Ingyenvodka és félelmek: szétszedhetik a győztes Zenit csapatát

Vágólapra másolva!
2008.05.15. 11:06
A sorozat egészére visszatekintve vitathatatlan, hogy jó helyre került az UEFA-kupa: a látványos, gyors kontrajátékot produkáló Zenit a döntőben legyűrte a szívós Rangerst, így története első európai trófeáját gyűjtötte be. Sajnos a mérkőzés nem maradt „harmadik félidő” nélkül: egy orosz drukkert megkéseltek, a skót szurkolók összecsaptak a rohamrendőrökkel.
Öröm- és alkoholmámor Szentpéterváron: a drukkerek az utcán, majd az Ermitázs előtt ünnepeltek
Fotó: Reuters
Öröm- és alkoholmámor Szentpéterváron: a drukkerek az utcán, majd az Ermitázs előtt ünnepeltek
Öröm- és alkoholmámor Szentpéterváron: a drukkerek az utcán, majd az Ermitázs előtt ünnepeltek
Fotó: Reuters
Öröm- és alkoholmámor Szentpéterváron: a drukkerek az utcán, majd az Ermitázs előtt ünnepeltek

Az incidenseket leszámítva felhőtlen lehetett a péterváriak öröme: győzelmükhöz Vlagyimir Putyin telefonon gratulált, a nagyvárosban pedig ingyenvodka nyitotta az örömünnepet. Mikor a büfék bezártak, az (öröm)ittas tömeg a gyógyszertárakat rohanta le orvosi célokra használt alkoholért, így előre sejthető módon össznépi kiütésben végződött a diadalünnep.

A Zenitet fantasztikus sikerre vezető Dick Advocaat rendkívül büszke volt csapatára:

„A játékunk alapján teljesen megérdemelten nyertünk, és most az egész sorozatban nyújtott focinkra is gondolok. Remélem, a győzelmünk valami nagyszerű dolognak a kezdete az orosz futballban” – mondta.

„A pénz és a siker megvan, remélem, hogy ez új stadionokat, jobb pályákat, és jobb, fiataloknak nyújtott edzéslehetőségeket jelent. Máskülönben ez csak egyszeri öröm lesz” – tette hozzá.

A holland mester attól tart, sikercsapatát szétszedik a Zenit-játékosokra felfigyelő nagy klubok.

„Nincs kétségem afelől, hogy jó néhány játékosomat elviszik. De baj lenne, ha nagyon megbontanák a csapatot, akkor újból kellene építkeznünk. Meg kell tartani Arsavint és a többi kulcsjátékost is. Nagyon szűk a keretünk, egy jó rotációhoz még igazolnunk is kell” – mondta.

A skótok érthetően csalódottak, bár elismerik: a Zenit támadásban jóval többet nyújtott.

„A Zenit végig jobban támadott és több helyzete volt. Csodálatos volt a menetelés a döntőig, ahol nem volt nagy különbség a csapatok között. Megvoltak a lehetőségeink” – nyilatkozta Walter Smith, a Rangers menedszere.

„Remek csapat a Zenit, fejet kell hajtanom előttük. Hosszú utat tettünk meg, sok kemény csatán vagyunk túl, így a döntőt elveszteni óriási csalódás” – mondta David Weir, a „Gers” kapitánya.

A kimerítő programot lebonyolító skót csapat mostantól a Motherwell elleni bajnokira készülhet. Nem véletlenül jegyezték meg többen is: míg a skót szövetség semmi halasztást nem engedélyezett nekik, ellenfeleik három hétig pihenhettek.

A mérkőzés maga békés volt, utána azonban komoly gondjai támadtak a rendőrségnek: egy orosz drukker kórházba került, miután megkéselték, a Rangers-fanatikusok meg összecsaptak a rendőrökkel. A tömeg haragját az váltotta ki, hogy meghibásodtak az óriáskivetítők, így a több tízezer, jegyhez nem jutó drukker nem tudta megnézni a finálét a Piccadilly Gardenben kialakított helyszínen.

UEFA-KUPA

A 2007–08-AS KIÍRÁS DÖNTŐJE
ZENIT–RANGERS 2–0 (0–0)

Helyszín: Manchester, City of Manchester Stadion
Nézőszám: 47 300
Játékvezető: Fröjdfeldt
Asszisztensek: Wittberg, Andren (mindhárom svéd)

A KEZDŐCSAPATOK
Zenit Rangers
16 Malafejev 13 Alexander
22 Anjukov 21 Broadfoot
15 Sirokov 24 Cuellar
4 Krizanac 3 Weir
11 Sirl 5 Papac
27 Gyenyiszov 28 Whittaker
44 Timoscsuk 8 K. Thomson
18 Zirjanov 6 Ferguson
9 Fatih Tekke 35 Davis
20 Fajzulin 7 Hemdani
10 Arsavin 19 Darcheville
Vezetőedző: Menedzser:
Dick Advocaat Walter Smith

Gólszerzők: Gyenyiszov (73.), Zirjanov (94.)
Cserék: Fajzulin h. Kim Dong Dzsin (93.), ill. Papac h. Novo (77.), Hemdani h. McCulloch (80.), Whittaker h. Boyd (86.)
Sárga lap: Malafejev (90+2.)

NSO FUTBALL-LEXIKON

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik