CS. B., MTI 2022.06.20 17:01 Frissítve: 2022.06.20 17:04

Sportdiplomácia: Orbán Viktor a NOB elnökével tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Karmelita kolostorban fogadta Thomas Bachot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökét, a tárgyaláson a nemzetközi sportélet aktuális fejleményeiről, a sport béketeremtő képességéről és az ukrán sportolóknak nyújtott magyar segítségről is szó volt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

Orbán Viktor Thomas Bachhal tárgyalt (Fotó: MTI)

 

A megbeszélésen részt vett Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára és Christophe De Kepper, a NOB főigazgatója is.

 
Atlétikai Eb: Budapest pályázik a 2026-os atlétikai Eb-re 

A sportvezetők elismerően szóltak Budapest nemzetközi sportfőváros szerepéről, az itt megrendezett jelentős sporteseményekről, így a most is zajló vizes világbajnokságról és a szervezés alatt álló jövő évi atlétikai vb-ről.

„Nemcsak a magyar sportolók, hanem a szervezők is sokszor bizonyítottak már. Az elmúlt években számtalan világbajnokságot, Európa-bajnokságot és világkupát rendeztek meg, és mindegyik remekül sikerült. Az pedig hab a tortán, hogy a sportolók is sikeresek, és szerintem igazi példaképek a magyar emberek számárára. Úgyhogy nagyon jó élmény ismét Magyarországon lenni” – idézte sajtóközleményében a FINA Thomas Bachot, a NOB elnökét.

Bach beszélt Budapestről is, és elárulta, alig várja, hogy jövőre is visszatérhessen az atlétikai vb-re.

„Gyönyörű város. Sportkedvelő, akárcsak az ország. Amikor az ember itt sétál, körbeveszi a történelem, ugyanakkor, ha sporteseményre megy, a jövőt látja. Úgyhogy mindig örömmel vagyok itt. És alig várom, hogy jövőre is visszatérjek az atlétikai vb-re, akárcsak a 2027-es vizes világbajnokságra.”  

Orbán Viktor és Thomas Bach az ukrajnai háború kapcsán kiemelte a béke mielőbbi megteremtésének fontosságát, aláhúzva, hogy nem szabad lebecsülni a sport illetve az olimpiai mozgalom béketeremtő képességét.

Szóba került az is, hogy a MOB, a sportszövetségek, karitatív szervezetek és a magyar kormány közös erőfeszítése eredményeként mára közel 100 ukrán sportoló tartózkodik biztonságban Magyarországon – ismertette Havasi Bertalan.

Magyarország miniszterelnöke múlt hét pénteken a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) elnökével, Huszain al-Muszallammal, vasárnap pedig a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnökével, Sebastian Coe-val tárgyalt a Karmelita kolostorban.

2022.12.05 18:22:10

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Karthago frontembere a Ferencvárosban úszott és vízilabdázott, aztán jött az éneklés…

2022.12.04 08:37:23

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

December 8-án kerül a mozikba az ötszörös olimpiai bajnok tornász életét feldolgozó alkotás.

2022.12.02 13:55:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az adatokat idén először teljesen elektronikusan rögzítette a KSH. (x)

2022.12.01 14:49:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A bokszszakember egykor profi gálákat szervezett, manapság az IBO megfigyelőjeként dolgozik.