Torna: Kovács Zsófia ugrásban és felemáskorláton is Európa-bajnok!

K. E.K. E.
Vágólapra másolva!
2020.12.20. 14:07
null
Kovács Zsófia Európa-bajnok (Fotó: Dömötör Csaba)
Kovács Zsófia ugrásban és felemáskorláton is aranyérmet nyert vasárnap a törökországi Mersinben zajló női torna Európa-bajnokságon. Utóbbi számban Székely Zója lett az ezüstérmes.

 

„Még nehezen fogom fel, hogy mindez megtörtént, nagyon boldog vagyok.”

Hogy Kovács Zsófia tehetséges tornász, évek óta tudjuk. Bizonyítja ezt a 2017-es kolozsvári kontinensviadalon megszerzett ezüstérme egyéni összetettben, de az is, hogy már megszerezte a kvótát a tokiói olimpiára a tavalyi stuttgarti világbajnokságon.

Csakhogy éppen 2017 óta ül hullámvasúton a Dunaferr SE sportolója: sérülések keresztezték az útját az elmúlt három évben, így például kénytelen volt kihagyni a 2018-as, majd a 2019-es Európa-bajnokságot.

Igen, tudjuk jól, hogy a 2020-as Eb-t meg sok más ország tornásza hagyta ki – az ok persze a koronavírus-járvány, ám ettől még tény: nagyszerűen tornázott Trenka János tanítványa a mersini Európa-bajnokság szerenkénti döntőiben, hiszen ugrásban és felemás korláton kvalifikálta magát a legjobb nyolc közé, s ha már megtette, meg is nyerte mindkettőt.

Gyors egymásutánban.

„Jól indult a napom, kipihenten ébredtem, és a bemelegítésem is jól sikerült – mondta el Kovács Zsófia. – Aztán amikor felléptem a pódiumra az ugrás fináléja előtt, elkezdtem izgulni, de nem nagyon foglalkoztam vele, természetes versenydrukként kezeltem, és próbáltam csak a gyakorlatomra koncentrálni. Sikerült. Amikor kiderült, hogy enyém az aranyérem, nem is volt időm örülni, hiszen rögtön szaladnom kellett a felemás korlát döntőjére. Fontos volt, hogy ne engedjek ki.”

Mivel felemás korláton nyolcadikként, vagyis utolsóként szólították, egy ideig a melegítőteremben készült, s csak két vetélytársának a gyakorlatát nézte végig.

És úgy ment fel a szerre, hogy tudta, nyernie kell.

Még akkor is, ha akadtak erős ellenfelei.

„Úgy utaztam ki Törökországba, hogy számomra ez az Európa-bajnokság hatalmas lehetőség, örülök, hogy élni tudtam ezzel – folytatta Kovács. – Igen, mindannyian tudjuk, és tisztában vagyunk azzal, hogy Európa nagy tornásznemzeti távol maradtak ettől a versenytől, számunkra ez mégis egy nagy lehetőség volt. És ennek az eredménynek is örülni kell, persze, kezelni is tudni kell.”

Kovács Zsófia ebben az évben az országos, majd a mesterfokú bajnokságon indult csak, ezt követte a mersini kontinensviadal, ahonnan a csapatbronzzal és a két egyéni aranyéremmel távozhat.

„Nehéz év van mögöttünk. Amikor kitört a koronavírus-járvány, senki sem gondolta volna, hogy az esztendő végén lesz lehetőségünk Európa-bajnokságon versenyezni – jegyezte meg Kovács Zsófia. – A felkészülésem nagyon jól sikerült, a járvány miatt szerencsére csak keveset hagytam ki, a mersini három érem pedig hatalmas lendületet ad a folytatáshoz.”

Felemás korláton Kovács Zsófia nem egyedüli magyarként állhatott dobogóra: Székely Zója a második helyen végzett ezen a szeren.

TORNA EURÓPA-BAJNOKSÁG, MERSIN
Nők. Szerenkénti döntők. Ugrás. Európa-bajnok: Kovács Zsófia (Magyarország, klub: Dunaferr SE, edző: Trenka János) 14.050,
2. Larisa Andreaa Iordache (Románia) 13.875, 3. Anasztaszija Motak (Ukrajna) 13.850, 4. Bácskay Csenge (Magyarország) 13.650.Felemás korlát. Eb: Kovács Zsófia 13.850,2. Székely Zója (Magyarország) 13.550, 3. Barbora Mokosová (Szlovákia) 13.300.Gerenda. Eb: Larisa Andreaa Iordache (Románia) 14.00,2. Silviana Sfiringu (Románia) 13.800, 3. Anasztaszija Motak 13.100.Talaj. Eb: Larisa Andreaa Iordache 13.450,2. Goksu Uctas Sanli (Törökország) 13.100, 3. Lihie Raz (Izrael) 12.750, …7. Székely Zója 12.200, 8. Böczögő Dorina (Magyarország) 12.100

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik