutott be a csoportkörbe, 2–1-es összesítéssel. Emlékezhetünk, a selejtezőben a bécsi együttes odahaza ikszelt a Debreceni VSC-vel, majd a Nagyerdei Stadionban öt góllal tömte ki a Lokit… A csütörtöki, firenzei összecsapáson Nicolás González duplázott, a 25 éves argentin futballistára mindenképpen érdemes lesz figyelni. Épp a dél-amerikai játékos, valamint a védekező középpályás Sofyan Amrabat piaci értéke a legmagasabb a transfermarkt.com oldal szerint, 30-30 millió euró, míg a kereté összesen 274 millió eurót ér.

KORÁBBI FRADISTA, JOSEPH PAINTSIL A BELGA KERETBEN

A belga együttes keretét figyelve hamar olyan névre bukkanhattunk, amely ismerősen csenghet, hiszen a Genket erősíti Joseph Paintsil. Emlékezhetünk, a ghánai támadó öt éve szerződött a Ferencvárosból Belgiumba, s egy idény kivételével (2020–2021-ben a török első ligás Ankaragücüben szerepelt, s jutott el 11 bajnoki gólig). Bár az afrikai játékos idén a bajnokságban még nem talált be, az Olympiakosz elleni Európa-liga-selejtezőben, tizenegyesből. Igaz, előtte három perccel kihagyott egyet, majd bő egy óra elteltével piros lapot kapott. Az ex-fradista jelenlegi piaci értéke 12 millió euró, a legértékesebb a 15 millióra taksált Mike Trésor. A genki játékosállomány értéke 127 millió euró. A Genk az Adana Demirspor ellen jutott a csoportkörbe, mégpedig nagy izgalmak közepette: odahaza 2–1-re nyert, Törökországban 1–0-ra kikapott, s mivel a hosszabbításban nem született gól, következhetett a büntetőpárbaj, amelyben a belgák bizonyultak jobbnak (5–4).

A LEGGYENGÉBBNEK TŰNŐ ELLENFÉL, A CSUKARICSKI

A Csukaricski az előző idényben a harmadik helyen zárt a szerb élvonalban a Crvena zvezda és a Topolyai SC mögött. Az Európa-ligából aláhulló Csukaricski az előző körben nagy pofont kapott, az Olympiakosz 6–1-es összesítéssel maradt alul a görög sztárklubbal szemben, a szerb együttes egyetlen gólját a húszesztendős Igor Miladinovics szerezte. A klub jelenleg két-két győzelmet és döntetlent, valamint egy vereséget számlál a szerb első osztályban. A transfermarkt adatai alapján három játékosnak is kétmillió euró a piaci értéke, így a bal oldali védő Nemanja Tosicsnak, a védekező középpályás Marko Docsicsnak és a szélső Samuel Owusunak. Ha maradunk a piaci értékeknél, a Csukaricski játékosállománya mellett áll a legalacsonyabb szám: míg a Ferencváros kerete majd’ ötvenmillió euró, addig a szerbeké mindössze 22. Persze tudjuk, hogy ez a pályán nem feltétlenül számít – a Fradit a Bajnokok Ligájától búcsúztató KÍ Klaksvíké a hármat sem éri el…

Mint ismert, az FTC a Bajnokok Ligájában kezdte az idei európai selejtezést, ám a feröeri Klaksvík meglepetésre kiejtette (0–0, 0–3), így az út az Európa-konferencialigába vezetett. A magyar bajnok ott már magabiztosan ütötte ki ellenfeleit – Shamrock Rovers (4–0, 2–0), Hamrun Spartans (6–1, 2–1), Zalgiris Vilnius (4–0, 3–0) –, így ott lesz a csoportkörben.

A CSOPORTBEOSZTÁS
A-csoport:
LOSC Lille (francia), Slovan Bratislava (szlovák), Olimpija Ljubljana (szlovén), KÍ (feröeri)
B-csoport: Gent (belga), Maccabi Tel-Aviv (izraeli), Zorja Luhanszk (ukrán), Breidablik (izlandi),
C-csoport: Dinamo Zagreb (horvát), Viktoria Plzen (cseh), Asztana (kazah), Ballkani (koszovói)
D-csoport: FC Bruges (belga), Bodö/Glimt (norvég), Besiktas (török), Lugano (svájci)
E-csoport: AZ (holland), Aston Villa (angol), Legia Warszawa (lengyel), Zrinjski (bosznia-hercegovinai)
F-csoport: FERENCVÁROS (magyar), Fiorentina (olasz), Genk (belga), Csukaricski (szerb)
G-csoport: Eintracht Frankfurt (német), PAOK (görög), HJK (finn), Aberdeen (skót)
H-csoport: Fenerbahce (török), Ludogorec (bolgár), Spartak Trnava (szlovák), Nordsjaelland (dán)


A KULCSDÁTUMOK
SORSOLÁS MÉRKŐZÉSEK
Csoportkör Szeptember 1. Szeptember 21.
Október 5.
Október 26.
November 9.
November 30.
December 14.
A nyolcaddöntőbe jutásért
December 18.
Február 15.
Február 22.
NyolcaddöntőFebruár 23.
Március 7.
Március 14.
NegyeddöntőMárcius 15.
Április 11.
Április 18.
Elődöntő Március 15.
Május 2.
Május 9.
Döntő Athén, Aja Szofia Stadion
Május 29.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik