El: az összes csütörtöki eredmény és gól egy helyen

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.08.29. 23:05
null
A Tottenham Hotspur a sorozat egyik esélyeséhez méltón lépett túl a selejtezőn (Fotó: Action Images)
Az Európa-liga-selejtező rájátszáskörének visszavágóit rendezik ma, így estére kialakul a főtábla mezőnye a második számú európai kupában is, kivéve egy helyet, amelyről  sorsolással döntenek. A török Fenerbahce kizárása miatt ugyanis egy hely megüresedett a főtáblán, és az UEFA mai döntése értelmében a playoff kiesői közül sorsolással választják ki azt a szerencsés csapatot, amelyik helyet kaphat a csoportkörben. A Maccabi Tel-Aviv viszont meccs nélkül főtáblás, mivel selejtezős ellenfelét, a PAOK-ot a BL-selejtezőbe „emelték” a Metaliszt Harkiv kizárása miatt, de Paulo Sousáékon kívül ma hatvan csapat harcol a továbbjutásért.

 

Kettőből egy a hazai pályán játszó orosz csapatok mérlege az Európa-liga csütörtöki selejtezőjében: a kvalifikáció utolsó fordulójában a Szpartak Moszkva a jó kezdés ellenére elbukott a svájci St. Gallennel szemben, a Rubin Kazany ugyanakkor túllépett a norvég Moldén.

A CSOPORTKÖR MEZŐNYE ÉS A SORSOLÁS ELŐTTI KALAPOK
Sorsolás: Monaco, péntek, 12.45 ó

1. KALAP:
Valencia (spanyol), Olympique Lyon (francia), Tottenham Hotspur (angol), Dinamo Kijev (ukrán), PSV (holland), Bordeaux (francia), Rubin Kazany (orosz), Sevilla (spanyol), Standard Liege (belga), Fiorentina (olasz), Lazio (olasz), Besiktas (török)*
2. KALAP:
PAOK (görög), Salzburg (osztrák), Genk (belga), Dinamo Zagreb (horvát), Dnipro (ukrán), Trabzonspor (török), Anzsi Mahacskala (orosz), Real Betis (spanyol), Wigan Athletic (angol), Swansea City (angol), Freiburg (német)*, Eintracht Frankfurt (német)*
3. KALAP: Vitória Guimaraes (portugál), Legia Warszawa (lengyel), Maccabi Haifa (izraeli), Rapid Wien (osztrák), Pacos Ferreira (portugál), Estoril (portugál), Sheriff Tiraspol (moldovai), Csornomorec (ukrán), NK Maribor (szlovén), Kubany Krasznodar (orosz), Elfsborg (svéd)*
4. KALAP: Maccabi Tel-Aviv (izraeli), Slovan Liberec (cseh), Thun (svájci), Zulte Waregem (belga), Apollon Limasszol (ciprusi), St. Gallen (svájci), Esbjerg (dán), NK Rijeka (horvát), Pandurii (román), Ludogorec (bolgár), Sahtyor Karagandi (kazah)

* A csillaggal jelölt csapatok még eggyel lejjebb csúszhatnak a kiemelési rendszerben, mivel az AZ (holland)–Atromitosz (görög) párharc visszavágóját csak pénteken fejezik be és a csütörtökön párharcot veszítő csapatok közül is felkerül még egy – sorsolással – a főtáblára.

A Szpartak az első meccs 1–1-es döntetlenje után Arasz Özbiliz góljával már az első percben előnybe került, a St. Gallen viszont gyorsan magára talált, és kitűnő helyzetkihasználásának köszönhetően Goran Karanovic duplája és Roberto Rodriguez találata révén a szünetre fordított, és rendkívül kényelmes helyzetbe került. A hajrá még hozott egy gólváltást Jura Movsziszjan (a második örmény találat!) és Dejan Janjatovic góljával, a lényeg azonban nem változott: a Szpartak elbukott, a St. Gallen főtáblás.

A VfB Stuttgart elbukta az NK Rijeka elleni párharcot, mivel az idegenbeli 2–1-es vereséget követően egy 94. percben kapott gól után döntetlenre végzett hazai pályán horvát ellenfelével.

Leon Benko akárcsak az első meccsen, a visszavágón is bevette a Stuttgart kapuját, és ezzel nehéz helyzetbe hozta a Stuttgartot, amely az első meccsen 2–1-es vereséget szenvedett Fiumében. A VfB szerencséjére Christian Gentner révén gyorsan egyenlíteni tudott a hazai csapat, amely a második félidőben is támadásban maradt, ám rengeteg hibával játszott. A 75. percben Ibrahima Traoré elfutása hozta meg az áttörést, veszélyes beadását Vedad Ibisevic elől Luka Maric juttatta a saját kapujába.

Úgy tűnt hosszabbítás lesz a mérkőzésen, ám a 94. percben a néhány perccel korábban még hősnek tűnő Traoré labdát veszített a félpályánál, a Rijeka támadója, a csereként beállt Goran Mujanovic pedig kitűnő labdát kapott, és a leshatárrról kiugorva kihasználta az óriási lehetőséget. A Rijeka 4–3-as összesítéssel felülmúlta a Stuttgartot.

A Elfsborg a csereember Mikkel Beckmann góljával nyert a dán Nordjaelland ellen, így megnyerte a skandináv párharcot. A svéd bajnok három sikertelen próbálkozás után jutott fel az El főtáblájára.

A topligák – és az esélyesek – csapatai közül a Saint-Érienne és az Udinese is kudarcot vallott. A francia együttes az első meccs után egygólos hátrányban volt a dán Esbjerggel szemben, ám hazai pályán is kikapott egy öngóllal, míg az olasz csapat az udinei vereséget (1–3) követően csak egy egyenlítő gólra és döntetlenre volt képes a Liberec vendégeként, így a csehek örülhettek.

A Budapest Honvéd korábbi búcsúztatója, a Vojvodina a főtábla előtti utolsó akadályon elbukott: a tiraspoli Sheriff hazai pályán legyűrte az újvidékieket, így a moldovai csapat készülhet a pénteki sorsolásra és a csoportkörre.

Köteles László csapata, a belga Genk az idegenbeli 2–0-s győzelem után hazai pályán 5–2-re nyert az izlandi Hafnarfjördur ellen, így 7–2-es összesítéssel jutott fel a 48-as főtáblára. A magyar kapus végigvédte az összecsapást.

A belga együttes a csapatkapitány Jelle Vossen találatával már az 5. percben vezetést szerzett, és ugyan a vendégek a második félidő elejére fordítottak és kétszer is mattolták Kötelest, a folytatásban beindult a genki henger, és tíz perc alatt háromszor a kapuba találva megalapozták fölényes győzelmüket. A meccset a duplázó Fabien Camus zárta le a 78. percben.

A Kassai Viktor vezette Nice–Apollon meccsen a hazai csapat Darío Cvitanich korai góljával 1–0-ra nyert, ám ez a franciáknak az idegenbeli kétgólos vereség után kevés volt az üdvösséghez a ciprusiak ellen.

Gulácsi Péter csapata, a Salzburg idegenben is nyerve 7–0-s összesítéssel lépett túl a litván Zalgirisen, és jutott fel a főtáblára. A magyar kapuvédő végigjátszotta az összecsapást, az osztrákok vilniusi két gólját Kevin Kampl és Marco Meilinger szerezte.

A salzburgiak meccsével ellentétben igazi dráma játszódott le Tiranában, ahol hajszál híja volt annak, hogy az albán bajnok kivívja a főtáblára kerülést. A Skënderbeu az ukrán Csornomorecet fogadta, és a mérkőzés elején kiegyenlítette összesítésbeli hátrányát. A nigériai Nurudeen Orelesi passzát Andi Riba váltotta gólra. Már az is kisebb csoda volt, hogy az albán csapat megszerezte a vezetést, a nagyobb azonban ezután következett 100 perces kiadásban: a korcëi csapat – amely Tiranában rendezte a meccset – állta a sarat a folytatásban, és ugyan a statisztika némi odesszai fölényt mutatott, előbb kiharcolta a hosszabbítást, majd a tizenegyeseket.

A „szétlövésben" Marko Radas hibázott a hazaiak részéről a második párban, ám az ötödik párban a brazil Léo nem bírta a nyomást, hibázott ukrán részről, Orges Shehi védte a kísérletét. A feszültség fokozódott: két hibátlan pár után hazai részről előbb Orelesi lőtt kapufára, majd Kirilo Kovalcsuk lövését védte ismét a kapus, aki amúgy maga is oda állt a labda mögé, és nem hibázott. Bakary Nimaga labdája viszont ugyancsak elhalt a kapusban, így az ukrán Volodimir Prijomov ismét a továbbjutásért célozhatott, és ő nem hibázott. A Csornomrec tizenegyesekkel nyert 7–6-ra.

A GÓLOKRA IS KÍVÁNCSI? – NÉZZE MEG ŐKET VIDEÓS ÖSSZEFOGLALÓ ANYAGUNKBAN!

EURÓPA-LIGA, SELEJTEZŐ
RÁJÁTSZÁS, VISSZAVÁGÓK
Szpartak Moszkva (orosz)–St. Gallen (svájci) 2–4 (Özbiliz 1., Movsziszjan 83., ill. Karanovic 17., 32., Rodriguez 36., Janjatovic 88.)
Továbbjutott: a St. Gallen, 5–3-as összesítéssel

Rubin Kazany (orosz)–Molde (norvég) 3–0 (Prudnyikov 33., Eremenko 50., Azmun 84.)
Tj: a Rubin Kazany, 5–0-s összesítéssel.

Dila Gori (grúz)–Rapid (osztrák) 0–3 (Schaub 45., Sabitzer 63., Behrendt 90.)
Tj: a Rapid, 4–0-s összesítéssel

Stuttgart (német)–Rijeka (horvát) 2–2 (Gentner 34., Maric 75. – öngól, ill. Benko 30., Mujanovic 93.)
Tj: a Rijeka, 4–3-as összesítéssel

Dinamo Kijev (ukrán)–Aktobe (kazah) 5–1 (Lens 9., Bezusz 30., Mbokani 36., Ideye 52. – 11-esből, Huszjev 73., ill. Geynrikh 37. – 11-esből)
Tj: a Dinamo Kijev, 8–3-as összesítéssel

Nordsjaelland (dán)–Elfsborg (svéd) 0–1 (Beckmann 71.)
Tj: az Elfsborg, 2–1-es összesítéssel

Astra Giurgiu (román)–Maccabi Haifa (izraeli) 1–1 (Gaman 27., ill. Rayo 34.)
Tj: a Maccabi Haifa, 3–1-es összesítéssel

Trabzonspor (török)–Kukësi (albán) 3–1 (Paulo Henrique 14., 64., Malouda 54., ill. Popovics 11.)
Tj: a Trabzonspor, 5–1-es összesítéssel

AZ (holland)–Atromitosz (görög) 0–1 (Papadopulosz 53.) – félbeszakadt, mert tűz ütött ki a stadionban, a találkozót pénteken 11-kor folytatják
Az első mérkőzésen: 3–1

St.-Étienne (francia)–Esbjerg (dán) 0–1 (Bayal Sall 73. – öngól)
Tj: az Esbjerg, 5–3-as összesítéssel

Sheriff (moldovai)–Vojvodina (szerb) 2–1 (Jhulliam 59., Fernando 67., ill. Lekovics 90.)
Tj: a Sheriff 3–2-es összesítéssel

APOEL (ciprusi)–Zulte Waregem (belga) 1–2 (Aloneftisz 52., ill. Habibou 12., Naessens 90.)
Tj: a Zulte Waregem, 3–2-es összesítéssel

Liberec (cseh)–Udinese (olasz) 1–1 (Delarge 23., ill. Lazzari 42.)
Tj: a Liberec, 4–2-es összesítéssel

Besiktas (török)–Tromsö (norvég) 2–0 (Hugo Almeida 52., Oguzhan Özyakup 54.)
Tj: a Besiktas, 3–2-es összesítéssel

Petrolul (román)–Swansea (walesi, angol licenccel indul) 2–1 (Priso 73., Younes 83., ill. Lamah 74.)
Tj: a Swansea, 6–3-as összesítéssel

Nice (francia)–Apollon (ciprusi) 1–0 (Cvitanich 4.)
Tj: az Apollon, 2–1-es összesítéssel

Genk (belga)–Hafnarfjördur (izlandi) 5–2 (Vossen 5., Mbodji 52., Limbombe 57., Camus 59., 78., ill. Snorrason 27., Sverrisson 48.)
Tj: a Genk, 7–2-es összesítéssel

Thun (svájci)–Partizan (szerb) 3–0 (Schneuwly 15., 48., Zuffi 75.)
Tj: a Thun, 3–1-es összesítéssel

Skënderbeu (albán)–Csornomorec (ukrán) 1–0 (Riba 19.) – 11-esekkel 6–7
Tj: a Csornomorec, 1–1-es összesítéssel, 11-esekkel

Zalgiris (litván)–Salzburg (osztrák) 0–2 (Kampl 60., Meilinger 74.)
Tj: a Salzburg, 7–0-s összesítéssel

Eintracht Frankfurt (német)–Qarabag (azeri) 2–1 (Meier 10., ill. Reynaldo 58.)
Tj: az Eintracht Frankfurt, 4–1-es összesítéssel

Dnipro (ukrán)–Nomme Kalju (észt) 2–0 (Kobakhidze 39., Zozulja 70.)
Tj: a Dnipro, 5–1-es összesítéssel

Standard Liege (belga)–FK Minszk (fehérorosz) 3–1 (Mpoku 3., De Camargo 6., Mujangi 35., ill. Kibuk 8.)
Tj: a Standard, 5–1-es összesítéssel

Pasching (osztrák)–Estoril (portugál) 1–2 (Sobkova 57., ill. Leal 21., 52.)
Tj: az Estoril, 4–1-es összesítéssel

Slask (lengyel)–Sevilla (spanyol) 0–5 (Rakitic 22., Bacca 38., 87., Samperio 71., Perotti 78.)
Tj: a Sevilla, 9–1-es összesítéssel

Feyenoord (holland)–Kubany Krasznodar (orosz) 1–2 (Pelle 7., ill. Popov 19., Bucur 50.)
Tj: a Kubany, 3–1-es összesítéssel

Fiorentina (olasz)–Grasshoppers (svájci) 0–1 (Ben Khalifa 41.)
Tj: a Fiorentina, 2–2 összesítéssel, idegenben szerzett több góllal

Tottenham (angol)–Dinamo Tbiliszi (grúz) 3–0 (Defoe 40., 45+2., Holtby 69.)
Tj: a Tottenham, 8–0-s összesítéssel

Braga (portugál)–Pandurii (román) 0–2 (Buleica 15., Ciucur 117.) – hosszabbítás után
Tj: a Pandurii, 2–1-es összesítéssel

Betis (spanyol)–Jablonec (cseh) 6–0 (Rubén Castro 18., Benes 28. – öngól, Matilla 50., Molina 57., Rodríguez 73., Xavi Torres 81.)
Tj: a Betis, 8–1-es összesítéssel

• A Maccabi Tel-Aviv meccs nélkül főtáblás, miután selejtezős ellenfelét, a PAOK-ot a BL-selejtezőbe „emelték" a Metaliszt Harkiv kizárása miatt.

•• A Fenerbahce kizárása miatt a rájátszás kiesői közül egy csapatot sorsolással kiválasztanak, amely indulhat a főtáblán. A sorsolást holnap 9 órakor tartják.

••• A csoportkör sorsolását péntek 12.45 órakor tartják Monacóban.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik