K. T. I. 2021.04.27 09:45 Frissítve: 2021.04.27 10:02

Tokió 2020: az olimpiai pontszerzés a magyar triatlonosok célja

Lipták Tamás, a Magyar Triatlonszövetség (MTSZ) szakmai igazgatója elmondta: a pontszerzés a célja magyar versenyzőknek a tavalyról idénre halasztott tokiói olimpián – számolt be a Magyar Távirati Iroda.

 

 

 

Lipták Tamás az M4 Sport Sporthíradó című műsorában emlékeztetett: jelenleg két férfi és két női versenyző áll kvótás helyen a magyarok közül, ezeket a pozíciókat a hónap közepén újrainduló kvalifikációban igyekeznek megvédeni. A tokiói céljaikkal kapcsolatban hozzátette: a három versenyszámot illetően legalább az egyikben a pontszerzést tűzték ki maguk elé.

„Az pedig, hogy ezt a vegyes váltó éri-e el, esetleg a férfiak versengésében Bicsák Bence, a magyar triatlon szempontjából igazából majdnem mindegy. A sportág 2000 óta szerepel az olimpiai programban, és a magyarok eddig még nem szereztek pontot” – idézte az MTI a sportvezetőt, aki hozzátette, az egyéves halasztás kicsit felülírta a reményeiket, változatlanul a pontszerzés a cél legalább az egyik számban, de már az sem lenne meglepetés, ha két számban is pontszerző helyen végeznének Tokióban.

A magyar triatlonosok közül a legelőkelőbb helyen Bicsák Bence áll a kvalifikációs rangsorban, olimpiai részvétele biztosnak tekinthető, csupán azt kell megvárni, hogy véget érjen a kvalifikáció. Bicsák kifejtette: jelenleg az a legfontosabb neki, hogy a hosszú kihagyás és a szokatlan múlt év után – amelyben a pandémia miatt nagyon kevés viadalt tudtak megrendezni – visszaszokjon a versenyzéshez. Hozzátette: az idén először másfél héttel ezelőtt indult el egy spanyolországi Európa-kupa-versenyen, amelyen idény eleji formát mutatott, de múlt hét végén, a balatonboglári duatlon országos bajnokságon már jól szerepelt.

„Egyéniben és csapatban is sikerült nyernem, ez a verseny tehát már sokkal jobban sikerült, de igazából a teljesítményemnek örülhetek leginkább. Meg az érzésnek, hogy egy hét leforgása alatt ilyen nagy különbség volt a két teljesítményem között” – nyilatkozta. Hozzátette: edzőjével, Tóth Szilárddal abban állapodtak meg, hogy az olimpiáig hátralévő időben lehetőség szerint minél több versenyen elindul, mert így érheti el Tokióra a csúcsformáját.

„Május 15-én Jokohamában lesz a világbajnoki sorozat első futama, ami az én kedvenc versenyem, így már nagyon várom, bár kicsit izgulok is” – mondta Bicsák, aki 2019 májusában harmadik helyen végzett, így első magyarként szerzett érmet a sportág első számú sorozatában.

„Az olimpiai részvétel nagy álmom, ezt vártam gyerekkorom óta, így biztos nagyon fogok izgulni majd, de az a lényeg, hogy ez pozitív izgalom legyen, és akkor minden jó lesz. Szerintem minden sportoló célja, aki olimpián indul, hogy felálljon a dobogóra, én is ezért csinálom, és szerintem minden adva van, hogy Tokióban pontszerző vagy top tízes eredményről lehessen beszélni” – nyilatkozta.

Bragmayer Zsanett szintén biztos helyen áll az olimpiai kvalifikációban – több mint 600 ponttal előzi meg az utolsó helyen kvótás riválist –, a szombaton, a duatlon ob női számában fölényesen első triatlonos kiemelte: az elmúlt időszakban sokat javult a leggyengébb számának tartott futásban, és most mindhárom számban jól teljesít edzéseken. Kifejtette: a jokohamai vb-viadalon, majd az azt követő héten Lisszabonban, a vegyes váltók olimpiai kvalifikációs versenyén, valamint az egyéni világkupafutamon azt is szeretné lemérni, hogy hol tart jelenleg a mezőnyhöz képest.

„Utána Európán belüli felkészítő versenyeken való indulást és magaslati edzőtáborozást tervezek. A tokiói az első olimpián lenne, amelyen két számban is indulhatnék. Nagyon jó csapatunk van, a téli időszakban szinte végig együtt készültünk. A váltóval egy számjegyű eredményt is el tudunk érni az olimpián, míg egyéniben reálisan nézve a top tizenöt jutna most nekem. Az eddigi legjobb magyar női eredmény a 19. hely, amit mindenképpen szeretném megdönteni” – idézte az MTI.

Bicsák és Bragmayer mellett a magyarok közül az olimpiai kvalifikációs rangsorban még Tóth Tamás és Kovács Zsófia áll kvótás helyen. A jokohamai vb-versenyre Bicsák, Bragmayer és Tóth neve szerepel a nevezettek között.

Az ötkarikás játékok július 23-tól augusztus 8-ig tartanak. Triatlonban a férfiak küzdelmére július 26-án kerül sor, a nők másnap versenyeznek, míg az olimpiai programban most bemutatkozó vegyes váltók a hónap utolsó napján mérkőznek meg – tette hozzá a Magyar Távirati Iroda.

 

2022.08.10 23:50:21

Egyéb egyéni POZSONYI SZILÁRD

Evezésben a cél a minél több párizsi kvóta • Kerékpárban Dina és Peák aszfalton, Szalontay pályán repeszthet.

2022.08.10 12:40:22

Egyéb egyéni CSILLAG PÉTER

„Én is Farkas vagyok, te is Farkas vagy, ne hozzunk egymásra szégyent!”

2022.08.08 13:52:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A sportág szerelmesei már biztosan tudják, mit csinálnak szeptember 2. és 4. között... (x)

pr
2022.08.08 14:48:49

Egyéb egyéni NÉMETH ANDREA, DÖMÖTÖR CSABA (FOTÓ)

Huszonhat ország 82 repülőgépe és 106 versenyzője vett részt a két héten át tartó versenyen.