Tokió 2020: négyszeres olimpiai bajnok kéri a halasztást

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.03.19. 09:17
A koronavírus-járvány terjedése miatt az idei nyári tokiói olimpia elhalasztására szólította fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) Matthew Pinsent, a britek négyszeres olimpiai és tízszeres világbajnok evezőse.

A jelenleg televíziós közvetítőként és szakkommentátorként dolgozó 49 éves Pinsent szerint a NOB nem hallja meg a sportolók kérését, aggodalmát, és a rendezéssel kapcsolatos ragaszkodása mindennel szembemegy.

Thomas Bach, a NOB elnöke még szerdán „igazán nagyszerűnek” és „nagyon konstruktívnak” nevezte azt a konferenciabeszélgetést, amelyet 220 olimpikonnal folytatott az olimpia előkészületeiről és a koronavírus-járvány okozta válságról. A sportvezető szerdán kiemelte: a sportolók tisztában vannak vele, hogy még mindig négy hónap van hátra a játékokig, és az előkészületek során különös figyelmet fordítanak az ő egészségük védelmére.

„Sajnálom, Bach úr, de ez egyfajta süketség” – írta Pinsent, aki korábban a NOB sportolói bizottságának is tagja volt. Hozzátette: szerinte nincs összhangban az, hogy a sportolóknak változatlanul készülniük kellene az olimpiára és az, hogy egészségügyi és biztonsági előírásokat hoztak, ezen kívül utazási tilalmakat léptettek életbe. Nem beszélve arról, hogy különböző kvalifikációs viadalokat töröltek, és felborult a versenynaptár. Így a legendás evezős szerint az olimpiát el kellene halasztani.

A szintén négyszeres olimpiai bajnok kanadai jégkorongozó, az orvosnak tanuló Hayley Wickenheiser NOB-tag nyilvánosan is szembement Bachhal, de ő nem szólított fel a játékok törlésére. Szerinte a NOB rendezéssel kapcsolatos ragaszkodása érzéketlen és felelőtlen az emberiséggel szemben, és másként kellene hozzáállnia az idei játékokhoz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik