Tokió 2020: 84 kvótáról folytatjuk a kvalifikációt – áttekintés

Vágólapra másolva!
2021.01.03. 09:46
null
Nem kérdés, hogy Berecz Zsombor, Hosszú Katinka, Szilágyi Áron és Lőrincz Tamás ott lehet Tokióban (Fotó: NS-montázs)
A tavaly márciusban a Covid–19 által félbeszakított ötkarikás kvalifikáció idén feszített versenynaptárt kényszerít a nemzetközi szövetségekre – aztán 2021. július 23-án talán elkezdődhet a nyári olimpia Tokióban. A magyar csapat jelenleg 84 kvótánál tart, a végleges létszám 150-nél is nagyobb lehet, a kvalifikáció már januárban újraindul.

ASZTALITENISZ

Mindkét nemnek 16-os csapatversenyt rendeznek, a selejtező lezárult, hat ország a kontinentális selejtezőkből, kilenc a világselejtezőből kvalifikált, Japán pedig automatikus résztvevő. Férfi és női egyesben 64 és 70 közötti az indulók száma, a csapatverseny kvótásai 2-2 asztaliteniszezőt indíthatnak, a kontinentális selejtezőkből további 22-22-en szereztek, illetve szereznek kvótát (az európait Moszkvában rendezik április 30. előtt), a maradék helyeket legkésőbb a május végi dohai világselejtezőből és a világranglistáról tölti fel az ITTF. A vegyes párosoknál a japán duó mellett minden kontinens egy kvótát kap, de a 2019-es world tour nagydöntőről és a 2021-es world tourról is eljut a játékokra további 9 kettős.

ATLÉTIKA

Az A- és a B-szintek teljesítésére 2021. június 29-ig van lehetőség, ezután dönti el a nemzetközi szövetség, kikkel tölti fel az egyes egyéni számok mezőnyét, de egy hely minden számban az aktuális világranglista alapján dől el. Nemzetenként és számonként legfeljebb hárman indulhatnak. A váltókban a 2019-es vb döntősei mellett a június 29-i világranglista további nyolc-nyolc helyezettje indulhat, és a kvóta nélküli nemzetek valamelyik számban szintidő nélkül 1 férfi és 1 női atlétát is nevezhetnek.

BASEBALL

Négy hely már elkelt a hatból, Amerikából egy még kiadó (vélhetően az Egyesült Államoké lesz...), ez egy később kijelölendő helyszínen és időpontban Arizonában dől el, a hatodik kvótát pedig a tajvani világselejtezőn osztják ki, de ennek az időpontja sem ismert még.

BIRKÓZÁS

A 2019-es világbajnokságon súlycsoportonként hat-hat helyet már kiosztottak, Amerikában még épp a járvány előtt befejezték a maguk selejtezőjét, de a kvóták fele még kiadó. Európa március 18. és 21. között Budapesten harcol súlycsoportonként két kvótáért, az utolsó helyekért pedig a világselejtezőt április 29. és május 1. között Szófiában rendezik.

Tóth Krisztián (Fotó: Tumbász Hédi)
Tóth Krisztián (Fotó: Tumbász Hédi)

CSELGÁNCS

A dzsúdósok a június 28-i világranglista alapján kvalifikálhatják magukat Tokióba, Japánnak természetesen mind a 14 súlycsoportban kőbe van vésve a kvótája, és a végén szabadkártyákat is kiosztanak. De nemzetenként egy sportolót számolva a rangsor első 18 helye biztosan tokiói indulást ér. A maradék 134 kvótát kontinentális alapon osztják el, Európának 13 férfi- és 12 női kvóta jut.

EVEZÉS

A 2019-es ottensheimi vb-ről a nyolcasoknál 5, a többi számban 7–11 egység kvalifikálta magát az olimpiára. Az áprilisi európai kvalifikációs varesei regatta kínál kvótaesélyt egypárban és a könnyűsúlyú ketteseknél, végül a mezőnyt valamennyi számban a májusi, luzerni világkvalifikációs regattán töltik fel.

FALMÁSZÁS

A bemutatkozó sportágban majdhogynem a legkisebb a lemaradás, hiszen a kvóták nagy része már 2019-ben elkelt a hacsiodzsi vb-n és a toulouse-i világselejtezőn, de idén novemberben a moszkvai Eb-t is megrendezték, az év végén pedig Afrika és Óceánia selejtezőjére is sor került, így itt már csak néhány ázsiai kvóta kiadó.

GOLF

A június 21-i férfi- és a június 28-i női világranglista alapján osztják el a 60-60 tokiói kvótát. Az első tizenöt (országonként legfeljebb négy) golfozó automatikusan résztvevő, mögöttük kettőnél többen egy nemzetet nem képviselhetnek, és a nemzetközi szövetség is valamennyi földrésznek tart fenn helyet.

GÖRDESZKA

Valamennyi számban (férfiak és nők, street és park) 3-3 kvótát osztanak az olimpiát megelőző világbajnokságokon (egyelőre időpont nélkül streetben London, parkban pedig egy kínai város lesz a házigazda), 16-16-ot pedig a június 29-i világranglista alapján, és a rendező Japán is kap számonként egyet. Egy nemzet számonként maximum 3, összesen legfeljebb 12 gördeszkással képviseltetheti magát.

GUMIASZTAL

Mindkét nemnél 8-8 versenyző kapott kvótát a 2019-es tokiói vb-n, nemzetenként és nemenként maximum 2-2. Öt-öt hely a kontinenseké (Európa április 29. és május 2. között Szocsiban versenyez), és a világkupa-sorozat is ad nemenként 1–3 helyet, de ez a japán vb-szerepléstől is függ, illetve a FIG-nek is van 1-1 szabadkártyája.

GYEPLABDA

Már 2019 ősze óta mindkét nemnél megvan, melyik 12 csapat indulhat a játékokon, és 2019. november 23-án a csoportokat is kisorsolták.

ÍJÁSZAT

Az egyéni számokban átcsúszott 2021-re az amerikai és óceániai (március-április, Mexikó és Suva) és az európai (április-május, Antalya) olimpiai selejtező, az utolsó 2-2 helyről pedig a párizsi világselejtező (június 18–21.) dönt. A csapatversenyek még kiadó három kvótájáról ugyancsak Párizsban döntenek, a vegyes csapatoknál pedig az egyéni kvótákon is múlik, hogy Európából és Amerikából mely nemzet együttese lesz az induló.

KAJAK-KENU

A síkvízi számokban a 2019-es szegedi vb-n elkelt a kvóták jó része, a négyes hajóké például teljes egészében, és lezárult az afrikai és óceániai kvalifikáció is. Ázsia február-márciusban Pattayában, Amerika áprilisban Curitibában, Európa május 12-13-án Szegeden harcol a még kiadó helyekért, az utolsó kvótákat pedig május 19. és 23. között az oroszországi Barnaulban rendezendő világkupán osztják. Szlalomban a helyek nagyja a 2019-es spanyolországi vb-n és az óceániai selejtezőn elkelt, a maradék kvótákat négy kontinens tavaszi kvalifikációs versenyein (Pattaya, Rio de Janeiro, az olaszországi Ivrea és egy később kijelölendő afrikai helyszín) osztják ki.

KARATE

A 3-3 súlycsoportban és katában a tavaly április 6-i „olimpiai” ranglista alapján elkelt a tízből négy hely, és mert Japánnak is mindenütt lesz indulója, így kategóriánként már csak öt kvóta kiadó. Ezek közül háromról a június 11–13. közötti párizsi világselejtező dönt, a maradékot pedig a nemzetközi szövetség osztja el a még kvóta nélküli kontinensek között.

KERÉKPÁR

A 22 olimpiai számból országúton és pályán már 2019-ben befejeződött a kvalifikáció, hegyikerékpárban és a BMX-számokban viszont egyelőre kérdéses, hogy mikori világranglista alapján osztják ki a helyeket, illetve mikor rendezik meg a 2021-es olimpiai kvalifikációs BMX-vb-t.

 

Háfra Noémi (Fotó: AFP)
Háfra Noémi (Fotó: AFP)

KÉZILABDA

Mindkét nemnél hat hely kelt el a 12-es mezőnyökből, a maradék hatot a tavaszi 3-3 olimpiai kvalifikációs tornán osztják szét. A férfiak március 12–14. között Norvégiában, Franciaországban és Németországban, a nők pedig március 19–21. között Spanyolországban, Montenegróban és Magyarországon, Győrben játszanak. Női válogatottunk Oroszország, Szerbia és Kína ellen kísérli meg megszerezni a Tokiót érő első két hely valamelyikét.

KOSÁRLABDA

A női torna valamennyi helye (12) elkelt, a férfiaknál a 2019-es vb első nyolc helyezettje már tokiói résztvevő, a maradék négy helyet június 22. és július 4. között négy kvalifikációs tornán (a kanadai Victoria, Split, Kaunas, Belgrád) osztják ki. A 3x3-as változatban a nemenkénti nyolcas mezőnyök fele már foglalt, további három kvótát május 26. és 30. között a grazi világselejtező ad, egyetlen hely pedig a meghívásos budapesti selejtezőre is marad, de ennek időpontja még kérdéses.

LABDARÚGÁS

A férfitorna 16-os mezőnyéből 14 hely már elkelt, mindössze a CONCACAF-zóna két kvótája kiadó (ezekről március második felében Mexikóban döntenek). A 12 csapatos női torna ázsiai selejtezője a Covid–19 miatt félbeszakadt, itt február végén Dél-Korea és Kína játszik egy kiadó helyért, és az afrikai (Kamerun), valamint a dél-amerikai második (Chile) is ekkor csap össze a 12. kvótáért.

LOVAGLÁS

Már 2019 végére befejődött a kvalifikáció, összesen 75 díjugrató, 65 lovastusázó és 60 díjlovagló vehet részt a játékokon. A 2018. szeptemberi lovas világjátékokon, a 2019-es kontinentális bajnokságokon, majd kvalifikációs versenyeken osztottak kvótákat, a maradék helyeket pedig a csapatban nem kvalifikáló nemzetek lovasai között a világranglista alapján kontinentális bontásban osztották ki.

MŰUGRÁS

Február 23. és 28. között Tokióban rendezik meg a világkupát, amelyen a szinkronszámok egyenként nyolcas mezőnyéből kiadják a még hiányzó négy-négy kvótát, míg a négy egyéni számban ugyanitt döntenek a kiadó helyekről és töltik fel 18-asra a mezőnyöket.

MŰÚSZÁS

A nyolctagú csapatoknál hét hely már elkelt a tízből, a maradék hármat március 4. és 7. között a tokiói kvalifikációs versenyen töltik fel, ahol a párosoknál a 22-ből még kiadó hét hely is gazdára talál.

NYÍLT VÍZI ÚSZÁS

A 2019-es vizes vb első 10-10 helyezettje mellett a május 29-30-i fukuokai olimpiai világselejtező első 9-9 helyezettje, kontinensenként további 1-1 úszó és nemenként 1-1 japán is ott lesz az indulók között.

ÖKÖLVÍVÁS

A sportági szövetség helyett a NOB által gründolt ökölvívótorna ázsiai, afrikai és óceániai helyei már elkeltek, az európai selejtező Londonban félbeszakadt – ezt az akkori állás szerint ugyanott április 22. és 26. között folytatják, a májusi amerikai selejtező helyszíne és pontos időpontja még nem ismert, akárcsak a maradék kvótákról döntő júniusi párizsi világselejtezőé.

ÖTTUSA

A két nemnél 1-1 helyet kap Japán, 2019-ben 1-1 kvótát adott a tokiói világkupadöntő, 3-3-at budapesti vb és 20-20-at a kontinentális bajnokságok. Mindkét nemnél három kvótát ad a június 7–13. közötti minszki világbajnokság, a 2021. június 14-i világranglistáról további 8-8 versenyző kvalifikálhat, a UIPM pedig 2-2 szabadkártyát is fenntart az olimpiára.

RITMIKUS GIMNASZTIKA

A csapatverseny 14 helyéből tíz már elkelt, hiszen a 2018-as vb első három és a 2019-es vb további hat helyezettje is kvalifikált már, négyet pedig (Afrikáé már véget ért) a kontinensbajnokságokon osztanak szét. Egyéni összetettben a 2019-es baki vb-n 16-an kaptak kvótát (nemzetenként maximum 2-en), 3-at a 2021-re halasztott világkupa-sorozat ad, 5-öt pedig a 2020-as kontinentális bajnokságok, és egy hely Japánt is megilleti. Az utolsó hely meghívásos, a szabadkártyát egy bizottság ítéli oda.

RÖGBI

A 7-es rögbi 12-12-es olimpiai mezőnyéből egy férfi- és két női csapatnak van még kiadó hely. Ezekről június 19-20-án a monacói selejtezőn döntenek.

RÖPLABDA

A röplabdázók szerencséjére már 2020 januárjában befejeződött a selejtező, így mindkét nemnél kialakult a torna 12-es mezőnye, és a 2019. őszi világranglista alapján már a csoportbeosztást is elkészítették.

SOFTBALL

A „női baseball” hatos olimpiai mezőnye (Japán mellett Ausztrália, Kanada, Olaszország, Mexikó és az Egyesült Államok) már 2019 végére kialakult, a tornát körmérkőzéses rendszerben bonyolítják le, majd az első négy folytatja az elődöntővel.

SPORTLÖVÉSZET

A kvalifikáció már a 2018-as csangvoni vb-n elkezdődött, és versenyszámonként 4-4 kvóta el is kelt. 2019-ben 4-4 világkupaversenyen 2-2 kvótát osztottak, és a kontinensbajnokságokon, továbbá a kontinentális játékokon (így a minszki Európai Játékokon) is elkeltek indulási jogok. A légfegyveres számokban a február 26. és március 8. közötti lohjai Eb-n a puskásoknak 2-2, a piszolyosoknak 1-1 kvótát osztanak, a 25 és 50 méteresekben, valamint korongban a május 23. és június 6. közötti eszéki Eb-n adnak 1-1-et, skeetben 2-2-t. Számonként egy kvóta a világranglistáról is leesik, és az ISSF is dönt 2-2 szabadkártyáról. Az első ízben kiírt vegyes csapatoknál (három szám: puska, pisztoly és trap) 2-2 kvóta már elkelt. A házigazda jogán Japán is mindenütt indíthat lövőt.

SÚLYEMELÉS

Mind a 7-7 súlycsoportban 14-en indulhatnak a játékokon, országonként maximum 4-4-en. A 2021. április 30-i világranglistáról súlycsoportonként 8-8-an kvalifikálják magukat (2018. november 1-jétől három megadott féléves időszakban is értékelhető eredmény kell a listára kerüléshez, összesen legalább 6, és legalább egy a 2018-as asgabati vagy a 2019-es pattayai vb-ről, illetve a kontinensbajnokságokról), 5-5 további kvóta jut a kontinenseknek, Japán pedig 3-3 súlycsoportban kérhet indulási jogot (azon felül, amit a ranglistáról szerez), a maradék 8-ban pedig az IWF szabadkártyájával áll össze a létszám.

Fucsovics Márton (Fotó: AFP)
Fucsovics Márton (Fotó: AFP)

TENISZ

Egyesben a 64-64 résztvevőből 56-an a 2021. június 7-i ATP-, illetve WTA-világranglistáról kerülnek ki, nemzetenként maximum 4-4-en. (Kritérium a szereplés a Davis-, illetve a Fed-kupában.) További 6-6 kvótát ugyancsak a világranglistákról, de már kontinentális bontásban osztanak ki, 1-1 játékos képviselheti Japánt, és az ITF is fenntartja magának a jogot, hogy 1-1 volt olimpiai bajnok vagy Grand Slam-győztes is szabadkártyát kapjon. Párosban a japán indulók mellett a két világranglista első 10-10 helyezettje honfitárs párt választhat magának az egyes- vagy a párosrangsor első 300 helyezettjéből, a többi 21-21 helyet pedig kontinentális alapon osztják el. Vegyes párosban azok rangsora alapján áll össze a 16 résztvevő, akik egyesben vagy párosban már kvalifikálták magukat, de Japánnak itt is jár egy hely.

TEKVANDÓ

Mind a 4-4 súlycsoportban 16-an indulhatnak a játékokon, köztük kategóriánként egy japán. 2019. december 7-én 6-6 kvótát osztottak ki a WTF ranglistája alapján, az öt kontinens kvalifikációs tornája 9-9 kvótát ad, ezek közül már csak az európai (január 30-31., Várna) és az ázsiai (Amman, időpontja még nincs) van hátra, ezeken 2-2 indulási jogot osztanak.

TOLLASLABDA

A 2021. április 29-én esedékes világranglista alapján dől el a résztvevők névsora. Az egyesek 38 helyén a rangsor első 16-jából nemzetenként maximum kettő, a fölött egy sportoló indulhat a játékokon, párosban pedig az első nyolcból két pár, mögöttük már csak egy képviselheti hazáját Tokióban.

TORNA

A csapatversenyek első 3-3 kvótája a 2018-as dohai, a további 9-9 a 2019-es stuttgarti világbajnokságon kelt el. Stuttgartban kvótát ért a férfiaknál az egyéni összetett első 12 helye, plusz a hat szer 3-3 legjobbja, a nőknél pedig az első 20 és négy szeren a 3-3 legjobb. További kvóták szerezhetők a kontinensbajnokságokról (egyéni összetettben nemenként 9-9, az Eb-t április 21. és május 4. között Bázelben rendezik), továbbá szerenként és nemenként 1-1 kvótát a 2018-tól tartó, 2021-ig meghosszabbított világkupa-sorozat alapján is kiosztanak. Természetesen jár egyéni kvóta Japánnak, valamint a FIG kioszt 1-1 szabadkártyát is.

TRIATLON

A világranglisták 2021. május 11-i első 26-26 helyezettje (egy nemzetből legfeljebb 3, ha mind a legjobb 30-ban vannak) után valamennyi kontinens legjobbja is kvótát szerez, de Japánnak is jár 2-2, és a nemzetközi szövetség is kioszt 2-2 szabadkártyát. Emellett a vegyesváltó-ranglista 2021. március 31-i első 14-14 helyezettje is kvótás, és a 2021 tavaszán rendezendő vegyescsapat-selejtezőből is eljut 6-6 triatlonos a játékokra.

ÚSZÁS

A váltókban a 2019-es kvangdzsui vb első 12-12 helyezettje mellett a világranglistáról is kvalifikál a legjobb 4-4 idő. Az egyéni számokban a FINA szokás szerint két szintet ad meg, egy országot egy számban 2-2 úszó képviselhet, de csak ha mindkettejüknek megvan a jobbik szintideje. Az A- és a B-szintek teljesítésére 2021. június 27-ig van lehetőség, ezután dönti el a nemzetközi szövetség, hogy kikkel tölti fel az egyes egyéni számok mezőnyét. Úszásban is elindulhat a kvóta nélküli nemzetek képviseletében szintidő nélkül 1 férfi és 1 nő.

VITORLÁZÁS

A tíz hajóosztályban a kvóták nagyjából 40 százaléka már a 2018-es aarhusi vb-n elkelt. A 2019-es vb-ken és a Pánamerikai Játékokon éppúgy osztottak kvótákat, mint az egyes földrészek kvalifikációs versenyein, és Japán is elindíthat 1-1 hajót valamennyi osztályban. Már csak néhány hely kiadó, Európából a 470-esek március 5–13. között a vilamouri vb-ről egy helyet még kapnak, de a március végi, április eleji Palma de Mallorca-i regatta (49-es, 49-es FX és Nacra 17), továbbá az április 17–24. közötti hyeres-i verseny (Laser, Laser Radial) és a május 4–12-i portói Finn Gold Cup is ad még néhány kvótát.

VÍVÁS

A kvalifikáció alapja a nemzetközi szövetség (FIE) csapat-világranglistája. A két nem három fegyvernemében a ranglista első 4-4 helyezettje 3-3 vívóval olimpiai résztvevő lesz, és Óceániát leszámítva a négy kontinens is minden csapatversenyben kap 1-1 kvótát – ha a rangsorban van csapata a legjobb 16 között. Ha nincs, ez a kvóta is a legerősebb földrészé, vélhetően Európáé lesz. Ezzel 24 hely el is kelt az egyéni versenyek egyaránt 34-es főtábláján, a továbbiakat az egyéni világranglistáról (Európa: 2-2 hely), illetve az egyes földrészek kvalifikációs versenyeiről (Európa: 1-1 hely – Madrid, április 15–30.) töltik fel. Japán pedig legalább 8 kvótára számíthat a FIE-től.

Keszthelyi Rita (Fotó: Török Attila)
Keszthelyi Rita (Fotó: Török Attila)

 

VÍZILABDA

A férfiaknál 12, a nőknél 10 csapat indulhat, 1-1 Japánból. A további kvóták közül 1-1 jutott a 2019-es világliga győztesének, a férfiaknál a kvangdzsui vizes vb két döntőse, a nőknél a világbajnok kvalifikált, és további 1-1 jutott a földrészeknek (így a 2020-as Európa-bajnokoknak, a férfiaknál Magyarországnak). A férfiaknál hármat február 21–28. között a rotterdami, a nőknél pedig kettőt január 19–24. között a trieszti világkvalifikációs tornán osztanak szét.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik