MTI 2019.06.23 11:15 Frissítve: 2019.06.23 12:29

Vívó Eb: a csapateredményeket kiemelve pozitívan értékelt a kapitány

A tavalyi egy arany után négy érmet – két ezüstöt és két bronzot nyert – a magyar küldöttség a düsseldorfi olimpiai kvalifikációs vívó Európa-bajnokságon, ezzel a teljesítménnyel a válogatott szövetségi kapitánya elégedett volt, különösen azért, mert három dobogós helyezést csapatversenyben sikerült kiharcolni.

 

A kardcsapat második helyen végzett (Fotó: MTI)

„Nagyra értékelem, hogy az összes csapatunk az első nyolc között végzett, ez nem minden nemzetnél van így – mondta az MTI-nek Udvarhelyi Gábor.Igaz, hogy tavaly volt arany Újvidéken, de a mostani eredményt, a négy érem megszerzését jobbnak értékelem, már csak azért is, mert ebből hármat csapat nyert. Olyan csapat, amelynek így most már jobb esélye van kijutni a tokiói olimpiára. Ez nagy előrelépés.”

A németországi Eb-n második lett a Szilágyi Áron, Szatmári András, Gémesi Csanád, Decsi Tamás összeállítású férfi és a Márton Anna, Pusztai Liza, Katona Renáta, László Luca alkotta női kardcsapat, míg harmadikként végzett a férfi párbajtőr együttes – Rédli András, Siklósi Gergely, Berta Dániel, Koch Máté felállásban –, továbbá Márton Anna egyéniben.

A szakvezető kiemelte, hogy a férfi kardválogatott biztosan őrzi helyét az élvonalban, a női kard- és férfi párbajtőrcsapat pedig megfiatalítva is erősödik.

„A most megszerzett pontok kitörölhetetlenek, az olimpiai kvalifikációba mindenképpen beleszámítanak” – hangsúlyozta, majd hozzátette: nagyon örül Márton Anna bronzérmének, és annak is, hogy egyéniben két további vívó, a párbajtőröző Andrásfi Tibor és a kardozó Szatmári András az első nyolcban végzett.

Udvarhelyi Gábor (Fotó: Nemzeti Sport)

 

„A magyar vívás nem szerepelt rosszul, de persze nem dőlt el semmi az olimpia szempontjából. Most jön a budapesti világbajnokság, utána kell majd azon gondolkodni, hogyan tovább” – fejezte be szakmai értékelését, de annyit még megjegyzett, hogy „a magyar csapat példamutatóan szurkolt, sportszerűen viselkedett, a versenyzők végig kint voltak a teremben, szurkoltak a többieknek.”

A düsseldorfi Eb-t szerény érdeklődés övezte, a külvárosi vásárterület 8b pavilonjába kevés néző látogatott ki, a szervezőknek vélhetően minimális eszközük volt a hírverésre, mobilizálásra. Központi támogatást nem kaptak, tartományi hozzájárulásra volt szükség ahhoz, hogy egyáltalán meg tudják rendezni a versenyt. A helyszín optimális volt abból a szempontból, hogy minden pást szellősen elfért benne, illetve a résztvevők, edzők közül többen is kiemelték, hogy a légkondicionálás jól működött, ami azért lényeges, mert ez nem minden korábbi helyszínen volt így. Ugyanakkor víz például már nem jutott a versenyzőknek, felirat jelezte, hogy a csapvíz iható, és az internetszolgáltatás is akadozott.

Következik július 15-től az év fő versenye, a budapesti világbajnokság, amely az olimpiai kvalifikációs év legfontosabb állomása lesz.

2020.12.02 21:43:16

Egyéb egyéni HOLMÁR ZOLTÁN

Napjaink öttusázói és tízpróbázói is megirigyelhetnék a sokoldalú nemesember teljesítményét.

2020.11.30 07:04:44

Egyéb egyéni BOBORY BALÁZS

„A fináléban ő egyenlített a bolgárok ellen, volt két gólpassza is, sokat tett a 4–1-es sikerért.”

2020.11.30 15:21:35

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

A százötven éve született Tatich Péterről nem született összefoglaló írás – eddig…

2020.11.29 23:13:55

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nem tud(hat)juk, van-e a klasszisokban félelem. Általánosítani nem lehet, de biztos akad jó néhány olimpikon, akinek nem feltétlenül elég, hogy a szervezetek, hatóságok derűlátók, megesett már az emberiség történelme során, hogy a »hivatal« tévedett.

2020.11.25 13:03:43

Egyéb egyéni L. PAP ISTVÁN

Pénteken lenne 80 esztendős Bruce Lee, aki még 33. születésnapja előtt elhunyt 1973 júliusában.