Vitorlázás: Berecz megvédte Európa-bajnoki címét!

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2021.04.16. 17:10
null
(Fotó: Joao Costa Ferreira/hunsail.hu)
Az utolsó futamon már rajthoz sem kellett állnia, annyival vezetett, pedig eredendően a dobogós helyet tűzte ki célul Berecz Zsombor, aki végig tudatosan, kiegyensúlyozottan versenyzett Vilamourában, és amikor kellett, megvillant.

– Nehéz volt?
– Nagyon... Főleg, hogy eredendően nem is szerepelt a terveinkben ez az Európa-bajnokság, nem is úgy álltunk neki, hogy megnyerjük. A kitűzött cél a dobogó volt – árulta el a finn osztály magyar olimpikonja, Berecz Zsombor, aki megvédte címét a vilamourai Európa-bajnokságon.

– Aztán evés közben megjött az étvágy?
– A nehéz körülmények ellenére olyan kiegyensúlyozottan sikerült vitorláznom, hogy a negyedik nap előtt úgy döntöttünk, elkezdek egy kicsit szabadabban vitorlázni, mert addig nem nagyon eresztettem el a lovakat, csak arra törekedtem, hogy végig tízen belül maradjak. De arra az egy napra megváltoztattuk a hozzáállást, és rögtön meg is nyertem mind a két futamot, amivel egy kicsit meglógtam az ellenfelektől.

– Annyira, hogy a pénteki utolsó két futamon már nem is nagyon kellett izgulnia.
– Főleg, miután a pénteki első futamon ötödik lettem, a mögöttem következő angol srác meg tízen kívül végzett. Annyira nagy volt már közöttünk a pontkülönbség, hogy az utolsó futamon már nem is zavartam a többieket...

– Térjünk vissza egy kicsit a nehézségekre, hiszen néhány hét múlva ugyancsak Portugáliában tartják a világbajnokságot. Milyen körülmények között vitorláztak?
– Forgolódó, kiszámíthatatlan szélben, az elején azzal kapcsolatban is nehezen jutottunk dűlőre, hogy a pálya melyik oldala jó. Aztán ahogy telt múlt az idő, egyre jobban belejöttünk, egyre jobban kezdtük „megérteni” a helyszínt. Nyilván a kezdeti bizonytalanság annak is volt köszönhető, hogy máskor a verseny előtt két héttel már a helyszínen vagyunk, most másfél nappal a rajt előtt érkeztünk, úgyhogy nem adtunk magunknak sok időt, hogy kiismerjük a helyszínt. De így is terveztük, és utólag nem is baj.

– Egy újabb Európa-bajnoki cím birtokában gondolom semmi sem baj...
– Nagyon jól haladunk, előrébb tartunk, mint terveztük – kontrázott fülig érő szájjal Berecz.

– Pedig azt olvastam, nem is a legjobb hajójával, nem is a legjobb vitorláival állt rajthoz a kontinensviadalon.
– Másfél hónapja kaptunk három erős szeles és három gyenge szeles vitorlát, négy hetet teszteltük őket, és kiválasztottuk a két legjobbat, ami megy majd az olimpiára, ha addig nem találunk jobbat. Maradt még kettő-kettő, és azok közül is a rosszabbat hoztuk el Portugáliába. Néha érződött is, hogy nem volt sebességem, de ha ebben a nagy mezőnyben ott tudsz maradni középen, előrébb tudod magad küzdeni, és nekem éppen ez volt a célom. Általában a tizennyolc-tizenkilencedik helyről zárkóztam fel a top tízbe. Brutális edzés volt! ...de egyben a legjobb is.

– Volt holtpontja?
– A harmadik nap után az edzőpartneremmel együtt rettenetesen fáradtak voltunk, úgyhogy nagyon hosszú nyújtás, nagyon hosszú levezetés követte a versenynapot – amit tudtunk, megtettünk, hogy rendbe rakjuk magunkat. Onnantól már nem nőtt a fájdalom. Megvolt, de nem nőtt.

– És a díjkiosztó? Az már megvolt?
– Az még nem. Kijöttünk a vízről és elkezdtünk pakolni, bevallom, ezt a részét a vitorlázásnak kevésbé élvezem, mert most éppen annyira koszosak vagyunk, hogy el is kellene indulnunk rendbe tenni magunkat. Mégse járja, hogy így vegyünk át a kupát.

– Csak még egy kérdés: mit mondana a mezőnyről?
– A világ élmezőnyéből csak az új-zélandiak nem voltak itt, mindenki más igen, de ők is jönnek a három hét múlva esedékes világbajnokságra. Úgyhogy nem állunk rosszul...

– Rosszul? A lehető legjobban. Sikerült felmérni, hol tartanak? Sikerült magát elhelyezni a világban?
– Pillanatnyilag nehéz magamat bárhova máshova tenni, mint az első helyre! – szalad megint fülig a világbajnok, és immár kétszeres Európa-bajnok Berecz szája.

FINN EURÓPA-BAJNOKSÁG, VILAMOURA
Európa-bajnok: Berecz Zsombor (Magyarország) 47 helyezési pont,
2. Giles Scott (Nagy-Britannia) 70, 3. Nils Theuninck (Svájc) 74, 4. Cardona (Spanyolország) 98, 5. Kaynar (Törökország) 102, 6. Salminen (Svédország) 110

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik