Vívás: Szilágyi Áron aranyérmes a budapesti vk-n

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2023.03.25. 18:23
Akárcsak tavaly, ezúttal is Szilágyi Áron nyerte meg a férfi kardozók egyéni versenyét a budapesti világkupa-viadalon.
Szilágyi Áron a fináléban 14:10-ről fordítva diadalmaskodott a világranglista-vezető Szandro Bazadze ellen 
A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Földi Imre)
Szilágyi Áron a fináléban 14:10-ről fordítva diadalmaskodott a világranglista-vezető Szandro Bazadze ellen A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK (Fotó: Földi Imre)

Meglepődik bárki is?

Akad olyan sportbarát, aki csodálkozik a férfi kardozók budapesti világkupaversenyének végeredményén?

Kelt valakiben is csodálkozást, hogy Szilágyi Áron megint odaért a dobogóra?

A BOK-csarnok szép számú közönsége szombaton délelőtt a férfi kardozók vk-viadalának első körében azt rögzíthette, hogy a pástra lépő öt magyarból kettő búcsúzott – hogy egy fog, azt már a rajt előtt is tudtuk, hiszen Szatmári András és Gémesi Csanád egymás ellen kötött be.

Az asszó éppen úgy alakult, ahogyan a decemberi országos bajnokság fináléja, ezúttal is Gémesi Csanád volt a jobb.

Szatmári mellett Galgóczy Tamás búcsúzott.

Gémesi Csanád mellett pedig Szilágyi Áron és Iliász Nikolász is győzelemmel kezdett.

És ez a trió a következő körben is a győztesek oldalán állt, így a 16 közé három magyar jutott be a hazai vk-viadalon.

A továbblépés viszont már csak egyiküknek sikerült – Szilágyi magabiztosan nyert az amerikai Mitchell Saron ellen, Iliász egyetlen tussal kapott ki az egyiptomi Ziad Elszisszitől, Gémesi Csanád meg nagyon a francia Maxime Pianfettitől.

SPORTSZERŰSÉGBŐL IS JELES!

A fináléban 8:4-re vezetett Szandro Bazadze Szilágyi Áron ellen, aztán a szünet után egy a grúz elérte a magyar klasszist, ám a gép nem jelzett. Bazadze a jól elvégzett munka után hátat is fordított Szilágyinak, ám pontot nem kapott – piros lapot viszont igen.

A szabályok értelmében ugyanis az a vívó, amelyik hátat fordít ellenfelének a páston, sárga lapot kap, ám mert a grúz egyet már begyűjtött a döntőben (keresztlépésért), jött a piros – és a találat Szilágyinak.

Olimpiai bajnokunk jelezte, hogy ne adjon a bíró piros lapot, hiszen ellenfele talált, de a bíró nem tehetett mást, felmutatta a lapot.

Mert a szabály az szabály.

Szilágyi Áron meg Szilágyi Áron: a következő rajtnál „feltett kézzel” indult a csatába, így „adta vissza” az előző találatot ellenfelének.

Nincs kérdés, vita sem: nemes cselekedet volt. (Az eset lejjebb videón!)

A negyeddöntőben aztán Szilágyi megmutatta Elszisszinek, milyen is a magyar virtus, úgyhogy olimpiai bajnokunk rövid időre pihenőre vonulhatott, merthogy a vívóversenyeken a négyes döntő előtt mindig rövidebb-hosszabb szünetet iktatnak be.

A másfél órányi leállás nem vetette vissza Szilágyit, mi több, olyan elődöntőt produkált a dél-koreai Ku Bon Gillel, hogy arra kevés a fantasztikus, de a káprázatos jelző is.

A fináléban következett Szandro Bazadze – a grúz kardozó az évek során egyre inkább a fegyvernem meghatározó alakjává nőtte ki magát, s bár Szilágyi nyomába nem érhet, sokat elmond arról, milyen jó vívó is, hogy a budapesti vk-viadalnak világranglista-vezetőként vághatott neki.

Hogy tényleg jó vívó Bazadze, azt a döntő is megmutatta, hiszen a szünetben 8:4-re vezetett Szilágyi Áron ellen, majd 14:10-nél már csak az utolsó tusra várt.

Csakhogy a mi klasszisunk nem akarta odaadni neki az aranyérmet, sorozatban ötször talált, így – akárcsak tavaly – idén is megnyerte a hazai világkupa-viadalt.

„Nagyon kemény ellenfél Szandro Bazadze, de ezt eddig is tudtam – nyilatkozta Szilágyi Áron.Tudtam, mire számíthatok ellene, mégis ellépett tőlem. A szünetben viszont arra gondoltam, ha már ennyien kijöttek szurkolni nekem a BOK-csarnokba, nem hagyhatom cserben őket. Úgy vágtam neki az asszó második részének, hogy nincs veszítenivalóm. Örülök, hogy nyertem.”

Szatmári András – Gémesi Csanád verte meg a 64 között
Nem éreztem, hogy bármi gond lehet, vezettem is az asszó elején, aztán elkezdtem kapni a tusokat. Na, akkor már nem éreztem túl jól magam… Ez az asszó éppen olyan volt, mint decemberben az országos bajnokság döntője, akkor is kikaptam Csanádtól. De ilyen vívással szinte mindenki mástól kikaptam volna – senki ellen sem elég, ha tudásom harminc százalékát nyújtom.

Iliász Nikolász – egy tussal maradt alul a nyolcaddöntőben
Ez a nap olyan érzéseket hívott elő belőlem, amelyekért régóta dolgozom. Viszont a végig meglévő koncentráltságomat kicsit elvitte, hogy tudtam, itt a lehetőség, hogy hosszú idő után bejussak a nyolc közé. Azt hiszem, ezen is múlott. Meg azon, hogy az egyiptomi Elszisszi meglepett az asszó elején, utána pedig már csak kapaszkodtam. Van bennem némi csalódottság, de ez a verseny tovább erősített: eddig is hittem magamban, most már tudom, hogy képes vagyok sok mindenre.

Gémesi Csanád – a nyolc közé jutásért 15:2-re kapott ki
Felemás érzéseim vannak, hiszen jól indult a nap, a Szatmári Andris elleni asszóban jó döntéseket hoztam, ültek az akcióim. Egy körre később már kicsit szenvedősebb meccset vívtam, a harmadik asszómban pedig be is ütött a baj... A francia Pianfetti elképesztő energiával jött előre, nem tudtam felvenni vele a harcot. Persze, a tizenhat közé jutás nem rossz eredmény, de a 15:2-es vereség nem esett jól. Sőt, kifejezetten fájt.

VILÁGKUPAVERSENY, BUDAPEST, BOK-CSARNOK
KARD
FÉRFIAK, EGYÉNI
A 32 közé jutásért
Szilágyi–B. Bazadze (grúz) 15:10
Iliász–Jagodka (ukrán) 15:7
Gémesi Cs.–Szatmári 15:10
Seitz (francia)–Galgóczy 15:8
A 16 közé jutásért
Szilágyi–Szarkisszian (kazah) 15:8
Iliász–Streets (japán) 15:8
Gémesi Cs.–Kindler (német) 15:13
Nyolcaddöntő
Szilágyi–Saron (amerikai) 15:11
Elszisszi (egyiptomi)–Iliász 15:14
Pianfetti (francia)–Gémesi Cs. 15:2
Negyeddöntő
Szilágyi–Elszisszi 15:11
Elődöntő
Szilágyi–Ku Bon Gil (dél-koreai) 15:9
Döntő
Szilágyi–Sz. Bazadze (grúz) 15:14

Végeredmény: 1. Szilágyi Áron, 2. S. Bazadze, 3. Pianfetti és Ku Bon Gil, ...11. Iliász Nikolász, ...15. Gémesi Csanád, ...36. Szatmári András, ...53. Galgóczy Tamás

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik