H. Á. 2021.06.24 15:41 Frissítve: 2021.06.24 15:58

Súlyemelés: bűnrészességgel vádolják Aján Tamást

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelő Ügynökség (ITA) bűnrészességgel és manipulációval vádolta meg Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség (IWF) tavaly áprilisban lemondott elnökét – adta hírül az MTI.

 

Aján Tamás (Fotó: Tumbász Hédi)

Az ITA-t novemberben kérte fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA), hogy vizsgálódjon Aján Tamás és további vezetők ügyében.

A tesztelő ügynökség többek között azt ellenőrizte, hogy a magyar sportdiplomata hivatali ideje alatt követett-e el szabálysértést, nevezetesen azzal, hogy doppingeseteket tussolt el. Nicu Vlad ellen, aki jelenleg az IWF alelnöke és a román szövetség elnöke, ugyanezek a vádak, míg a török Hasszan Akkust – aki az európai szövetség első embere – hamisítással vádolja az ITA.

Az ITA vizsgálata alapján 29 olyan doppingvétség történt a múltban, amelyeket nem szankcionáltak, illetve az ezekhez kapcsolódó bizonyítékokat megsemmisítettek. A csütörtökön közzétett eredmények szerint az adminisztrációs ellenőrzés hiánya, a nyilvántartási listák pontatlan vezetése és a kaotikus szervezeti felépítés mellett joghatósági hibák is közrejátszottak a szabálysértésekben, akárcsak a „közömbösség, a közvetlen hanyagság, a bűnrészesség és legrosszabb esetben a kirívó és szándékos leplezés”.

Az IWF hangsúlyozta, hogy történelminek tekinti a mostani vizsgálatot, és teljes mértékben elkötelezett a korábbi vagy jelenlegi tisztviselők elleni szankciókban. Michael Irani, az IWF jelenlegi elnöke jelezte: megdöbbentőnek tartja az ITA-jelentést, szerinte teljes árulást követtek el a sportággal szemben azok, akiket megbíztak a súlyemelés vezetésével.

Az ITA-val együttműködő WADA üdvözölte a jelentést. Witold Banka WADA-elnök kitért rá, hogy az általa vezetett szervezetet nagyon felháborították a feltárt esetek, és a WADA továbbra is szorosan együttműködik az ITA-val, valamint a bűnüldöző szervekkel, hogy segítsen kideríteni a sok éven át rejtegetett igazságokat.

A tesztelő ügynökség azt is vizsgálja, hogy indítható-e jogi eljárás Aján Tamás és a többiek ellen, és szankcionálható-e az IWF 82 éves ex-elnöke.

Aján Tamás, aki 2000 óta irányította az IWF-t, azután távozott az elnöki posztról, hogy doppingesetek leplezése mellett pénzügyi visszaélésekkel és szavazatvásárlással vádolták meg a Richard McLaren kanadai ügyvéd készítette jelentésben.

(MTI)

2021.08.05 14:12:42

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Bogen Albert és Erna is tagja volt a magyar vívócsapatnak az 1928-as amszterdami játékokon.

2021.08.03 19:56:47

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

A színésznő korábban tekézett és futott, ma már „csak” úszik, sétál, túrázik és jógázik.

2021.08.03 22:16:06

Egyéb egyéni P. K.

Augusztus 4-én Olimpiai történetek címmel beszélgetést tartanak a Scruton közösségi térben.

2021.07.28 10:22:53

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

A szellemi diákolimpián és a Futballtudor című versenyen is győztek a végzős gimnazisták.