Torna-vb: Mészáros a 14. helyen végzett egyéni összetettben

MTI, V. Á.MTI, V. Á.
Vágólapra másolva!
2021.10.22. 15:07
null
Mészáros Krisztofer a 14. helyen végzett egyéni összetettben (Fotó: Szendi Péter/Vas Népe)
Mészáros Krisztofer a 14. helyen végzett a Japánban zajló torna-világbajnokságon, Kitakjusuban – írja az MTI.


A csapattal Európa-bajnoki bronzérmes Mészáros Krisztofer 81.581 ponttal a 14. helyen végzett a férfiak egyéni összetett döntőjében a Kitakjusuban zajló vb-n.

Mészáros 82.632 ponttal a hatodik helyen jutott a 24 fős fináléba, amelyben talajon kezdett, és bár erősebb gyakorlattal készült, mint amit a selejtezőben bemutatott, több mint két tizedponttal kevesebbet kapott (13.800). Lólengésben pontosan teljesített (13.716), több mint egy tizeddel többet gyűjtött, mint kedden, és ugyanez volt a helyzet a folytatásban gyűrűn is (13.066). A Győri AC tornásza a döntő felénél, három szert követően 16. volt.

Ugrásban több mint három tizeddel elmaradt selejtezőbeli eredményétől (13.833), de a legnagyobb visszaesés korláton volt, amelyen csaknem egy teljes ponttal kevesebbet kapott (13.633) ezúttal, mint három napja, és ez nagyban befolyásolta a szereplését. A versenyt nyújtón zárta, amelyen sikerült némileg javítania (13.533), így a 14. helyen végzett 81.581 ponttal, ami több mint egy ponttal rosszabb, mint a kvalifikációbeli eredménye.

Világbajnokságon egyéni összetett döntőben legutóbb Supola Zoltán révén volt magyar induló 1999-ben.

Az olimpiai bajnok japán Hasimoto Daiki, valamint az első világbajnokságán szereplő 21 éves kínai Csang Po-heng a lólengés során egyaránt leesett a szerről, végül rendkívül szoros csatában a kínai győzött, mindössze 17 századponttal megelőzve nagy riválisát.

Mészáros Krisztofer: Nagyon boldog voltam, hogy egy csoportban lehettem a regnáló olimpiai bajnokkal. Ez a döntő már más volt, mint a selejtező, komolyabb, feszültebb volt a hangulat. Izgultam, de igyekeztem féken tartani magamat, ez nagymértékben köszönhető annak, hogy rendszeresen dolgozom sportpszichológussal. Nagy rontásom nem volt, kisebb hibák voltak ugyan, de azt éreztem, hogy néha szigorúan pontoznak, bár ez a világbajnokság döntője volt, tehát érthető. Talajon volt ki- és ellépésem is, lólengésem az jobban sikerült, mint a selejtezőben. Gyűrűn volt egy kis pontatlanság, ahogy ugráson is. Korláton már kezdtem fáradni, emiatt volt két kisebb pumpálásom. Nyújtón viszont jól teljesítettem, magasabb pontot kaptam, mint a selejtező alkalmával, örülök, hogy egy ilyen jó gyakorlattal fejeztem be a vb-t. Összességében elégedett vagyok, és nagyon örülök a 14. helynek, és hogy ott lehettem a legjobbakkal az egyéni összetett döntőben.”

Szűcs Róbert, Mészáros Krisztofer edzője, a válogatott vezetőedzője: „Nagyon örültem már annak is, hogy Krisztofer döntőbe jutott, és persze annak is, hogy „Titi” nem rontott nagyot a fináléban. Tény, hogy nem is tornázott úgy, mint a kvalifikáció alkalmával, de néhány esetben megítélésem szerint nem kapott olyan pontot, mint amit megérdemelt volna. De ez érthető, mivel pontozásos sportág lévén Krisztofernek nevet kell még szereznie magának. Tanulni jöttünk ide, ha valaki előzetesen ezt a forgatókönyvet vázolja fel, ilyen pontokkal, nem hittem volna neki, legjobb esetben is reméltenykedtem valami hasonlóban.”

Altorjai Sándor, csapatvezető: „Boldog vagyok Krisztofer teljesítménye láttán, jól tornázott, ahogyan az élmezőny is, most nem rontottak annyit, mint a kvalifikáció alkalmával. Azt el kell mondjam, Krisztofer egy nagyon fiatal, jó képességű tornász, akiről azt gondolom, hogy most letette a névjegyét. Ezt a nemzetközi visszhang is jelzi, sokan odajöttek és gratuláltak a teljesítménye láttán, egyértelműen övé a jövő.Emellett a Magyar Torna Szövetséget is nagy megtiszteltetés érte. A szervezők küldtek egy levelet nekünk, ugyanis a torna-vb végeztével hétfőtől a ritmikus gimnasztikázók vb-je folytatódik itt, és egy tornász adja át a stafétát egy ritmikus gimnasztikázónak a vasárnapi záróünnepségen. És itt kerültünk mi magyarok a képbe, ugyanis a háromszoros olimpiai bajnok japán tornász, Kohei Uchimura adja át a „stafétát”, méghozzá a magyar olimpikon ritmikus gimnasztikázónak, Pigniczki Fanninak. Ez hatalmas dolog, a levélbe azt is belefogalmazták a szervezők, hogy Pigniczki Fannit szeretik és elismerik itt Japánban, valamint Fanni is nagy tisztelője és rajongója a távol-keleti kultúrának. Emellett az olimpián Fanni ruháját japán motívumok is díszítették, és ez mind mind közrejátszott abban, hogy a magyar versenyző lesz így az rg-vb követe.”

TORNA, VILÁGBAJNOKSÁG
EGYÉNI ÖSSZETETT
FÉRFIAK

1. Csang Po-heng (Kína) 87.981 pont
2. Hasimoto Daiki (Japán) 87.964
3. Illja Kovtun (Ukrajna) 84.899
...14. Mészáros Krisztofer 81.581

csütörtökön rendezték:
TORNA, VILÁGBAJNOKSÁG
EGYÉNI ÖSSZETETT
NŐK
1. Angelina Melnyikova (Orosz csapat) 56,632 pont
2. Leanne Wong (Egyesült Államok) 56,340
3. Kayla DiCello (Egyesült Államok) 54,566
...21. Bácskay Csenge 48,665

A további program (magyar idő szerint):
szombat:

9.10: szerenkénti döntők
férfiak: talaj, lólengés, gyűrű
nők: ugrás (Bácskay Csenge), felemás korlát (Kovács Zsófia)
vasárnap:
9.25 szerenkénti döntők
férfiak: ugrás, korlát, nyújtó
nők: gerenda, talaj

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik