Ekl: a Fradi ecuadori hátvédje intenzíven tanulja a magyar nyelvet

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.08.10. 09:52
null
Cristain Ramírez rámegy a magyar nyelvre (Fotó: fradi.hu)
A Ferencváros csütörtök este, 19.30 órától az Európa-konferencialigában a Hamrun Spartans vendégeként játszik. A Fradi támadásainak gördülékeny építéséért Cristian Ramírez is sokat tehet, az ecuadori balhátvéd a nyáron hét év után tért vissza a Ferencvároshoz, búcsút intve Krasznodarnak.

 

„Nagyon nem bántam meg, hogy eljöttünk Oroszországból –  mondta lapunknak a szerdai utazás alatt Cristian Ramírez. – Nagyszerű időszakot töltöttem a klubban, kiváló embereket ismertem meg, de hét év sok idő, örültünk, hogy hazaköltöztünk Budapestre.”

A 28 esztendős labdarúgó legnagyobb lánya szeptemberben kezdi az általános iskolát, így a futballista magyar felesége érthetően örült, hogy a családfő ismét fővárosunkban futballozik. A magyar nyelvtankönyvet nemcsak a kislánya, hanem Cristian Ramírez is kézbe veszi, a dél-amerikai játékos belátható időn belül szeretne minél jobban megtanulni magyarul.

„Bárhova mentem futballozni, mindig fontosnak tartottam, hogy az adott ország játékosait anyanyelvükön üdvözölhessem. Amikor fiatalon Düsseldorfba kerültem, rövid idő alatt megtanultam németül, Oroszországban is elboldogultam a nyelvvel, és miután Magyarországon hosszú távra tervezek, ezt a nyelvet is szeretném tisztességesen elsajátítani. A feleségemet is arra kértem, odahaza minél többet beszéljen hozzám magyarul, aztán ha nagyon nem értek valamit, angolra vagy spanyolra váltunk. De a közelmúltban elkezdtem egy intenzív nyelvtanfolyamot, napról napra többet értek a beszélgetésekből.”

Ramírezék szerda este már Máltán edzettek (Fotó: fradi.hu)
Ramírezék szerda este már Máltán edzettek (Fotó: fradi.hu)

Gyerekként mindennél jobban vágyott Roberto Carlos mezére

Ami viszont már most kiválóan megy Cristian Ramíreznek, az a távoli lövés.

NS-SZAKÉRTŐ, LISZTES Krisztián, az FTC korábbi 49-szeres válogatott középpályása
„Optimizmusra ad okot a Ferencváros legutóbbi három tétmeccsén mutatott teljesítménye, látható, hogy Máté Csaba kinevezése után tisztultak a fejek, egységesebbé vált az együttes. Az Európa-konferencialiga-főtáblára kerülés a Fradia célja, s olyan eredményre számítok a csütörtöki összecsapáson, amely után kétség sem férhet ahhoz, hogy melyik gárda jut tovább. Utána műfüves pálya vár a Fradira, hiszen a két lehetséges ellenfél, a svéd Häcken és a litván FK Zalgiris egyaránt műfüvön játssza a hazai mérkőzéseit.”

A hátvéd vasárnap a Fehérvár ellen 5–3-ra megnyert bajnokin emlékezetes gólt lőtt, szabadrúgása után úgy süvített a labda a fehérvári kapuba, mint az ágyúgolyó. A találat láttán sokaknak Roberto Carlos 1997-es, franciáknak lőtt álomgólja jutott eszébe, a brazil világbajnok egyébként is az ecuadori futballista példaképe.

„Mindig is szerettem a játékát. Emlékszem, gyerekkoromban az egyik nagybácsim Madridban dolgozott, állandóan azzal nyaggattam, menjen ki egy Real Madrid-meccsre, és szerezze meg Roberto Carlos mezét. Odahaza az ő mérkőzéseit néztem leggyakrabban a televízióban, minden mozdulatát lestem. Elképesztő bal lába volt.”

Roberto Carlos említett, több mint két évtizeddel korábbi szabadrúgásgóljánál 137 kilométer/órás sebességgel hasított a labda a franciák kapujába, a hétvégén Cristian Ramírez is beleadott apait-anyait, labdája 121 km-rel vágódott a fehérváriak hálójába.

„Ez a specialitásom. Az elmúlt években Krasznodarban is lőttem ilyen gólokat, a Sevillának az Európa-ligában harminc méterről találtam be, az is bőven száz kilométer per óra feletti lövés volt. Egyszer a mexikói Francisco Ochoának is bombáztam egy ilyen gólt, meccs után odajött és megkérdezte, ezt meg hogy csináltam... Az elmúlt évtizedben állandóan fejlesztettem, erősítettem a bal lábamat.”

A dél-amerikai légiós a Ferencvároshoz visszatérve sem enged maximalizmusából, délelőtt rendre ő az első, aki megérkezik a Népligetbe, a tréningek előtt bemelegít a szobakerékpáron.

Máltán is jól jönne egy életerős ballábas lövés a Hamrun kapujába, Ramírez mosolyogva, magyarul mondja:   „Nagyon... nehéz... mérkőzés lesz! Jól mondtam?!”

A magyar együttes este a máltai Nemzeti Stadionban, Ta' Qaliban tréningezett, a játékosok szemlátomást koncentráltan végezték a gyakorlatokat.

„Mentálisan erősek vagyunk, harcolunk egymásért a pályán, én biztosan tűzbe mennék minden társamért. Tudjuk, mit akarunk elérni, szeretnénk bejutni a Konferencialiga csoportkörébe. Nem lesz könnyű párharc a Hamrun elleni, de mindent megteszünk a sikerért.”

EURÓPA-KONFERENCIALIGA, SELEJTEZŐ
3. FORDULÓ, 1. MÉRKŐZÉS
19.30:
Hamrun Spartans (máltai)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik