Vívó-vb: negyeddöntős a férfi kardcsapat; búcsúztak női kardozóink

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2022.07.20. 14:04
null
Szatmári Andrásék a nyolc között (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
Az egyéni versenyek utolsó napján megkezdődtek a csapatküzdelmek is a kairói vívó-világbajnokságon, és az elsőként pástra lépő magyar férfi kardválogatott két magabiztos győzelemmel a legjobb nyolc közé jutott. A magyar női kardozók legjobbjaként a 32 között fejezte be szereplését Battai Sugár. Pusztai Liza és Katona Renáta a főtábla 1.  fordulójában kiesett.

 

FÉRFI KARD

Az egyéniben győztes Szilágyi Áron, valamint Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás alkotta együttes reggel a vb-nek otthont adó hatalmas sportkomplexum egyik oldalsó termében vívott a vietnámiakkal és a várakozásnak megfelelően fölényes – 15 tusos – győzelmet aratott. Ezután átvonult a központi terembe, mert – amint azt Boczkó Gábor szövetségi kapitány megjegyezte – a negyeddöntőért már olyan pástokon kell lebonyolítani a mérkőzéseket, ahol rendelkezésre áll videovisszajátszás.

A spanyolok ellen nagyobb erőbedobásra kényszerültek a mieink, a második pár után öt tus volt a hátrányunk, de az első szakasz zárultával megfordult a helyzet Szatmári 10:3-as győzelmének köszönhetően. A 2017-es év világbajnoka, 2019 vb-ezüstérmese egyébként mindkét mérkőzésen stabilan jól vívott, akárcsak Gémesi. A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi ugyanakkor – ahogy az egyéni remeklés után általában lenni szokott – nem nagyon találta a ritmust. Szerencsére így is magabiztos győzelem született, többek között éppen az ő utolsó asszójával együtt, melyben már meggyőző teljesítményt nyújtott és 5:0-ra nyert. Az idén Európa-bajnok, a tavalyi olimpián bronzérmes, a legutóbbi vb-n második magyar csapat 12 tus különbséggel bizonyult jobbnak.

A csütörtöki folytatásban a mieink a törökökkel vívnak majd az elődöntőbe kerülésért.

Férfi kardban 32 válogatott indult.

NŐI KARD

Battai a francia Anna Poupinet ellen kezdett, és szoros asszóban a végén tudta a maga javára fordítani az eredményt. 12:13-nál az ellenfelének ítélte a zsűri a pontot, de videózást követően megváltoztatta döntését, így 12:14 helyett 13:13-ra alakult az állás. Ezután Poupinet adott tust, majd hátrálva egy csuklóvágással Battai, aki azután a győzelmet érő találatot is be tudta vinni.

A legjobb 32 között újabb francia vívó várt rá, s a csapatban világbajnok és Európa-bajnok Caroline Queroli erősnek bizonyult a számára. Az elején, 2:2-ig haladtak együtt a felek, aztán hamar öt-hat találatnyira nőtt a különbség, ami a végéig meg is maradt.

A másik két főtáblás magyar, a kiemeltként csak most kezdő Pusztai, illetve Katona vereséget szenvedett az első asszójában. Előbbi a német Larissa Eiflerrel, utóbbi a spanyol Lucia Martin-Portuguesszel szemben maradt alul.

Battai a 24., Pusztai a 33., Katona az 56., a főtábláról lemaradt Szűcs Luca a 75. helyen végzett.

VÍVÁS
Világbajnokság, Kairó
FÉRFI KARD, CSAPAT
A 32 között

MAGYARORSZÁG–Vietnám 45:30
A 16 között
MAGYARORSZÁG–Spanyolország 45:33

NŐI KARD, EGYÉNI
A 64 között:
Battai Sugár–Anne Poupinet (francia) 15:14
Larissa Eifler (német)–Pusztai Liza 15:10
Lucia Martin-Portugues (spanyol)–Katona Renáta 15:13
A 32 között:
Caroline Queroli (francia)–Battai 15:10
A végeredmény:
1. Emura Miszaki, 2. Anna Basta, 3. Araceli Navarro és Deszpina Georgiadu, ... 24. Battai Sugár, ... 33. Pusztai Liza, ... 56. Katona Renáta, ... 75. Szűcs Luca

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik