Universiade: aranyérmes a kardozó Szatmári András!

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.20. 14:17
Alig egy hónappal ezelőtt nyerte meg a világbajnokságot a kardozó Szatmári András, s most ismét neki szól a magyar himnusz: a Tajvanban zajló Universiadén sem talált legyőzőre a Vasas SC 24 éves vívója. 

Szatmári András saját magát is meglepte azzal, hogycsaknem napra pontosan egy hónappal ezelőtt Lipcsében világbajnok lett. A 24 éves vívó a siker után a nyár hátralévő részét akár végig pihenéssel tölthette volna, de csupán néhány napra utazott el a Balatonra, hogy aztán már az Universiadéra készüljön. Az már korántsem meglepő, hogy világbajnokként ő számított a kardozók versenyének egyik nagy esélyesének.csaknem napra pontosan egy hónappal ezelőtt Lipcsében világbajnok lett. A 24 éves vívó a siker után a nyár hátralévő részét akár végig pihenéssel tölthette volna, de csupán néhány napra utazott el a Balatonra, hogy aztán már az Universiadéra készüljön. Az már korántsem meglepő, hogy világbajnokként ő számított a kardozók versenyének egyik nagy esélyesének.

Szatmári András egy hónapon belül kétszer is a legjobbnak bizonyult (Forrás: FIE)
Szatmári András egy hónapon belül kétszer is a legjobbnak bizonyult (Forrás: FIE)

Vívásban azonban ritkán végez az első helyen az, akit oda várnak, a Vasas SC kiválósága azonban– ha úgy tetszik– ezúttal igazolta a papírformát.

A főtáblán a 32 között kezdte meg a versengést, a román Iancut 15:9-re múlta a felül. A nyolcaddöntőben az olasz Nuccio következett, őt 15:11-re győzte le. A négy közé jutásért aztán Ku Bon Gillel vívott, akivel a vb-n a döntőben csapott össze. Bár a világranglistát vezető dél-koreai most eggyel többször tudta megszúrni Szatmárit, mint Lipcsében, így is kikapott 15:12-re.

Az iráni Rahbari elleni elődöntőt ehhez képest könnyedén nyerte meg Gárdos Gábor tanítványa 15:8-ra, míg a döntőben a török Jildirim még ekkora gondot sem okozott neki: Szatmári 15:6-os diadallal lett aranyérmes az Universiadén.

Erre mondják: ha egy üzlet beindul.

A világbajnok és most már Universiade-győztes kardozóval az elutazás előtt készített az NSO TV stábja hosszabb interjút:

Természetesen nem csak Szatmári András képviselte a magyar színeket a férfi kardozók versenyében. A csoportkör után Iliász Nikolásznak és Puy Sebestyénnek is pástra kellett lépnie a 32 közé jutásért, előbbinek ebben a körben ért véget a verseny, míg utóbbi Péch Miklóssal egyetemben a nyolcaddöntőért vívott asszóban vérzett el.

A női párbajtőrözőknél a csoportkört ugyancsak mindenki sikerrel vette, de a 64 között Budai Dorina, Siklósi Enikő és Szabó Laura is kikapott. Egyedül Mihály Kata folytatta a viadalt, de a 32 között neki is véget ért egyéniben az Universiade.

UNIVERSIADE, TAJVAN
FÉRFI KARD EGYÉNI, 70 INDULÓ
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK:
Szatmári András 5 győzelem/1 vereség, Péch Miklós 4/1, Iliász Nikolász 4/1, Puy Sebestyén 3/3
A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Puy–Platonov (ukrán) 15:11
Iliász–Gladkov (orosz) 14:15
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT
Szatmári
–Iancu (román) 15:9
Péch–Baher (iráni) 11:15
Puy–Rahbari (iráni) 9:15
NYOLCADDÖNTŐ
Szatmári
–Nuccio (olasz) 15:11
NEGYEDDÖNTŐ
Szatmári
–Ku Bon Gil (dél-koreai) 15:12
ELŐDÖNTŐ
Szatmári
–Rahbari (iráni) 15:8
DÖNTŐ
Szatmári
–Jildirim (török) 15:6
VÉGEREDMÉNY:1. Szatmári András (edző: Gárdos Gábor), 2. Jildirim (török), 3. Fotouhi (iráni) és Rahbari (iráni), …20. Péch Miklós, …29. Puy Sebestyén, …33. Iliász Nikolász.

NŐI PÁRBAJTŐR EGYÉNI, 90 INDULÓ
CSOPORTMÉRKŐZÉSEK:
Budai Dorina 4 győzelem/2 vereség, Mihály Kata 3/3, Siklósi Enikő 3/3, Szabó Laura 3/3 (továbbjutottak)
A 32 KÖZÉ JUTÁSÉRT:
Mihály–Kock (finn) 15:14
Siklósi–Vang (kínai) 13:15
Szabó–Van Brummen (amerikai) 7:15
Budai–Nixon (amerikai) 8:9
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT:
Mihály–Kim Jong-szun (dél-koreai) 11:15
VÉGEREDMÉNY:1. Zamachowska (lengyel), 2. Pytka (lengyel), 3. Marzani (olasz) és Pantyeljejeva (ukrán), ...29. Mihály Kata, ...41. Budai Dorina, ...48. Szabó Laura, ...52. Siklósi Enikő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik