MTI 2013.09.11 15:26 Frissítve: 2015.02.03 04:05

Thomas Bach az új ötkarikás pápa - sajtóvisszhang

Kedden a német Thomas Bach lett a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kilencedik elnöke. A Jacques Rogge-ot váltó 59 éves sportvezetőt a NOB 125. kongresszusán választották meg Buenos Airesben, ahol meglepően korán, már a szavazás második körében megkapta a voksok döntő többségét.

Thomas Bach nyugalomra int a kihívások előtt – de vajon ugyanezt kommunikálja majd a szocsi és riói olimpia szervezőinek is?
(Fotó: Action Images)SVÁJC

Neue Zürcher Zeitung:
Továbbra is a nyugati világ és Észak-Amerika a nemzetközi sportélet húzószegmense. A tíz főszponzorból hat az USA-ból származik, a televíziós jogdíjakból származó bevételek fele pedig az amerikai piacról érkezik. Most Thomas Bachhal egy olyan elnök lépett színre, aki a gyanú szerint (a német-arab ipari és kereskedelmi kamara elnökeként) egy dúsgazdag és főként saját renoméjára ügyelő arab képviselője. Bach bebizonyíthatja, hogy több egyszerű strómannál.
    
Tages-Anzeiger: Mivel Bach bennfentesként kényes belső információkkal rendelkezik a NOB-ról, megválasztása logikusnak nevezhető. Egy szervezetet csak olyan vezető juttathat előre, aki ismeri annak erős és gyenge oldalait, ez azonban még nem garancia a sikerre. Az elmúlt hónapok megmutatták, hogy Bach ugyanaz az ismeretlen ismerős, aki mindig is volt.
   

 
Rogge büszkén távozhat – portré a NOB leköszönő elnökéről

FRANCIAORSZÁG

Libération:
Bach az Olümposz csúcsán.
   
L’Équipe: Bach diszkrét, ügyes és jó megérzései vannak, sportdiplomataként is megőrizve a jó vívó tulajdonságait. Elnökként kiderül majd, hogy sikerül-e újításokat bevezetnie, impulzusokat adnia és egyidejűleg a mozgalom egységét is megtartania. Néhányan kételkednek ebben, de a NOB reménykedik.
   
Le Figaro: Bachnak nem sok ideje lesz kiélvezni a sikert. A NOB gazdaságilag jól áll, de a szocsi és a riói játékok továbbra is problémát jelenthetnek.
   
AUSZTRIA

Kronen Zeitung:
A NOB történetében először egy német a „gyűrűk ura”.
 
Kurier: A NOB új erős embere rögtön számos kihívással szembesül. Az alig öt hónap múlva sorra kerülő szocsi téli olimpiára már most árnyékot vetnek a fenyegető terrortámadások, az emberi jogok megsértése és az orosz melegellenes törvény. A riói játékok kapcsán az elhúzódó építkezések jelentenek gondot.

Salzburger Nachrichten: A NOB sok döntése kérdéses vagy logikátlan, de Bach megválasztása nem volt meglepetés. Az 59 éves eddigi alelnök a hírek szerint csapatjátékos és jól mozgatja a szálakat.
 
SPANYOLORSZÁG

El País:
A NOB-ot továbbra is az európaiak irányítják.

El Mundo: Jól vívó elnöke lett a NOB-nak, Bach ugyanis világbajnok és az adidas ügyvédje volt.
 
Marca: Bach az új ötkarikás pápa.
   
PORTUGÁLIA

Público:
Míg Rogge 2001-ben a Salt Lake City-i korrupciós botrány után vette át a NOB irányítását, most az ötkarikás szervezet nyugodt vizeken halad, és stabilizálódott gazdaságilag. Tavaly az év végén 683 millió euró volt a kasszában.

 

 

2021.09.17 13:21:33

Egyéb egyéni KOHÁN GERGELY

Idén nyáron megszerezte karrierje 15. érmét: mind közül a legértékesebbet, az olimpiai aranyat.

2021.09.16 20:17:28

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

A Dohában dolgozó muzsikus a katari fizetett nézőkről és a bravúrral szerzett Robben-fotóról.

2021.09.14 13:37:44

Egyéb egyéni B. D. K.

Az írek ketrecharcosa ezeken a képeken sem a szerénységéről tesz tanúbizonyságot.

2021.09.14 10:22:40

Egyéb egyéni B. D. K.

New York királynője, Emma Raducanu ragyogott, míg Lewis Hamilton furcsa szettben jelent meg.

2021.09.12 09:48:17

Egyéb egyéni NÉMETH ANDREA

Pelé, Schumacher, Messi – sportolók és a pápa találkozása VI. Páltól II. János Pálon át Ferencig.