A Ferencváros hat gólt szerzett Máltán, a továbbjutás küszöbén áll

Vágólapra másolva!
2023.08.10. 19:17
null
Abu Fani vasárnap három gólpasszt adott csereként az NB I-ben, ezúttal bombagólt lőtt (Fotó: Imago Images)
A Ferencváros nagy különbségű, ötgólos győzelmet aratott Máltán a Hamrun Spartans ellen, és ezzel minden bizonnyal eldöntötte a továbbjutás kérdését az Európa-konferencialiga selejtezőjének 3. fordulójában. A visszavágó egy hét múlva, az Üllői úton.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS

Hamrun Spartans (máltai)–Ferencváros 1–6 (0–1)
Ta' Quali, Nemzeti Stadion. Vezette: Eldrojan Hamiti (albán)
HAMRUN:Marchetti – Mbong (Corbolan, 72.), Borg, Emerson, Bjelicsics – Elionay (N. Krsztics, 72.), Prsa, Nenov (Eder, 59.), Camenzuli – Jonny (Montebello, 59.), S. Paintsil.Vezetőedző: Luciano Zauri
FTC:
Dibusz – Makreckis (Wingo, 57.), S. Mmaee, I. Cissé (Knoester, 66.), C. Ramírez (Pászka, 78.) – Sigér, Ben Romdan (Owusu, 57.) – Abu Fani (Nguen, 66.) – Zachariassen, Varga B., Adama Traoré.Vezetőedző: Máté Csaba
Gólszerző: Montebello (89.), ill. Abu Fani (3.), Zachariassen (51.), Varga B. (53., 56., 65.), Owusu (90.)

A TALÁLKOZÓ ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÉT IDE KATTINTVA LEHET NYOMON KÖVETNI.

ÖSSZEFOGLALÓ

Kakaskukorékolásra kaptuk fel a fejünket… De nem ám hajnali ötkor, napfelkeltekor, vagy reggeli közben. Ebédidőben, majd délután háromkor, és ki tudja még hányszor a nap folyamán… Az utolsó négyzetméterig beépített Vallettában talpalatnyi zöld terület nincs, és mégis… Időközönként több irányból kakaskukorékolás hallatszott. A rejtélyt nem sikerült megoldanunk, pedig kerestük, végül arra jutottunk, elképzelhető, hogy a helyiek az emeletes házak erkélyein nevelgetnek baromfikat.

Valletta – sőt, az egész sziget – zsúfoltsága a helyieket is zavarja. Tíz évvel ezelőtt a lakosság lélekszámát hatezerre becsülték, ma ez az agglomerációval együtt 480 ezer (!) fősre duzzadt. A világ számos pontjáról özönlenek ide az emberek a nyugalmat keresve, csakhogy a tömeges betelepülés mára kiverte a biztosítékot a helyieknél: autójukkal órákba telik a sziget egyik végéből eljutni a másikba, és a helyiek szerint a kormány az építkezések felett teljesen elveszítette a kontrollt…

De hogy a futballra kanyarodjunk: a Ta'Qali-stadionban abban lehetett bízni, hogy a magyar bajnok Ferencváros is jól építkezik, s nemhogy nem veszíti el a kontrollt a mérkőzésen, hanem kézben tartja az irányítást. Arra azért fel kellett készülni, hogy a máltai együttes játéka kifejezetten kemény lesz – a játékosok rúgnak, csípnek-harapnak –, és már a meccs előtt kiderült, miért is annyira testhez álló ez a stílus nekik, a pálya széléről spártai harcosnak öltözött drukker tüzelte a szurkolókat. A hangfalakból bömbölő Spartan-induló szövegét azonban nem sok hazai játékos értette, a két máltai futballistán kívül három brazil, olasz, szerb, horvát, bolgár, nigériai és ghánai légiós is volt a kezdőcsapatban.

Máté Csaba néhány helyen ezúttal is „belenyúlt” a kezdőcsapatba, a jól bevált védelmen nem változtatott, a középpályára ellenben bekerült Mohamed Ben Romdhane és Mohammad Abu Fani is, előbbi támadó, utóbbi védekező szerepkörben – de szó sem mindenáron való védekezésről!

Mohammad Abu Fani két perc és tíz másodperc elteltével pompás gólt lőtt, a léc alá küldte a labdát úgy, hogy a trombitáló, doboló máltai szurkolók egy csapásra elhallgattak. A város irányából ekkor csupán a távoli tűzijáték durranásai hallatszottak – aligha a jól kezdő Ferencvárosnak szóltak. A hazai szurkolók összezuhantak, a Hamrun játékosai azonban ellencsapást indítottak, sőt a máltai támadók rövid idő leforgása alatt kétszer is alaposan megtornásztatták Dibusz Dénest, ám utána szerencsére helyreállt a rend. A Fradi nyugodtan, higgadtan járatta a labdát, az indításokkal pedig a tükörszélsőt játszó Kristoffer Zachariassen és Adama Traoré, valamint a középen a labdát elkérő Mohamed Ben Romdhane lódult meg legtöbbször. Utóbbi kettő könnyedén növelhette volna a Ferencváros előnyét, a jobbról érkező labdát követően nagy helyzetbe kerültek, csakhogy az olasz Federico Marchetti kapus mind a kétszer védett.

A Hamrun az idő előrehaladtával egyre inkább bekeményített, több ferencvárosi is fejsérülés miatt maradt a földön, a hazaiak pedig néhány sárga lapot begyűjtöttek. A ferencvárosi futballisták azonban türelmesek maradtak: precízen tolódtak a játékosok egyik irányból a másikba, majd vissza, elzárva az utat a kapu irányába. A labdavesztések után Sigér Dávid és Mohammad Abu Fani is pillanatok alatt visszazárt a védelem elé, rendre megtörve a középen lendületből előretörő hazai középpályásokat. Fontos volt, hogy a szünet előtt ne kapjon gólt a magyar csapat – és nem is kapott, mert rutinosan, okosan járatta a labdát, ha pedig terület nyílt, nyomban bejátszotta a széleken megnyíló réseket, és próbált helyzetet kialakítani.

Varga Barnabás triplázott Máltán (Fotó: Fradi.hu)
Varga Barnabás triplázott Máltán (Fotó: Fradi.hu)


A Ferencváros a második félidőt is parádésan kezdte: a meccs elején kevesebb mint három perc kellett a gólhoz, a szünet után tizenegy perc alatt hármat is berámoltak a zöld-fehérek a Hamrun Spartans kapujába, eldöntve ezzel nemcsak a mérkőzést, hanem alighanem ezt a kupapárharcot is. Kristoffer Zachariassen ismét jókor volt jó helyen, az NB I gólkirálya, Varga Barnabás pedig egyre inkább elkapja a fonalat, előbb közelről, majd éles szögből lőtte a labdát a kapuba, s a csatár nem sokkal később a csapatot ragyogóan mozgató Abu Fanitól kapott újabb mesteri indítást. Varga Barnabás úgy lőtte be ezeket a helyzeteket, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne, s kevésen múlott, hogy a négy is meglegyen, a máltaiakat a kapufa segítette ki.

A tetemes előny birtokában Máté Csaba vezetőedző nyugodtan cserélhetett. Henry Wingo személyében például olyan sérülésből visszatérő futballistát vetett be, aki március óta nem lépett pályára. A Ferencváros hat gólt szerezve győzte le a Hamrun Spartanst, s bár a hazaiak a hajrában a szépítő gólt összehozták, a zöld-fehérek alaposan elrontották az estéjüket.

A párharc visszavágóját csütörtökön 19 órától a Groupama Arénában játssza a két csapat, s ha nem történik csoda, a rájátszásban a vilniusi Zalgiris lehet az FTC ellenfele, a litván csapat ugyanis hazai pályán 3–1-re kikapott a svéd BK Häckentől, és így – ha búcsúzni kényszerül – az Európa-liga után a Konferencialigában folytathatja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik