Torna: Az Urat hívom segítségül – Mészáros Krisztofer

Vágólapra másolva!
2022.09.21. 10:17
null
Mészáros Krisztofert nem kell noszogatni az edzéseken (Fotó: MTI)
Csak az olimpiai bajnok győzte le talajon a kontinensviadalon, ám a közelgő vb-re Szűcs Róbert tanítványának el kell felejtenie kitűnő müncheni szereplését.

 

– Augusztusban a müncheni Európa-bajnokságon talajon ezüstérmet szerzett, az egyéni összetettben pedig hatodik lett. Benne volt ez a szereplés a pakliban már így, húszévesen?
– Bíztam benne – válaszolta Mészáros Krisztofer (Győri AC), akit a talajfináléban csak az olimpiai bajnok izraeli Artem Dolgopjat előzött meg. – Azért bízhattam benne, mert a gyakorlatom is olyan erősségű volt, hogy oda lehetett kerülni vele a mezőny elejére, tudtam, ha képes vagyok szép kivitelezéssel bemutatni Münchenben, a dobogóra is felléphetek.

– Mi történt, hogy ekkorát ugrott előre?
– Már korábban is többször bejutottam a döntőbe, csak éppen ott rendre nem úgy sikerültek a gyakorlataim, ahogyan kellett volna, ezért az eredmények sem jöttek. Nagyon örülök, hogy ezen az Európa-bajnokságon viszont „megugrottam a lécet”.

– Mindenki elismeri, hogy alázatos és sokat dolgozik – van még más titok is?
– Hívő ember vagyok, az Urat hívom segítségül: azt kérem, legyen ott velem a versenyeken.

– Münchenben ott volt?
– Igen. Boldog vagyok, hogy van kire támaszkodnom.

– Ez a hit minden bizonnyal a hétköznapokban is erőt ad.
– Igen, ez így van. De nem is az a típusú fiatal vagyok, akit túlságosan noszogatni kell. Tudom, mi a feladatom, és megpróbálom a legjobb tudásom szerint elvégezni mindennap.

– Emellett mer álmodni is?
– Igen. A legnagyobb álmom, hogy olimpiai bajnok legyek, de ezzel szerintem nem mondtam semmi meglepőt, hiszen minden sportolónak ez a vágya. Tizenhárom évvel ezelőtt kezdtem el tornázni, és amikor láttam Berki Krisztián londoni győzelmét, eldöntöttem, én is ezt szeretném – onnantól az ötkarikás arany a legfőbb célom.

– De miért éppen a talaj?
– Nem csak az – Münchenben lovon is ott voltam a fináléban, csak éppen a legjobb nyolc között már nem sikerült jó gyakorlatot csinálni, és korláton, valamint nyújtón is csak két tized hiányzott a döntőhöz. Remélem, ezeken a szereken is képes leszek odaérni a mezőny elejére.

– Vagyis kifejezetten hatszeres tornász?
– Igen, és szeretek is hat szeren tornázni – a sportágunkban még mindig azokra néznek fel leginkább, akik egyéni összetettben is versenyeznek. Ráadásul aki igazán jó hatszeres tornász, az ugye szerenként is jó.

– A gyűrűt és az ugrást nem említette, ezek lennének a „lyukas” szerei?
– Nem is olyan régen volt egy vállsérülésem, emiatt gyűrűn még nem tudtam igazán anyagerős gyakorlatot bemutatni, de dolgozunk rajta, hogy ez változzon, ahogyan ugrásban is egyre jobb vagyok. De leszek még erősebb is, úgy tervezem, hogy nem lesz lyukas szerem.

– Október és november fordulóján Liverpoolban rendezik meg a vébét – hogy vág neki az újabb megméretésnek?
– Leginkább úgy, hogy nem gondolok a müncheni eredményemre. A sikert és a kudarcot ugyanis muszáj elfelejteni a következő versenyre, úgy lépek pódiumra a vébén, mint ha meg sem történt volna a kiváló Európa-bajnoki szereplés.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik