Vívás: életrajzi könyv jelent meg Kamuti Jenőről

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.12.12. 14:26
Az Isten tenyerén címmel életrajzi könyv jelent meg a 81 éves Kamuti Jenő kétszeres olimpiai ezüstérmes, világbajnok tőrvívóról, a Nemzet Sportolójáról, sebészorvosról, sportdiplomatáról, a Magyar és a Nemzetközi Fair Play-bizottság elnökéről.

Kő András kötetének bemutatóján Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke azt mondta: „örül, hogy megjelent a hiánypótló mű, ami jól rendszerezi azt a sok szépet és jót, amit Kamuti Jenő elért”.

„Nekem nagyon tetszett, jó szívvel ajánlom azoknak, akik szeretik a magyar sportot, és akikben élénken él a múlt megismerésének vágya” – fogalmazott a MOB első embere, aki elárulta: vívóként évtizedes barátság fűzi Kamuti Jenőhöz.

Dr. Perner Ferenc professor emeritus, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika alapítója, a hazai transzplantációs programok úttörője kijelentette: „Kamuti Jenő egy komplex ember, aki azért különleges, mert a nagymenők nagy részével ellentétben pályafutása végeztével nem maradt a sport mellett, hanem sebészorvosként olyan extra szakmát választott, amelyben a kezet és az agyat ugyanúgy össze kell hangolni, mint a vívópáston”.

Kocsis L. Mihály, a könyv lektora arra hívta fel a figyelmet, hogy a kétszeres olimpiai második tőrvívó 1977 őszén életművéért megkapta az UNESCO Fair Play-trófeáját.

„Ezt a díjat semmilyen akarattal nem lehet megnyerni, csak kiérdemelni, rászolgálni lehet” – hangsúlyozta. Hozzáfűzte, hogy az alkotó a díjra a következő feliratot véste: „Jobb, mint egy győzelem, több mint egy győzelem”.

A szerző, Kő András, aki az egykori Népsport munkatársaként évtizedekig tudósított a vívóeseményekről, azt mondta: a könyv elkészítése során sikerült olyan légkört teremtenie, amelyben Kamuti Jenő őszintén beszélt olyan dolgokról, amelyekről korábban nem.

„De jót beszélgettünk, mondta nekem többször Jenő – ekkor már éreztem, hogy jó úton járok” – jelentette ki Kő András.

A kötet főszereplője a bemutatón meghatódva mesélte el, hogy édesanyja – akinek majdnem mindent köszönhet – egy vívóbemutatót látva még a megszületése előtt elhatározta, hogy ha fia lesz, akkor vívót nevel belőle. Hozzátette: egy fakanállal már hároméves korától vívott vele a konyhában, azért, hogy az álmát megvalósítsa.

„A könyvben olvasható néhány olyan dolog is, amely meghökkentő lehet” – árulta el Kamuti Jenő, aki elmondta: boldog embernek érzi magát, és arra is büszke, hogy három évvel ezelőtt csapattársaival veterán világbajnokságot nyertek.

„Ez a győzelem egy szép koronája volt a pályafutásunknak” – mondta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik