Vívás: megható pilllanatok közt tették le az új gödöllői terem alapkövét

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2020.01.28. 17:11
null
A következő generáció minden igényt kielégítő körülmények között készülhet majd Gödöllőn (Fotó: Koncz György)
Ünnepélyes keretek között zajlott kedden a gödöllői vívóterem alapkőletétele – az eseményen a sportág korábbi és jelenlegi nagyjai is jelen voltak.

 

Mikor edzhetek én is ugyanilyen szép vívóteremben?”

A kérdést néhány évvel ezelőtt Révész Marci tette fel a szüleinek – akkor már ügyesen forgatta a kardot a fiú, korosztálya egyik tehetségének tartották, s azon a Vasas Pasaréti úti vívótermében megtartott versenyen is szépen szerepelt.

Gödöllői lévén, egy fantasztikus hagyományokkal rendelkező, klasszis kardozókat a soraiban tudó klubban ismerkedett meg ezzel a csodálatos sportággal, s természetesen az volt az álma, hogy ő is odaérjen a legjobbak közé.

Sajnos nem ért oda…

A vívósportban elért kezdeti sikerek után nem jöttek, nem jöhettek a további eredmények, mert a 2016-ban diagnosztizált leukémia 2017 júniusában véget vetett a szépen induló karriernek – Marci elment, ám szülei, Gödöllő város vezetése, a GEAC vívóklub tagjai és a Magyar Vívószövetség csak még nagyobb elánnal dolgozott azon, hogy a kardvívás egyik fellegvára a mindennapokban is a múlthoz méltó körülmények között nevelhesse a fiatal vívópalántákat.

Marci korábbi társait, és az újonnan jövőket is, például a kilencéves Révész Bencét.

Ő, vagyis Marci öccse is ott állt a GEAC zöld melegítőjében a keddi ünnepségen, s mellette ott voltak a vívás egykori és jelenkori nagyjai – a Marci betegségekor tapasztalt példátlan összefogás és segíteni akarás ezúttal is megmutatkozott, hiszen ahogyan Szilágyi Áron, kétszeres olimpiai bajnok kardozó, valamint a világbajnoki ezüstérmes kardcsapat további két tagja, Gémesi Csanád és Decsi Tamás, valamint edzőjük, Decsi András, úgy Udvarhelyi Gábor szövetségi kapitány, Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes vívó, a Nemzet Sportolója is együtt tapsolt kedden a Gödöllői vasútállomás Királyi várójában, amikor Csampa Zsolt szövetségi elnök bejelentette, hogy az építkezés megkezdődik, és ha minden a tervek szerint halad, az év végén átadják Gödöllőn az új vívótermet.

Évtizedes álom valósul meg nemsokára – jelentette ki Csampa Zsolt. – Az új vívóterem otthont ad a magyar vívásnak, a gödöllői vívóknak. Bízom benne, hogy sok bajnok nő fel ezeken a pástokon.”

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára és Gémesi György, Gödöllő polgármestere is – előbbi inkább az utánpótlás-nevelés és a létesítményfejlesztések fontosságát hangsúlyozta, utóbbi pedig a múlt, a hagyomány ápolása és folytatása mellett kiemelte: a jelenlévőket, a vívás szerelmeseit egy közös cél köti ezúttal össze.

Ők, hárman és Gémesi Csanád, vb-ezüstérmes és Európa-bajnok kardozó helyezte el az alapkőletételkor azt az időkapszulát, amelybe – többek között – a Nemzeti Sport keddi lapszáma is bekerült.

Hatalmas előrelépés ez számunkra, gödöllői vívók számára. Tíz éve egy kicsinyke vívóteremben készülünk, azt megelőzően egy még kisebb, alagsori terem volt a bázisunk – mondta el Gémesi Csanád. – Biztos vagyok abban, hogy ugrásszerűen nő majd a gödöllői vívók száma az új terem átadása után. Köztük már nem lehet ott Révész Marci, aki klubunk egyik nagyon tehetséges tagja volt. Magyar bajnoki érmesként helye van és helye is lesz a gödöllői vívók között. Ápoljuk az emlékét: sokszor gondolunk rá szomorúsággal, ugyanakkor ott az öröm is a szívünkben, hiszen ismertük őt, közénk tartozott.”

A szomorkás időjárás, a hóesésből esőre váltó időjárás és a nyirkos hideg miatt sem bosszankodott senki, az alapkő letételekor is egységbe tömörültek a vívók: az örömteli pillanatot remélhetőleg Révész Marci is látta odaföntről.

Marci, ugye látod, hogy lassan valóra válik az álmod…?

Az időkapszula és az alapkő a helyére kerül – Gémesi György polgármester, Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára, Csampa Zsolt, a vívószövetség elnöke és Gémesi Csanád válogatott vívó közreműködésével (Fotó: Koncz György)
Az időkapszula és az alapkő a helyére kerül – Gémesi György polgármester, Sárfalvi Péter, az EMMI helyettes államtitkára, Csampa Zsolt, a vívószövetség elnöke és Gémesi Csanád válogatott vívó közreműködésével (Fotó: Koncz György)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik