KOVÁCS ERIKA
KOVÁCS ERIKA
2020.06.18 09:39 Frissítve: 2020.06.18 10:48

Vívás: Szatmári András térde már sohasem lesz százszázalékos

Jobban megviselte, hogy a térde már sohasem lesz százszázalékos, mint az, hogy elhalasztották az olimpiát. A világbajnok vívó egyelőre a mozdulatai tökéletesíti a páston.

 

Nincs gond a motivációjával (Fotó: Földi Imre)

– Az idén nincs olimpia, vagyis még több idő jut arra, hogy a műtött térde teljesen rendbe jöjjön.
– Teljesen sohasem fog rendbe jönni – vágott közbe Szatmári András, az MTK világ- és Európa-bajnok kardvívója.

– Az orvosai vélekednek így?
– Igen, azt mondták, olyan biztos nem lesz már, mint amikor elkezdtem vívni. A genetikai adottságaim, valamint az ízületeim miatt sem, de nyilvánvaló, hogy a húszévnyi „földhöz csapkodás” sem tett jót a térdemnek. Nagyon oda kell figyelnem, a bemelegítés során legalább húsz percet szánnom kell rá, és az edzés végén sem maradhat el a nyújtás. Nem gátolja a mozgásomat, de foglalkoznom kell vele. Nem mondom, hogy ez nem viselt meg, s ahogy sportpszichológussal dolgoztunk azon, hogy feldolgozzam az olimpiai elhalasztását, úgy erre is hangsúlyt kellett fektetni.

– Úgy tűnik, nehezebb volt elfogadnia, hogy a lába már sohasem lesz százszázalékos, mint az olimpia halasztását.
– Mert nehezebb is volt. Itt vagyok huszonhét évesen, és nem jó a lábam, ráadásul valószínűleg sohasem múlik el teljesen a fájdalom. De ahogy elkezdtem foglalkozni ezzel a problémával, ahogy kitaláltuk a melegítő feladatokat, mégiscsak jobb lett minden. Mert tizenévesen mit csinál az ember? Gyerünk, vívjunk! Ugyan kinek van kedve bemelegíteni, hiszen a vívás során úgyis bemelegszem! Most már ehhez a kérdéshez is professzionálisabb módon közelítek, ráadásul kezdek egyre jobban mozogni, kifejezetten jól tudok iskolázni, jobb a dinamikám, az állóképességem is.

– Egyelőre iskolázik. Asszózás közben sem lehet baj?
– Működni fog ez, nem tartok tőle. Persze nem kap akkora terhelést, mint máskor, a programban még nem szerepel két-két és fél órányi vívás, de nem hiszem, hogy félnem kellene az asszózástól.

– Ezt a másfajta edzésmunkát mikor kezdik el?
– Elkezdhetnénk már most is, csak értelme nem lenne sok. Felesleges nagy elánnal nekiállni a vívásnak, felesleges egymásnak esni a páston, mert egyelőre nincs miért. Én szívesen edzek, mert szeretem csinálni, de félek attól, ha végigtoljuk a nyarat, és onnantól is pihenő nélkül dolgozunk az olimpiáig, éppen akkorra fáradok el, akkor jön ki a fásultság, amikor éppen topon kellene lennem.

– Meg aztán versenyek nélkül elég nehéz is állandóan motiváltnak lenni.
– Amióta vívok, mindig tudtam, mi jön a következő héten, mikor lesz versenyem, és úgy készültem, hogy akkor jó formában legyek. Felnőttként is mindig megvolt a menetrend: edzés, verseny, pihenés, edzés, verseny, pihenés – ciklikusan követték egymást a különböző napok, hetek, időszakok. Ráadásul nekem a műtétem miatt eleve kimaradt két hónap a versenyidőszakból is, most mindannyiunkra ez vár, de azért már jó lenne újra pástra lépni! Várom a hazai válogatókat, amelyeknek persze a minősége más, mint a nemzetközi viadaloké, de vissza kell szereznem a versenyrutinomat, úgyhogy bár a többiek nevében nem beszélhetek, én biztosan ott leszek a hazai válogatókon. Egyelőre nincs gond a motivációmmal sem, mert kifejezetten jól megy az iskolázás, a pengém hegye tízből kilencszer jó helyre megy, és az edzőm, Gárdos Gábor is rendre megdicsér.

– A verseny nélküli hosszú időszakot esetleg arra is használják, hogy valami újdonságot csempésszenek a vívásába?
– Idő éppen lenne rá, csakhogy nem ennek vagyunk a hívei, a mi iskolánk, a Pézsa-féle iskola a tradicionális kardvívásra épül, amelyben nem a különleges trükkök kapnak központi szerepet, hanem az, hogy a fejvágás jó helyre menjen, a cselezés jó helyen történjen, vagy hogy lássam a pengét, vagyis tudjak reagálni az ellenfél pengemozgására.

– Akkor a pontosításra van idő – nem unalmas mindig ugyanazt csinálni?
– Kétségkívül sok gyakorlást igényel a mozdulatok tökéletesítése, de ez azért nem unalmas, mert nem ugyanazt csináljuk az edzéseken. Egy héten belül nincs két ugyanolyan iskolázás. Széles a repertoárunk, sok benne a variációs lehetőség. Ha mindig ugyanazt gyakorolnánk, bele is bolondulnék! Nagyon jó edzőm van, egyértelműen az ő érdeme, hogy variálja a feladatokat, az edzéstervet úgy állítja össze, hogy növeli a koncentrációmat, fenntartja a motivációmat, emellett mindketten élvezzük a tréningeket. Az elmúlt hetekben sokat dolgoztunk azon, hogy az olimpia halasztásának tényét a magunk javára fordítsuk, és mostanra már szinte csak a pozitív oldalát látom. Persze nem töltenek el örömmel a történtek, de azt hiszem, nyertem egy évet.

 

VIGYÁZNAK A MESTERRE
Az MTK kardvívói hozzászokhattak ahhoz, hogy az olimpiai és világbajnok Pézsa Tibor rendszeresen ott van a vívóteremben: segít, tanácsot ad, kijavít, irányt mutat. Ám a koronavírus-járvány miatt ez megváltozott, hiszen az egykori klasszis 84 éves, így a veszélyeztetett korosztályba tartozik.
„A mester jól van, de természetesen nincs ott velünk a teremben, vigyázunk rá – mondta el Szatmári András. – Ez persze nem jelenti azt, hogy nem tud rólunk, sőt, a múlt héten skype-on vezényelt le egy konvenciós feladatsort nekem. Nem volt egyszerű, hiszen kamerán keresztül nem úgy jönnek át a mozdulatok, nehezebb észrevenni a hibát, de még így sok mindent látott és javított a mozdulataimban. Hiányzik neki a pörgés, hiszen ő mindig is aktív volt, de láttuk rajta, hogy már az internetes kapcsolat is feldobta.”

 

2020.10.29 23:19:15

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Iharos Sándor tudta ezt, s erről nem volt képes szólni egész életében. Ezért élt úgy, ahogy élt, saját lelkének sosem megbocsátva, »menekülve«, roncsolva magát, mert ama békesség, amiről az evangélium beszél, nem adatott meg neki.

2020.10.28 19:03:53

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Interjú az 1956-ban meggyilkolt öttusázó-költő Gérecz Attila monográfusával, Hajnal Gézával.

2020.10.27 19:05:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A derék japánoknak mintha nem lenne szerencséjük a játékokkal: a háromból ez már a második olyan nyári olimpia, amellyel problémáik adódnak.

2020.10.24 20:38:44

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„A kapa, a kasza, a metszőolló megtette a hatását, a fogásomat nem lehetett csak úgy lebontani."

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.