Sakk: Carlsen csak egy játékos ellen hajlandó leülni a vb-címért

MTI/K. B.MTI/K. B.
Vágólapra másolva!
2021.12.14. 16:38
null
Carlsen csak Alireza Firouja ellen hajlandó leülni a világbajnoki címért (Fotó: AFP)
A sakkvilágbajnoki címét pénteken megvédő Magnus Carlsen azt mondta: legközelebb csak Alireza Firouzjával hajlandó asztalhoz ülni vb-döntőben – számolt be róla a Magyar Távirati Iroda.

 

A norvég nagymester kijelentését a chess.com szakportál idézte kedden. Az értékelő írás szerint Magnus Carlsen elengedheti a klasszikus sakkban nyolc éve őrzött titulusát, hacsak nem Firouzja, az iráni születésű, de francia színekben játszó, s az utóbbi időben nagyot fejlődő nagymester lesz az ellenfele a következő világbajnoki döntőben.

„Ha Firouzján kívül valaki más nyeri meg a vb-jelöltek tornáját, nem valószínű, hogy én játszom a következő világbajnoki mérkőzést” – idézte a portál Carlsent.

A jelöltek tornáját 2022 júniusára, a következő világbajnoki finálét pedig 2023 elejére tervezik.

Az idei, Dubajban rendezett döntőben Carlsen 7.5:3.5-re nyerte a párharcot kihívójával, az orosz Jan Nyepomnyascsijjal szemben, így negyedik alkalommal védte meg világbajnoki címét, amelyet a 2855 Élő-pontjával világelső játékos 2013-ban az indiai Viswanathan Anandtól hódított el.

Újabb diadala után a 31 éves norvég sztárjátékos kijelentette, hogy a Nyepomnyascsij elleni döntőben nem volt annyira motivált, és a győzelemnek sem tudott úgy örülni, mint korábban. Carlsen ugyanakkor cáfolta, hogy hátat kívánna fordítani a sakknak. Úgy fogalmazott: nagyon is ösztönzi, hogy e hónap végén, Varsóban megvédje másik két, a gyors- és a villámsakkban őrzött vb-címét is.

„Továbbra is sakkozni fogok, ez sok örömet okoz. Már a dubai világbajnokság kellős közepén kezdtem várni, hogy az idén karácsonykor rapid- és villámsakkban játszhassak” – mondta.

A Magnus Carlsenről nemrégiben készített portrénkban megírtuk, hogy Firouzja lehet a következő vb-trónkövetelő.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik