Szaloncukortól az interaktív játékig – Lőrincz Viktor karácsonyi emlékei

KOHÁN GERGELYKOHÁN GERGELY
Vágólapra másolva!
2021.12.24. 15:41
null
A ceglédi családi ház készen áll az ünnepre: az asztalnál Anna és a büszke papa (Fotó: Tumbász Hédi)
A tokiói olimpián sporttörténeti tettként egyaránt érmet nyerő birkózó testvérpár fiatalabb tagja, Lőrincz Viktor felidézi a korábbi karácsonyok legszebb emlékeit a fa feldíszítésétől az ünnepi ebéd húslevesének ízéig. És elárulja, milyen ajándékot készít kislányának, Annának, aki örökre megváltoztatta a szenteste programját is.

 

A múltban is fontos szerepe volt a karácsonynak a Lőrincz család életében, de jó ideje egészen új színezetet kapott az ünnep az ország kedvenc birkózó testvérpárjánál. A tokiói játékok hősei közül ugyanis a bátynak, az olimpiai bajnok Tamásnak már két kisgyermeke van, ezüstérmes öccsének, Viktornak pedig tavaly nyáron született meg a kislánya, Anna, így értelemszerűen immár az ünnepekkor is a picik vannak a középpontban. A büszke édesapa pedig igyekszik ugyanazt a szellemiséget átadni gyerekének, amelyet a szüleitől lesett el.

NÉVJEGY: LŐRINCZ VIKTOR
Született: 1990. április 28., Cegléd
Sportága: kötöttfogású birkózás (87 kg)
Klubjai: Ceglédi VSE (–2017), Budapesti Honvéd (2018–)
Kiemelkedő eredményei: olimpiai ezüstérmes (2021, Tokió), vb-ezüstérmes (2019, Nur-Szultan), 2x vb-bronzérmes (2013, Budapest; 2014, Taskent), Európa-bajnok (2017, Újvidék), Eb-ezüstérmes (2020, Róma), Eb-bronzérmes (2012, Belgrád), Európai Játékok-bronzérmes (2019, Minszk)

„Csak nagyon szép emlékeim vannak gyerekkorom karácsonyairól, legfőképpen, hogy ilyenkor kicsit megálltunk a nagy rohanásban, és mindannyian együtt voltunk. A szüleink sokat dolgoztak, mi pedig folyton az iskola és az edzőtábor között ingáztunk, de karácsonykor kizártuk a külvilágot, összegyűltünk otthon, Cegléden, a szülői házban. Édesanyám pedig elkészítette mindenkinek a kedvenc ételét, kinek-kinek kívánsága szerint” – idézte fel a szép emlékeket a 31 éves korára olimpiai és világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok, kétszeres vb-bronzérmes kötöttfogású kiválóság, Lőrincz Viktor.

Az étel persze ilyenkor mindig kritikus pont, nem volt másként a Lőrincz famíliában sem.

„Tominak a paradicsomos gombóc a kedvence, ez semmilyen körülmények között nem hiányozhatott az asztalról, és meg kell hagyni, ahogyan anyukám készíti, tényleg verhetetlen – nevetett a Budapesti Honvéd ceglédi klasszisa. – Aki ismer, nem fog meglepődni: az én rendelésem pörkölt volt és húsleves, jó gazdagon. Ebből kisebb konfliktus is kerekedett, mert én imádom a csirkemájat is, márpedig, aki otthonosan mozog a konyhában, tudja, ha a levesbe túl sok májat főzünk bele, a lé is átveszi az ízét. Ez ellen viszont a húgom tiltakozott, úgyhogy kénytelen voltam vele kompromisszumot kötni: lehetett benne máj is, de éppen csak annyi, hogy ne »rontsa el« a leves ízét... De összességében nem lehetett egy szavunk sem, mert anyu az ünnepekkor hozzánk igazodott, nekünk kedvezett, mivel mi voltunk otthon sokkal kevesebbszer a hétköznapokban.”

Az ifjabbik fivér nemcsak az előkészületekre emlékszik pontosan, hanem arra is, hogyan alakult náluk az ünnepi menetrend.

Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor a Tokióban nyert arany- és ezüstéremmel
Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor a Tokióban nyert arany- és ezüstéremmel


„Tényleg alaposan megadtuk a módját, nekünk a karácsony már huszonnegyedikén délben elkezdődött a kiadós ebéddel. Ezután következhetett az egyik legjobb rész: a karácsonyfa közös felállítása és feldíszítése, ebből sohasem engedtünk – nálunk tényleg mindenki tevékenyen kivette belőle a részét, nem az volt, hogy valaki csinálja, a többiek meg nézik. Az már más kérdés, hogy így milyen lett a végeredmény, de nem is az volt a lényeg, hanem hogy mindenki tett rá valamit. Mi azt a vonalat követtük, hogy minél több, annál szebb – ami dísz, szaloncukor, csillagszóró csak volt otthon, mind ráraktuk szegény fára rogyásig. Emlékszem, többször előfordult, hogy ki is kellett kötnünk, mert olyan súlyos lett, hogy a talpa nem tartotta meg, és egyszer csak elkezdett oldalra dőlni.”


Lőrincz Viktor elárulta, náluk nem a klasszikus, „a fát a talpba befaragós” konfliktus pattant ki, esetükben inkább a szaloncukor fára akasztása jelentette a vita tárgyát – a két fivér és a húguk, Niki nemigen tudtak egymással megegyezni, melyikük pepecseljen azzal, hogy a szaloncukrot a jó öreg fémakasztóval együtt felvarázsolja a fára (úgy, hogy a kóstolgatás dacára maradjon is mit feltenni a fenyőre...).

Ami pedig az ajándékozást illeti: „Kisebb korunkban mindig meglepetés volt az ajándék, aztán ahogyan nőttünk, úgy kértünk egyre konkrétabb dolgokat. Nagyon hálás vagyok a szüleimnek, mert a helyzetükhöz képest mindent megteremtettek nekünk, sohasem kellett nélkülöznünk semmiben – hozzátéve, hogy mi sem voltunk soha nagyravágyók. Inkább az együttlétnek örültünk, meg a finom ebédnek, utóebédnek, utóvacsorának, ami persze a versenysúlyunknak nem tett jót...”

A tokiói döntőben Zsan Belenjuk győzte le (Fotó: AFP)
A tokiói döntőben Zsan Belenjuk győzte le (Fotó: AFP)


Az idők azonban változnak, bár manapság is az együttlét a legfontosabb, csak most már szépen kibővült családdal.

„Most már az az elsődleges szempont, hogy a karácsonyt bevezessük Anna életébe. Még csak másfél éves, de a Mikulással már nagyon képben van: amikor csak meglátja, kiáltja is, hogy »Ho-ho-ho-hóóó...!«. A feleségemmel, Vivivel nagyon készültünk, teljesen feldíszítettük a házat, a karácsonyfát már régen kiválasztottuk – nem kicsit, de azért nem is túl magasat, nehogy Anna magára borítsa... Huszonharmadikán este, miután Anna lefeküdt, feldíszítettünk mindent, hogy arra ébredjen fel, hogy teljes pompájában ragyog az egész ház!”

Anna interaktív, készségfejlesztő-tanuló asztalkát kap karácsonyra, amit a büszke papa szerelt össze neki (Fotó: Tumbász Hédi)
Anna interaktív, készségfejlesztő-tanuló asztalkát kap karácsonyra, amit a büszke papa szerelt össze neki (Fotó: Tumbász Hédi)

S hogy mit hoz a Jézuska a kis hercegnőnek? „Csak akkor árulom el, ha nem mondjátok el neki! – válaszolta nevetve Lőrincz Viktor. – Abban egyeztünk meg a feleségemmel, hogy játékot ne többet, mert már így is halomban áll. Hála istennek, Anna újabban nagyon szereti bújni a kis könyvecskéit, és azt is imádja, ha mi olvasunk fel neki, úgyhogy a többiek Jézuskájától könyvet kértünk neki. A miénktől pedig afféle interaktív, készségfejlesztő-tanuló asztalkát kap, amit én szereltem össze neki.”

A ház gyönyörű feldíszítése már csak azért sem lehet mellékes, mert idén Lőrincz Viktorék látják vendégül az egész családot.

„Délben ebédre várjuk a szűk családot, a szüleimet, Tomiékat és a húgomat. Elfogyasztjuk az ünnepi ebédet, aztán megajándékozzuk egymást, este pedig Vivi szüleihez megyünk vacsorázni – szóval, tartalmas napnak nézünk elébe! Már nagyon izgatott vagyok, a mi tervezett menünk és az övék is nagyszerűnek ígérkezik. Másnap már tágabb körű összejövetel lesz a barátokkal, náluk ugyancsak vannak már gyerekek, úgyhogy várhatóan összeeresztünk nyolc-tíz otthonról kiszabaduló lurkót – tartok tőle, kő kövön nem marad... Cserébe már jó előre jeleztem is Tominak, aki végre valahára már tényleg az építkezése finisébe ér, hogy jövőre ő lesz a vendéglátó, és nála lesz a buli a vadonatúj házban!”

Együtt a család: Vivi, Anna és Viktor
Együtt a család: Vivi, Anna és Viktor


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. december 24-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik