Vívó-vb: Siklósi és Koch is kiesett a 16 között

Vágólapra másolva!
2022.07.19. 16:40
null
A címvédő és tavaly olimpiai ezüstérmes Siklósi kilencedik lett (Fotó: Tumbász Hédi)
Siklósi Gergely és Koch Máté is vereséget szenvedett a harmadik fordulóban, így nem jutott magyar férfi párbajtőröző a negyeddöntőbe a kairói vívó-világbajnokságon. A korábban kieső Andrásfi Tibor 41., Nagy Dávid pedig 51. lett.

 

A 2019-ben világbajnok, azaz címvédő, tavaly olimpiai ezüstérmes Siklósi nehezen összehozott győzelmek után találkozott a kazah Elmir Alimzsanovval. A harmadik asszójában csak az első szakaszban vezetett, a 3:2-ről induló második három percben ellenfele szúrásai voltak pontosak, és Alimzsanov lassan elhúzott. A magyar párbajtőrözőnek ezúttal nem volt olyan akciója, ami hatékonynak bizonyult volna, a vége felé pedig már egyre nehezebb helyzetbe került a különbség növekedésével. Végül hat tussal kapott ki és kilencedik lett.

Koch a legutóbbi vb-n, Budapesten, illetve a tavalyi olimpián is bronzérmes ukrán Igor Reizlinnel vívott a második szakasz végéig szoros asszót. Itt is hasonlóan alakult a folytatás, az ellenfél akciói voltak eredményesek, így a végéig öt találattal lépett el Reizlin. Koch a 11. helyen végzett.

A korábban kiesett Andrásfi Tibor 41., Nagy Dávid pedig 51. lett.

EZ TÖRTÉNT A 32 KÖZÖTT

A 32-ből a 16-ba jutásért először Koch vívott, mégpedig az azeri Barat Guliyevvel, aki az elején szívósan küzdött. A második szakasz közepéig nem látszott a két párbajtőröző közötti tudáskülönbség, de a folytatásban Koch elkapta a fonalat, és látványos egylámpás tusokat adott, akár a pást végébe szorult, akár támadott. A vége felé gyors lerohanásokkal növelte találatainak számát, így simán nyert.

Nem sokkal ezután következett a címvédő és tavaly olimpiai ezüstérmes Siklósi, aki a második asszójában sem nyugodhatott meg egy pillanatig sem. Az izraeli Ido Harper mozgékony és gyors volt, ráadásul jól is vívott, és akadt olyan szakasz, amikor vezetett is. Az utolsó pillanatokig kiélezett volt a mérkőzés: 13:13-nál Siklósi vállon szúrta ellenfelét, majd a következő akcióban is eltalálta őt, és a feszültség alól felszabadulva lökte hátra a sisakját a földre, ezzel is érzékeltetve, hogy nem volt egyszerű a győzelem kivívása.

EZ TÖRTÉNT A 64 KÖZÖTT

A címvédő és tavaly olimpiai ezüstérmes Siklósi ráijesztett a magyar táborra, először azzal, hogy sokáig nem tudott előnyt kiharcolni Fayzulla Alimovval szemben, másodszor pedig azzal, hogy miután 8:5-re, majd 11:8-ra meglépett, „hagyta” felzárkózni üzbég ellenfelét. Alimov hat másodperccel a vége előtt 11:10-re alakította az állást, kettővel később pedig egyenlített. A ráadásban Siklósinál volt a kedvezmény, ennek ellenére ment előre és egy határozott akciót lezárva sikerült megszúrnia ellenfelét.

A kiemeltként hozzá hasonlóan ugyancsak a főtáblán kezdő Koch Máté – pár perccel korábban – jó darabig nem találta a fogást az amerikai Yeisser Ramirezen, és csak az utolsó percben tudta a maga javára fordítani a mérkőzést. Mellette pár méterre vívott Nagy Dávid, akinek Jamada Maszaru személyében erősebb ellenfél jutott. A japán tavaly csapattársaival aranyérmet nyert a tokiói játékokon, és most is bizonyította, hogy magas szinten képes koncentrálni, ha szükséges. Az egyszerre zajló két magyar érdekeltségű asszó bő negyven másodperccel a vége előtt egyformán 8:8-ra állt, csak míg Koch akkor pillanatok alatt 11:8-ra elhúzott és onnan már nem is engedte ki a győzelmet a kezéből, addig Nagyot Jamada megszúrta, majd megint a japán volt pontosabb. Emiatt a magyar párbajtőrözőnek sietnie kellett, ami újabb Jamada-tusokat eredményezett.

Elsőként Andrásfi Tibor lépett pástra, Volodimir Sztankevics ellen 2:6-ról visszazárkózott, majd 8:8-nál is döntetlenre állt, de utána a csörtét lezáró együttes találatig csak az ukrán adott tust.

VÍVÁS
Világbajnokság, Kairó
FÉRFI PÁRBAJTŐR
DÖNTŐ
Cannone–Minobe 15:12
ELŐDÖNTŐ
Cannone–Loyola 15:14
Minobe–Reizlin 13:12
NEGYEDDÖNTŐ
Romain Cannone (francia)–Ruszlan Kurbanov (kazah) 15:13
Neisser Loyola (belga)–Alimzsanov 15:8
Reizlin–Fong Hoj Szun (hongkongi) 14:13
Minobe Kazujaszu (japán)–Kano Koki (japán) 12:11
A 16 KÖZÖTT
Igor Reizlin (ukrán)–Koch Máté 15:10
Elmir Alimzsanov (kazah)–Siklósi Gergely 15:9
A 32 KÖZÖTT
Siklósi–Ido Harper (izraeli) 15:13
Koch–Barat Guliyev (azeri) 15:6
KORÁBBAN
A 64 KÖZÖTT

Siklósi Gergely–Fayzulla Alimov (üzbég) 12:11
Koch Máté–Yeisser Ramirez (amerikai) 14:11
Jamada Maszaru (japán)–Nagy Dávid 14:10
Volodimir Sztankevics (ukrán)–Andrásfi Tibor 15:9

A végeredmény: 1. Romain Cannone, 2. Minobe Kazujaszu, 3. Neisser Loyola és Igor Reizlin, ... 9. Siklósi Gergely, ... 11. Koch Máté, .... 41. Andrásfi Tibor, ... 51. Nagy Dávid

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik