Tokió 2020: továbbra is tilos a politikai megnyilvánulás

Vágólapra másolva!
2020.01.10. 14:30
null
Thomas Bachék pontosították a szabályokat (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) emlékeztetett rá, hogy a sportolóknak tilos mindenfajta politikai megnyilvánulás a tokiói nyári játékok idején.

Thomas Bach NOB-elnök a testület 135. teljes ülésének megnyitásakor úgy fogalmazott, hogy az olimpia mindig is a sportteljesítmények bemutatásának színtere volt, de nem lehet politikai követelések, állásfoglalások és megosztó megnyilvánulások platformja.


Kiemelte, hogy a közelmúltban több olyan értelmező rendelkezést fogadtak el, melyek világossá teszik a tilalmakat, illetve azt, hogy milyen büntetéseket szabhatnak ki a szabályok megszegéséért.

A politikai megnyilvánulás tilos a versenyek helyszínein, az olimpiai faluban, a nyitó és záró ünnepségen, valamint a dobogón, például úgy, hogy valaki fél térdre ereszkedik a himnusz alatt.

Ugyanakkor a helyi törvények betartásával az olimpikonok elmondhatják a véleményüket a sajtótájékoztatókon, az interjúkban, a vegyes zónákban és a sajtóközpontokban.

„Szükség volt arra, hogy minden egyértelmű legyen, a versenyzők igényelték a szabályok világossá tételét" – mondta Kirsty Coventry, a NOB sportolói bizottságának elnöke.

A szabályok az edzőkre és a küldöttségek további hivatalos tagjaira is vonatkoznak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik