P. A. 2021.01.23 19:01 Frissítve: 2021.01.23 19:10

Vívó MK: Kreiss és Andrásfi meggyőző évkezdése

A koronavírus szövődményeivel sokáig küzdő tőröző, Kreiss Fanni és a párbajtőröző Andrásfi Tibor is meggyőző teljesítménnyel indította az évet a Magyar Kupában.

Kreiss Fanni a koronavírus-fertőzésből felépülve győzött (Fotó: Földi Imre)

Nemzetközi viadalok híján hazai pástokon folytatják a szezont vívóink: tőrben és párbajtőrben a Magyar Kupa-sorozat 4. fordulójának egyéni versenyeit bonyolították le szombaton.

A női tőrözőknél majdnem egy év kihagyás után győzelemmel tért vissza Kreiss Fanni, az UTE kiválósága a BVSC vívótermében rendezett verseny döntőjében, az olimpiai kvalifikációt tavaly februárban kivívó csapat másik alapembere, Pásztor Flóra (Törekvés) ellen nyert 15:13-ra. A Kreisshez hasonlóan a koronavírus-fertőzésből hosszú rehabilitáció után visszatérő Lupkovics Dóra (BHSE) nyolcadikként zárt.

A férfi tőrözők mezőnyéből hiányzott a szakág első számú hazai versenyzője, a hétvégén olaszországi edzőtáborozásból hazatérő Dósa Dániel (Törekvés); a versenyt a 17 éves ferencvárosi Szemes Gergő nyerte meg.

Férfi párbajtőrben a BVSC 21 éves vívója, Andrásfi Tibor pályafutása első felnőtt egyéni MK-sikerét aratta a Gerevich-csarnokban.

„Muszáj volt végre jól vívni, mert azon a néhány versenyen, amelyet tavaly rendeztek, nem remekeltem  – mondta Andrásfi, akinek az ősszel majdnem két hónapot kellett kihagynia a koronavírus szövődményei miatt.  – Az előző viadalokhoz képest jobb fizikai állapotban vagyok, az erőm nagy részét visszanyertem, és a formám is javult. A döntő végig szoros volt, és bár nem túl jó a mérlegem finn csapattársam, Niko Vuorinen ellen az edzéseken, ezúttal sikerült legyőznöm. Örülök, hogy meg tudtam mutatni: számolni kell velem.”                

A nőknél a tatai Kun Anna győzött, az olimpiai bajnok Szász-Kovács Emese a 32 között búcsúzott.

A kupahétvége vasárnap a csapatversenyekkel zárul.

VÍVÓ MAGYAR KUPA, BUDAPEST     

4. forduló. Tőr. Férfiak. Egyéni. A végeredmény:   1. Szemes Gergő (FTC), 2. Tóth G. (Törekvés SE), 3. Bagdány (Szigetszentmiklósi TE) és Bíró-Kaposi (Terézváros).  Nők. Egyéni. A végeredmény: Kreiss Fanni (UTE), 2. Pásztor (Törekvés), 3. Kókai (MTK) és Mohamed (UTE)

Párbajtőr. Férfiak. Egyéni. A végeredmény:  1. Andrásfi Tibor (BVSC), 2. Vuorinen (BVSC), 3. Keszthelyi (AVA) és Mahringer (Alba Regia Vívóakadémia). Nők. Egyéni. A végeredmény:  1. Kun Anna (OMS-Tata), 2. Dékány (AVA), 3. Kolczonay J. (FLESS) és Tóth J. (BVSC)

2023.03.31 16:39:38

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori öttusázó vallja, a sport olyan karakterjegyeket ad, amelyeket semmi más nem pótolhat.

2023.03.29 13:15:28

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Vívók, kerékpárosok, kosarasok, futballisták dobták be a nevüket az országos hírnév levelesládájába.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Szoboszlai Dominik olyan sebességgel közlekedett a bolgár védők között, hogy sokszor még szemmel is nehéz volt követni, nemhogy lábbal… Egymást követték a szebbnél szebb magyar támadások és a gólok. Bolgár kollégánk, Teodor Boriszov a szünetben szomorúan jegyezte meg: a magyar csapat úgy játszik, mintha edzésen lenne.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Petőfi Sándornak ugyan semmi köze a modern versenysporthoz, pláne az ultrafutó-világbajnoksághoz, mégis, az a gyanúm, valami hasonló, a beteljesedést előkészítő „aszketikus láz” vezethette száznyolcvan-száznyolcvanöt esztendővel ezelőtt, amikor mai értelemben véve is extrém hosszúságú gyalogtúrái során szinte a teljes történelmi Magyarország területét bejárta „kipróbáltkét csikaján”.

2023.03.27 10:36:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Aki felszabadultan tud vívni, olyan képességeket is kihozhat magából, amelyekre nem gondolt.”