PIRCS ANIKÓ
2021.02.07 10:09 Frissítve: 2021.02.07 10:09

Vívó MK: Kondricz Kata nyerte tőrben az ötödik fordulót

Szoros és színvonalas asszókat vívnak az olimpiai kvótás női válogatott tagjai – a Magyar Kupa ötödik fordulójában Kondricz Kata győzött.

 

Kondricz Kata ritkán látott szoros csatában nyerte meg a döntő asszót Pásztor Flóra ellen (Fotó: Török Attila)

 

Két hete már úgy volt, hogy a női tőrözők Magyar Kupa-sorozatának 4. állomásán majd' egy év után újra egyazon viadalon lép pástra az olimpiai kvótát szerző csapat valamennyi tagja – végül Kondricz Katának (BHSE) kisebb lábsérülés miatt ki kellett hagynia a versenyt. Koronavírus-fertőzés, majd a szövődmények miatt elhúzódó rehabilitáció és kiújuló vagy épp újonnan keletkező sérülések után szombaton, a kupaszéria 5. fordulójában végre a kvartett valamennyi tagja csatasorba állt az UTE vívócsarnokában.

Hogy előbb-utóbb „összeakadnak” a csapat tagjai, borítékolható volt, és ezek az asszók rendkívül kiélezett csatát is hoztak: a győztes Kondricz mindkét kulcsfontosságú meccsét egyetlen tussal nyerte meg: a negyeddöntőben Kreiss Fanninál (UTE), a döntőben Pásztor Flóránál (Törekvés SE) bizonyult jobbnak minimális különbséggel. A tokiói indulói jogot kivívó négyes negyedik tagja, Lupkovics Dóra (BHSE) is viszonylag szoros meccsen kapott ki Pásztortól a legjobb nyolc között.

FELTÖLTŐ VÉRRE MENŐ ASSZÓK

A férfi tőrözők mezőnyéből igazoltan hiányzott Dósa Dániel (Törekvés SE), a szakág első számú hazai versenyzője épp a kupahétvége egyéni viadalának napján utazott vissza Olaszországba, ahol januárban már két hetet tréningezett.

„Ezúttal másfél hetet készülök a Rómához közeli Frascatiban, a világ legerősebb klubjában, klasszis ellenfelekkel – adott helyzetjelentést útban Olaszország felé a Nemzeti Sportnak Dósa Dániel, aki már a tavaszi olimpiai pótkvalifikációs viadalra készül. – Az utóbbi időszakot arra használtam fel, hogy minden edzésen más és más elemet gyakoroljak. Heti öt három és fél órás vívóedzésem van, amelyen minden asszó vérre megy. Nagyon fontos volt, hogy egy év versenymentes időszak után nemzetközi környezetben is fel tudjam mérni, valóban sikerült-e fejlődnöm – a januári tapasztalatok alapján szerencsére azt mondhatom: előre tudtam lépni. Egy kéthetes intenzív edzőtábor után fáradtnak, kimerültnek kellett volna lennem, de én feltöltődve érkeztem haza az olaszoktól, ahogyan kéthétnyi kemény otthon végzett munka után felvillanyozva indultam vissza szombaton.”

„Nagyon jól vívtak a lányok, annak pedig kifejezetten örülök, hogy most már valamennyien pariban vannak egymással – kezdte értékelését Feczer Viktor, a női tőrválogatott vezetőedzője. – A legutóbbi forduló Kreiss–Pásztor döntőjéhez hasonlóan színvonalas meccset hozott ezúttal Kata és Fanni csatája, ritkán látni az övékéhez hasonló asszót női tőrben. Rengeteget dolgoztak a versenyzők az elmúlt időszakban, nagyon bízom bennük, és abban, hogy a nemzetközi mezőnybe visszatérve is eredményesek lesznek. Most, hogy újra mind a négyen versenyezni tudtak, végre talán azt is elmondhatjuk, hogy átlendültünk a bajokon.”

Ami a bajt illeti: a versenynap során azért volt egy kis riadalom az UTE csarnokában, miután a Kondricz elleni asszóban Kreiss bal kezének kisujja megsérült, majd fel is dagadt, az esti orvosi vizsgálat megállapította, szerencsére csak zúzódott.

A férfiaknál a kupasorozatban Dósa Dániel (Törekvés) távollétét rendre sikerült kihasználniuk a tizenéves tehetségeknek, ezúttal azonban az előző körben az aranyéremért vívó Szemes Gergőnek (FTC) és Tóth Gergelynek sem jött össze a döntős szereplés – az 5. fordulót Bellovicz Gábor szoros asszóban nyerte meg Mihályi Andor ellen (15–14).

„Szemes Gergőnek kiújult a hátsérülése, amivel már tavaly is bajlódott, nem akart kockáztatni, így fel kellett adnia az elődöntőt. Tóth Gergelyt is a legjobb négybe vártam, de a nyolc között kikapott Korom Eriktől. Bellovicz Gábor győzelme meglepetés, az ezüstérmes Mihályi Andor teljesítményének pedig kifejezetten örülök, régen vívott ilyen jól” – foglalta össze a napot Szirmai Benedek szakági vezetőedző.

A sportágban a világjárvány miatt hosszúra nyúló kényszerszünet után végre úgy tűnik, belátható időn belül nemzetközi viadalon is megmérethetik magukat a vívók: a tőrözőknek a terv szerint március végén Dohában rendeznek Grand Prix-viadalt.

MAGYAR KUPA, 5. forduló
BUDAPEST
Tőr. Egyéni. Férfiak:
1. Bellovicz Gábor (BHSE), 2. Mihályi (NKESE), 3. Korom (Törekvés SE) és Szemes (FTC). Nők: 1. Kondricz Kata (BHSE), 2. Pásztor (Törekvés), 3. Hanzl (Tus) és Mesteri (UTE)

2023.03.31 16:39:38

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az egykori öttusázó vallja, a sport olyan karakterjegyeket ad, amelyeket semmi más nem pótolhat.

2023.03.29 13:15:28

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Vívók, kerékpárosok, kosarasok, futballisták dobták be a nevüket az országos hírnév levelesládájába.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Szoboszlai Dominik olyan sebességgel közlekedett a bolgár védők között, hogy sokszor még szemmel is nehéz volt követni, nemhogy lábbal… Egymást követték a szebbnél szebb magyar támadások és a gólok. Bolgár kollégánk, Teodor Boriszov a szünetben szomorúan jegyezte meg: a magyar csapat úgy játszik, mintha edzésen lenne.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Petőfi Sándornak ugyan semmi köze a modern versenysporthoz, pláne az ultrafutó-világbajnoksághoz, mégis, az a gyanúm, valami hasonló, a beteljesedést előkészítő „aszketikus láz” vezethette száznyolcvan-száznyolcvanöt esztendővel ezelőtt, amikor mai értelemben véve is extrém hosszúságú gyalogtúrái során szinte a teljes történelmi Magyarország területét bejárta „kipróbáltkét csikaján”.

2023.03.27 10:36:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Aki felszabadultan tud vívni, olyan képességeket is kihozhat magából, amelyekre nem gondolt.”